En Sıcak Konular

Darbe anayasası için ilginç blok

9 Temmuz 2010 09:05 tsi
Darbe anayasası için ilginç blok Türkiye’yi büyük sıkıntıya sokan 12 Eylül darbe anayasasında büyük demokratik değişimler getiren paket için CHP, MHP, BDP ile HSYK ve YARSAV’dan oluşan cephe referandumda hayır oyu vereceğini açıkladı...

Antireform koalisyonu 

Yüksek Mahkeme’nin 9.5 saatlik maratonla verdiği karara hükümet ve demokrat isimler AYM’nin milli iradenin yetkisini gasp ettiği gerekçesiyle sert tepki gösterdi.

Türkiye’yi büyük sıkıntıya sokan 12 Eylül darbe anayasasında büyük demokratik değişimler getiren paket için CHP, MHP, BDP ile HSYK ve YARSAV’dan oluşan cephe referandumda hayır oyu vereceğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin kısmi iptal kararı ile birlikte paketin referanduma gitmesi yönündeki kararına tepki gösterenler arasında CHP, MHP, BDP, DSP, HSYK ve YARSAV bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi’nin 12 Eylül’de referanduma gidecek olan paketle ilgili kararı iktidarı kısmen memnun ederken, muhalefetin ise tepkisine neden oldu. Referanduma ret cephesinde yer alanlardan CHP, kararın tatmin edici olmadığı görüşünde. MHP halkın sandıkta hayır oyu vermesini istiyor. BDP konuyu AİHM’e götüreceğini açıkladı. 

HAYIR’DA ‘HAYIR’ VAR

Yüksek Mahkeme’nin kararının kesin olduğunu ve buna itiraz etmeyeceklerin açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘’Karar AYM’nin geçmişte vermiş olduğu kararların bir izdüşümüdür’’ dedi. Kılıçdaroğlu, 12 Eylül’deki referanduma parti olarak hayır diyeceklerini belirterek  ‘’Halk arasında dendiği gibi hayırda hayır vardır’’ diye konuştu. Yeni parlamentoda yeni bir anayasa sözü de veren CHP lideri referandum sürecinde kendisini sorumlu hisseden herkesi hayır oyu vermeye çağırdı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise kararı Yüksek Mahkeme’nin aldığı karar sonrası belirsizliklerin doğduğunu savunarak “YSK, kararı göz önüne alarak referanduma gidecek metni belirleyecektir’’ iddiasında bulundu.

HESAPLAŞMA FIRSATI VERDİ

MHP lideri Devlet Bahçeli de Yüksek Mahkeme’nin Anayasa’da belirlenen yetkisini aşarak siyasi bir karar verdiğini belirtti.

Bahçeli, ‘’Anayasa Mahkemesinin hukuken şaibeli son kararının, referandum sürecini sekteye uğratmayarak tarihi hesaplaşmayı etkilememesi hayırlı olmuştur’’ diye değerlendirdi. Partisinin bu pakete bakışının net olduğunun altını çizen Bahçeli, Başbakan Erdoğan ve Parti’nin gizli emellerini taşıdığını iddia ettiği paket için referandumda hayır oyu vereceklerini belirtti. Bahçeli, açıklamasında “MHP’nin tüm kadroları bugünden itibaren Türk milletini aydınlatmak için topyekun bir seferberlik ve AKP’nin gizli emellerine ‘hayır’ kampanyası başlatmaktadır’’ dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da”İnşallah millet tamamını iptal eder. Uzlaşmayla çıkmadığı için bu Anayasa değişikliğine karşıyız” diye konuştu.

BDP AYM’Yİ AİHM’E GÖTÜRECEK

Referandumda sandığa gitmeme kararı alan BDP de karara tepkili. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Mahkeme’nin referanduma gidilmesini engellemese de sonucu anlamsızlaştırdığını öne sürdü. Yargının yasama alanına girdiğini belirten Kaplan, konuyu bireysel olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğini söyledi. Kaplan, “Bakalım Hükümet AİHM’de bu Anayasa Mahkemesi’ni nasıl savunacak” dedi.

ÖZBEK: TİMSAH GÖZYAŞLARI

Ret cephesinde yer alan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de kararı beğenmediklerini söyledi. Özbek, “Karara saygılıyız ama kaygılarımız giderilemedi, yazık oldu” diye konuştu.

‘Özbek Yüksek Mahkeme’yi de şu sözlerle eleştirdi: “İşin esasına girildiyse, bu noktadan değil, daha esaslı unsurlardan bir iptal çıkması gerekirdi. Sanki, yine kişisel düşüncemdir, iptal ediliyormuş gibi izlenim vererek iptal edilmemiş gibi bir karar ortaya çıkmıştır. Özbek hükümete  yönelik de sert eleştirilerde bulunarak ‘’(Timsah gözyaşları) diye bir kavram var biliyorsunuz, ben onu izledim akşam. Hükümet kanadının saygıdeğer mensuplarının yüzleri gülüyordu. Gözlerinin içleri gülüyordu, farkında olmuş olmanız lazım’’ dedi.

YARSAV: MÜCADELEYE DEVAM

Karar YARSAV’ın da tepkisini neden oldu. Başkan Emine Ülker Tarhan, mahkemenin kısmen de olsa hataları düzelttiğini söylerken referandumdan “hayır” çıkacağını umduğunu söyledi. Tarhan, “Bize adli tatil yok, bu maddelerle sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

YSK: Süreç aynen devam ediyor

• Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan Vekili Kırdar Özsoylu, Anayasa Mahkemesi’nin anayasa paketinin kısmen iptal edilmesine ilişkin kararı hakkında, “Referandum takvimini etkileyecek bir şeyin söz konusu olmadığını’’ söyledi. Öte yandan 12 Eylül’de yapılacak halk oylamasında kullanılacak pusulaların basımına, Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nde bugün başlanacak. Gümrük kapılarında oy verme işlemi, 3 Ağustos Salı günü başlayacak ve halk oylamasının yapılacağı 12 Eylül Pazar günü saat 24.00’da sona erecek.

