yeniden dost olacağımıza inanıyoruz" | " /> yeniden dost olacağımıza inanıyoruz" | "/>

En Sıcak Konular

"Türkiye ile yeniden dost olacağımıza inanıyoruz"

9 Temmuz 2010 10:43 tsi
İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren, "Türkler, farklı bir tür politikaya giriştiler. Bizim politikalarımız ise aynı kaldı. Türkiye ile ilişkimize değer veriyoruz ve geçmişte tadını çıkardığımız dostluğu yeniden onarabileceğimizi umuyoruz" ded

İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren, Türkiye ile İsrail arasında "bazı sert gerginlikler" olduğunu belirterek, "Türkler, farklı bir tür politikaya giriştiler. Bizim politikalarımız ise aynı kaldı. Türkiye ile ilişkimize değer veriyoruz ve geçmişte tadını çıkardığımız dostluğu yeniden onarabileceğimizi umuyoruz" dedi.

Oren, Türkiye ve İsrail hükümetleri arasında en düzeyde bazı temaslar bulunduğunu söyledi.

CNN televizyonunda gazeteci Wolf Blitzer'ın sorularını yanıtlayan Oren, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen Martta Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde görüntü bile aldırılmadığı" hatı rlatılarak, o ziyaretle şimdiki arasındaki farkın sorulması üzerine, "arada bu kadar olağanüstü bir değişim olduğunu düşünmediğini" söyledi.

"Mart ayında olanların çok fazla abartıldığını düşü nüyorum" diyen Oren, o Beyaz Saray görüşmesinin son dakikada kararlaştırılan çalışma toplantısı olduğunu belirtti. Oren, "Çünkü Obama'nın o gün aslında Endonezya'da olması öngörülüyordu ancak sağlık reformu tartışmaları yüzünden bu ziyaret iptal edilmişti" diye konuştu.

Oren, ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerin "çok sağlam" olduğunu ve böyle olmaya da devam edeceğini vurgulayarak, Obama'nın, Netanyanu ile dünkü görüşmesinde de iki ülke arasındaki sarsılmaz dostluğu ve İsrail Başbakanı'nın barışa ve bu yolda riskleri almada istekli olmasını övdüğünü kaydetti. Oren, Netanyahu'nun da buna karşılık Obama'nın İsrail'in güvenliğine olan bağlıl ığını ve İran'ın nükleer silah edinmesinin önlenmesi kararlılığını övdüğünü söyledi.

ABD'nin, Netanyahu'nun Mart ayındaki ziyaretinin öncesinde, İsrail'in Doğu Kudüs'te bin 1600 yeni konut inşa etme planını açıklamasına gösterdiği tepkinin hatırlatılması üzerine Oren, "en iyi dostlar, en yakın aileler arasında bile bazen farklılıklar olabileceğini" ifade etti.

Dostluğa dair testin, aradaki farklılıkların üstesinden gelme yolu ve iletişimden geçtiğini belirten Oren, ABD-İsrail ilişkilerinin de son bir yıl içinde hem güvenlik hem de diplomatik alanda daha güçlü hale geldiğini savundu. Oren, ABD ile dostluk ve yapıcı anlayışla "çok yakın iletişim içinde" olduklarının ve birbirlerinin pozisyonlarını çok daha derin düzeyde anladıklarının altını çizdi.

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısından örnek veren Oren, "Bu konuyu nasıl ele aldığımıza ve İsrail'in ABD ile işbirliği ve yakın istişare halinde şimdi Gazze'ye mal akışını nasıl kolaylaştırdığına bakın" dedi.
Oren, "İsrail'in bunu neden daha önce yapmadığının" sorulması ü zerine, "İsrail hükümeti içinde bunu daha önce yapmak isteyenler vardı. Bu zor bir süreçti. ABD ile müttefikliğimizin yine büyük bir testi olarak, birlikte bu dönüşümü yapabildik. Ve hatırlayın ki Obama sadece Netanyahu'nun Gazze'ye mal akışının kolaylaştırılması çabalarını takdir etmekle kalmadı , İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı kendisini savunması gerektiği mefhumunu da destekledi" diye konuştu.

Oren, "Obama, İsrail hükümetinden Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri inşasının dondurulması süresini uzatmasını istedi mi?" sorusu üzerine, bu konudaki moratoryumun sona ermesinden önce olması umuduyla her iki tarafta güven inşa edecek somut önlemleri, dolaylı görüşmelerden süratle doğrudan görüşmelere geçilmesi hususlarını konuştuklarını bildirdi.

Bir soru üzerine, Obama'nın, ülkesinin, içinde yaşadığı kendine has çevrede İsrail'in güvenliğine sarsılmaz bağlılığını yeniden vurguladığını kaydeden Oren, "Başkan Obama, İsrail'in içinde yaşadığı zor bölgeden, karşı karşıya olduğu ciddi tehditlerden bahsetti. İsrail'in tarihi hakkında bile konuştular ve ABD'nin İsrail'in güvenliğini herhangi bir şekilde riske sokacak hiç bir adım atmayacağı, İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğu üzerinde durdular" diye konuştu.

Oren, bir soru üzerine, İran'ın nükleer programı konusunda ABD ile İsrail'in pozisyonları arasında ayrılık olmadığını belirtirken, "Askeri seç enek konusunda, örneğin eğer yaptırımlar işe yaramazsa o zaman bir fark olur mu?" sorusu üzerine de "Yaptırımlar üzerinde fazlasıyla odaklanmış durumdayız" dedi.

Netanyahu'nun, İran'a yaptırımlar konusunda Obama'nın, hem BM Güvenlik Konseyindeki çabaları hem de Kongrede kabul edilen tasarıyı imzalayarak bu alanda gösterdiği çabaları derinden takdir ettiğini kaydeden Oren, bunları tarihi belgeler olarak niteleyerek, yaptırımların güçlü bir enerji öğesi içermesiyle İran'ın davranışını değiştirmede etkili olacağını umduklarını söyledi.

Oren, "Türk hükümeti, İsrail'i, Türk hava sahası üzerinde artık askeri uçuş yapamayacağı yönünde bilgilendirdi mi?" sorusu üzerine, konuyla ilgili haberlerin basında yer aldığına dikkati çekti. Oren, "Bu konuda bize ne söyleyebilirsiniz?" sorusuna, "hiçbir şey" yanıtını verdi.
Oren, Türkiye-İsrail ilişkilerinin mevcut durumuna ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:

"Bazı sert gerginlikler var. Türkler, farklı bir tür politikaya giriştiler. Bizim politikalarımız ise aynı kaldı. Türkiye ile ilişkimize değ er veriyoruz ve geçmişte tadını çıkardığımız dostluğu yeniden onarabilece ğimizi umuyoruz. Türkiye ve İsrail hükümetleri arasında en üst düzeylerde bazı temaslar var."

Oren, Netanyahu'nun Obama'yı İsrail'e davetine dair bir soru üzerine de Obama'nın ziyarete ilgi gösterdiğini, bunun için doğru zaman ve fırsat arayışı içinde olduklarını belirtti.

Büyükelçi Oren, Obama ve Netanyahu'nun eşleri arasında da dostça ve sıcak bir görüşme olduğunu, çocuklarının futbol sevgisi ve Dünya Kupası'nı konuştuklarını aktardı.

 



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,902 µs