En Sıcak Konular

TÜSİAD: Referandumun iptali ekonomiyi etkilemez

7 Temmuz 2010 19:35 tsi
TÜSİAD: Referandumun iptali ekonomiyi etkilemez ama umarız böyle bir çalkantıyla karşılaşmayız...

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner'e göre Anayasa Mahkemesi'nin 12 Eylül'de referanduma sunulması öngörülen reform paketiyle ilgili alacağı muhtemel bir iptal kararı ekonomiyi olumsuz etkilemeyeceğini savundu. Patronlar kulübü başkanı bununla birlikte, "Türkiye'nin gittiği reformlarla siyasi çalkantıyı göğüsleyebiliriz. Ancak inşallah böyle bir çalkantıyla karşılaşmayız." diyerek temkinli bir duruş sergiledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi beraberindeki heyetle patronlar kulübü TÜSİAD'ı ziyaret etti. Ekonomik ve siyasi konuların ele alındığı görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Boyner ile Çelebi, gazetecilerin halk oylamasına sunulması beklenen anayasa paketi ve Demokratik Açılım sürecine yönelik sorularını cevapladı.

"Anayasa Mahkemesi'nin paketle ilgili kararı ne olur? Tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Ümit Boyner, "Biz anayasa hukukçusu değiliz. Mahkemeden ne karar çıkarsa saygı duymak durumundayız. Bu anlamda ülkemizde siyasi söylemin tartışmanın daha yapıcı ve tüm Türkiye'nin menfaatine olacak bir seviyeye gelmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi ne karar verirse versin Türkiye yeni bir sürece, seçim sürecine giriyor. Yeni bir programı önüne almalıdır. Demokratikleşme sürecini daha dinamik bir yapıya kavuşturmalı. Tüm sivil toplum örgütlerine görev düşüyor. Dileriz diğer siyasi partiler de aynı bilinçte olur." karşılığını verdi.

Anayasa paketiyle ilgili bir başka soru üzerine ise TÜSİAD Başkanı, "Demokrasi açığını şu anki paketin karşılaması yeterli değil. Mutlaka yeni bir anayasa Türkiye'nin gündemine girmek durumunda." dedi.Boyner, "Paketin Anayasa Mahkemesi'nce iptali halinde ekonomik ve siyasi istikrarın bozulacağı yönünde görüşler söz konusu. Sizce de durum böyle mi?" sorusuna şu cevabı verdi: "Türkiye'de makro ekonomik reformlara gidildi. Bu süreçte farklı krizlerle karşı karşıya kaldık. Kapatma davası sürecine tanıklık ettik. Görüyoruz ki ekonomi eski kırılganlığında değil. Kırılganlığın geçmesi ve Mali Kural'ın işlerliği önemli. Türkiye'nin gittiği reformlarla siyasi çalkantıyı göğüsleyebiliriz. Ancak inşallah böyle bir çalkantıyla karşılaşmayız."

Terörle mücadele sürecinde siyasi parti liderlerinin bir araya gelmediğinin hatırlatılması ve görüşlerinin sorulmasına karşılık Boyner, diyalog ve uzlaşının önemine vurgu yaptı. "Şu an siyasetin ve söylemin seviyesi sorun çözmekten çok kavgaya odaklı. Bu böyle devam etmemeli. Bölgeden barış söylemi gelmesi önemli. Bu doğrultuda sivil toplum kuruluşları bir araya gelmeli." temennisinde bulundu.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de aynı soruyu şu sözlerle cevapladı: "Cumhurbaşkanının başlattığı bir çalışma söz konusu. Hem siyasi parti hem sivil toplum örgütleri sendikaları davet etti. Görüş alışverişi yapıldı. Bu aşamada rol çalma sürecinin başlatılmasını doğru bulmuyorum. Üst seviyede başlayan diyalog sürecinin alt mekanizmalara taşınmasını uygun değil. Cumhurbaşkanı bizimle görüşüyor, her şey olumlu ancak ondan sonra bir rol çalma başlıyor. Başbakan toplantı yapmak istiyor. Bire bir görüşme elbette önemli ve gerekli ama diğer konuda da cumhurbaşkanına haksızlık olduğunu düşünüyorum. O zaman kimin muhatap alınacağı tartışması sürer gider."

İşsizlik ve bölgesel kalkınma noktasında atılacak adımlarla ilgili sorular üzerine Boyner, "İşsizlik tüm Türkiye'nin sorunu. Bizler için önemli olan değer ve istihdam yaratmaktır. Türkiye'nin yeniden yapılanması ve iyi bir ekonomik model konması açısından aynı noktaya gelebileceğimizi en azından bir sentez sunabileceğimize inanıyoruz. Demokratikleşme konusunda içi biraz daha doldurulursa daha iyi olur. Sonuç almaya başlandığını görürüz." ifadelerini kullanırken, Çelebi, "Özel sektörün gidemediği yere devlet gitmelidir. Devletin eli oraya gitmeli. Bölgesel kalkınmaya ciddi anlamda katkı verecek bir çalışma olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

cihan




Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs