En Sıcak Konular

Arap ve Afrika ülkeleri Kahire'de toplandı

7 Temmuz 2010 19:56 tsi
Afrika Daimi Yardımlaşma Komisyonu Libya'da yapılacak Zirve öncesinde Kahire'de toplandı...

Arap Birliği son dönemde, özellikle de Libya lideri Kaddafi'nin Afrika Birliği Örgütü nezdindeki girişimleri neticesinde Afrika ile daha yakından ilgilenmeye başladı. Arap ve Afrika ülkelerinden seçilen 8 ülke iki taraf arasındaki yakınlaşmada önemli bir rol üstleniyor.

Arap-Afrika Daimi Yardımlaşma Komisyonu 15. toplantısı Kahire'de bu dün gerçekleştirildi. Toplatıda konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap ve Afrika ülkelerinin ticaret, ziraat ve ekonomik yatırımlar gibi çok farklı konularda yardımlaştıklarını dile getirdi. Afrika ülkeleri ile son dönemde sıklıkla toplantı düzenlediklerini, bu konuda ciddi diplomatik girişimlerin olduğunu söyleyen Amr Musa'' Geçen şubat ayının 16'sında Mısır'ın turistlik beldesi Şarm el Şeyh'te Arap ve Afrika ülkeleri ziraat bakanları gıda güvenliği ve ziraat konularını ele almak için bir araya geldi.

Toplantıda katılımcı ülke bakanları ortak bir strateji belirlenmesini kararlaştırdı. Bu gün Afika ülkelerinde yapılacak olan yatırımlar konusu geniş bir şekilde ele alınacak. Dünki yapılan hazırlık toplantısında bir ön çalışma taslağı hazırlandı. Bu taslağa bazı eklemelerin yapılması bekleniyor. Bu gün yatırımlarla ilgili konulardaki bazı engellerin giderilmesi konusunu da ele alacağız. Arap ve Afrika ülkelerinden oluşan 8 ülke bu zamana kadar dört defa bir araya geldi. Son toplantı dün gerçekleştirildi. Libya'da düzenlenecek olan zirveden önce 'Arap-Afrika Ekonomik Forumu' oluşturulması da kararlaştırıldı. Arap Birliği ve Afrika Birliği Örgütü arasında çok farklı konularda işbirliği yapılmaktadır. Bu iki uluslar arası kuruluş, uluslar arası anlaşmazlıkların yaşandığı bölgeler konusunda da yardımlaşmaktadır.'' şeklinde konuştu.

Libya Dışişleri Bakanlığı Arap ülkeleri sorumlusu Imran Ebu Kerag ise yaptığı konuşmada Arap ve Afrika ülkelerinin yardımlaşmasının önemine değinerek: ''Bu işbirliğinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli kaidelerin açık bir şekilde konulması gerekir.'' Dedi. Arap-Afrika Daimi Yardımlaşma Komisyonu, 12 Arap ve 12 Afrika ülkesinden oluşuyor. Bu günki toplantıya Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa başkanlık etti. Toplantıda Arap ülkelerini Libya Dışişleri Bakanlığı Arap ülkeleri sorumlusu Imran Ebu Kerag temsil etti. Toplantıya ayrıca Afrika Birliği Örgütü temsilcisi ve Mısır Dışişleri Bakanı da katıldı.

dunyabulteni



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,764 µs