ESASLI KAOS

• Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın önceki gün açıkladığı karar büyük tartışmalara da neden oldu. Hükümetin hazırladığı anayasa paketini içerik olarak da denetleyen mahkeme kısmi iki fıkrada iki ayrı cümleyi iptal kararı vererek skandal bir karara imza atmış oldu. Kılıç oy çokluğuyla ‘esasa girmeye’ karar verdiklerini söylediği konuşmasında bundan sonra ne olacağı konusunda ise oldukça düşünceli bir tavır sergiledi.

İPTAL EDİLEN BÖLÜMLER

Kılıç, esasa ilişkin yapılan incelemede “Yargıtay ve Danıştay’ın Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya üye seçerken her boş üyelik için Cumhurbaşkanı’na sunulacak 3 aday için, bir üyenin bir oy kullanması” yönündeki ibareleri iptal edildiğini açıkladı.

Yine, “HSYK’ya iktisat, siyasal bilimler ve üst kademe yöneticiler arasında seçim yapılması” yönündeki düzenlemenin de iptal edildiğini belirtti. Bunlara bağlı ek düzenlemeler de paketten çıkartıldı.

TOPLANTI SIR GİBİ SAKLANDI

AYM’nin pakete ilişkin görüşmeleri sır gibi sakladığı ortaya çıktı. Bu konuda yedek üyeler ve personel sıkı sıkı tembih edildi. Anayasa değişikliğinin esastan incelenmesi Başkan Haşim Kılıç, üyeler Serruh Kaleli, Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu’nun muhalefetine rağmen, 7 oyla yapıldı. Toplantıda üyeler öğle yemeği arası dahi vermedi. 

Bu kararla TBMM’nin yetkisi gasp edildi 

• Muhalefet partileri, HSYK ve YARSAV’ın aksine başta TBMM Başkanı M. Ali Şahin olmak üzere. avukatlar, STK temsilcileri ve siyasetçiler Yüksek Mahkeme’nin aldığı kararın TBMM ve milli iradenin yetkisini gaspetmek olduğu gerekçesiyle sert tepki gösterdi. TBMM Şahin, ‘’Anayasa Mahkemesi’nin bu yetki gasbı, siyaset kurumunun ve parlamentonun itibarını  zedeleyecek ve demokraside zafiyet sorunu yaratacaktır’’ dedi. Şahin, ‘’Durum onu göstermektedir ki, esastan inceleme yasağını Anayasa Mahkemesi’nin çiğneyemeyeceği yeni bir modelin veya anayasa değişikliğinin zamanı gelmiştir’’ değerlendirmesinde bulundu. Şahin AYM’nin TBMM’ye verilen yetkiyi gaspettiğini vurguladığı açıklamasında “Parlamentonun itibarını ve halktan alınan temsil yetkisini aşındıracak girişimlere karşı milletvekillerimiz ve parlamentomuz kendi hukukunu koruyacaktır” dedi.

AYM’NİN KALDIRILMASI DA TARTIŞILMALI

• İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman da AYM’nin anayasa değişikliklerini esastan değiştiremeyeceğini vurgulayarak “AYM, ‘değişiklikler ilk üç maddeyi değiştirir’ diyor ama nasıl değiştirdiğini de kanıtlamıyor” dedi

• Anayasa Hukukçusu Prof. Yavuz Atar  da bu kararın anayasaya açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

• Anayasa Hukukçusu Prof. Levent Köker de AYM’nin ikince degfa yetkisini aştığını belirterek “Bu, TBMM kararına müdahaledir. TBMM kendi iradesine sahpip çıkacak mı çıkmayacak mı?  AYM’nin iradesi TBMM’nin üzerinde mi? TBMM, AYM’ye müdahele etmeli. AYM’nin kaldırılması bile tartışılmalı” dedi 

AB Komisyonu: Reform paketine desteğimiz tam 

• Yüksek Mahkeme’nin kararı dünyada büyük yankı buldu. AB Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin kısmi iptal kararına rağmen Türkiye’nin AB katılım müzakereleri açısından anayasa değişikliği paketine desteğini bildirdi. Komisyon sözcülerinden Ferran Tarradellas Espuny, AYM’nin dünkü kararını not aldıklarını ve özellikle gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından konuyu daha ayrıntılı analiz edeceklerini bildirdi. Kararda sınırlı iptallerin olduğunu vurgulayan Espuny, “Anayasa değişikliği paketinin olumlu adım olduğu inancımızı, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından  da korumaya devam ediyoruz” dedi. Ferran Tarradellas Espuny, 12 Eylüldeki referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinin AB’nin yıllardır ilerleme raporlarında ve katılım ortaklığı belgesinde vurguladığı Türkiye’nin noksanlarına çözüm ürettiğini söyledi.

BAŞBAKAN YOLA ÇIKIYOR

 AK Parti, referandun için ana kampanyaya Ağustos başında start verecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, kampanyanın 40 gün olarak planlandığını açıkdı. Başbakan Erdoğan’ın, 50’yi aşkın ilde vatandaşla buluşağı kampanyanın öncelikli sloganı da,”Daha çok demokrasi, daha çok özgürlük, daha çok hukuk” olacak.  

 
star



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs