En Sıcak Konular

Rahat uykunun adresi

9 Temmuz 2010 09:43 tsi
Aşırı sıcakların uyku bozukluklarına da yol açabileceğini söyleyen Dr. Sabri Derman, 'Yazın mümkün olduğunca havadar yerde uyuyun' dedi.

Sıcak ve nemli hava birçok hastalığı tetiklediği gibi uyku düzenini de olumsuz etkiliyor. Uyku bozuklukları, genelde fizyolojik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Aşırı sıcaklarda oksijenin çok hızlı tükenmesi uyku bozukluklarını da beraberinde getiriyor. İnsan vücut ısının gün içinde küçük de olsa düzenli bir dalgalanma gösterdiğini ifade eden Uyku Bozuklukları Uzmanı Dr. Sabri Derman, "Bu dalgalanma akşama doğru biraz artar. Uykuda azalır, sabaha karşı tekrar artmaya başlar. Üstümüz açık olarak ısısı klima ile sabitlenmiş bir odada akşam rahatça uyuduktan sonra sabaha karşı üşüyerek uyanmamızın nedeni, aslında odanın değil içimizin soğumuş olmasından kaynaklanır" dedi. Derman, vücut ısısının 40 derecenin üstüne çıkması kişinin hasta olduğunu, 35'e inmesinin ise kişinin 'donmak' üzere olduğu şeklinde yorumlandığını söyledi.

ODANIZI HAVALANDIRIN

Yaz sıcaklarında hem vücudu hem de ruha ferahlık verecek uyku stratejilerinin olduğunu söyleyen Dr. Derman, temiz havanın önemine değinerek "Mümkün olduğunca havadar yerde uyumamız gereklidirî dedi.

YASTIK SEÇİMİNE DİKKAT!

İyi bir uyku için yastık seçiminin de önemli olduğunun altını çizen Dr. Derman, "Boynun doğal eğriliğini destekleyen ama çenenin öne doğru bükülmesine neden olmayan yastıklarda yatın" şeklinde konuştu. Dr. Derman, çarşaf, yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olanının rahatlıkla tercih edilebileceğini de dile getirdi.

ŞİLTE KULLANIN

Dr. Derman, şöyle devam etti: "Özellikle yaşlıların, kalp, tansiyon, ciğer hastalıkları olanların, kilolu kişilerin vücutlarını tam destekleyen, vücudun ağırlık noktalarına özel destek sağlayan rahat şiltelerde yatmak uyku kalitesini artıracaktır."

YATMADAN ÖNCE ATIŞTIRMAYIN!

Yaz aylarında gece yenen yemeklerin de uykusuzluğa neden olabileceğini söyleyen Dr. Derman, son öğün ile yatma saati arasına en az 3 saat koyulmasını tavsiye etti. Derman, bu sürenin midenin boşalmasına ve yatınca nefes almak ve kalp üstünde basınç olmasını azaltmak açısından gerekli olduğunun altını çizdi.

bugün




Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,454 µs