En Sıcak Konular

ABD’deki kuşatmaya karşı her yol denenmeli

7 Temmuz 2010 16:20 tsi
Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, ABD ekonomisinin kuşatma altında olduğunu ve yeni bir resesyonun engellenmesi için mümkün olan tüm mali ve parasal politikaların uygulanması gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda New York Times gazetesinde köşe yazarlığı yapan Krugman, Bloomberg TV ile yaptığı söyleşide, "Uzun süreli kuşatmaya dönüşecek bir durumla karşı karşıyayız... Mümkün olan her şeyin yapılmasını öngören bir stratejiye sahip olmamız gereken bir aşamadayız" dedi.

Almanya başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri, bütçe açıklarını azaltmak için kemer sıkma çağrısı yaparken, Krugman bunun tersini savundu. ABD'de verilen teşviklerin artırılmasını isteyen Krugman, böylece Japonya'da 1990'lı yıllarda yaşanan ekonomik durgunluğun ABD'de görülmesinin önüne geçilebileceğini söyledi.

“DERİN BİR ÇUKURDAYIZ”

Krugman bu şartlar altında ABD yönetiminin yapacağı en etkili şeyin istihdamı artırmak olduğunu belirtti. Krugman, "Derin bir çukurdayız ve buradan çıkmak için geleneksel yöntemlerin dışında bir şeyler yapmak gerek" dedi.

Krugman, birçok politika yapıcı ve uzmanın, büyüyen bütçe açığının ABD’de, Avrupa'daki ülke borcu krizine benzer bir güven bunalımı yaratacağından kaygılı olduğunu da söyledi. Krugman, ABD'li politikacıların, kısa vadeli teşviklerin yanı sıra bütçe açığını azaltacak uzun vadeli önlemler konusunda da ortak karara varamayacağından endişe duyduğunu belirtti.

Ünlü ekonomist, "Siyasi tarafta endişelerim var... Uzun vadede bütçemizi dengeye getirecek şeylerin yapılması için uzlaşma sağlayabileceğimiz konusunda kaygılıyım" dedi.

10 YIL YETERLİ OLABİLİR

Krugman, "makul oranda vergi artırımı ve harcamalarda kabul edilebilir ölçüde kesintiye gidilmesiyle" ABD bütçesindeki açığın 10 yıl içerisinde kontrol altına alınabileceğini öngörüsünde de bulundu. Ekonomist, harcamaların özellikle sağlık sektöründe yapılması gerektiğine işaret etti.

Krugman bununla birlikte ABD'nin borcunu ödeyemez duruma düşmesinin ise "ihtimal dışında" olduğunu söyledi.

Krugman, ABD ekonomisinin yılın geri kalanında yüzde 1 ya da biraz daha fazla büyüyeceğini ancak istihdam artışının, nüfus artışının gerisinde kalacağını belirtti. New York Times yazarı, bu dönemde ABD'nin giderek kötüleşen bir işgücü piyasasıyla karşı karşıya kalacağını da söyledi.

*Bu haber Bloomberg'de "Krugman Says U.S. Economy Is Facing a ‘Long Siege’" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.



Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs