En Sıcak Konular

Fırtına öncesi sessizlik: Deprem yaklaşıyor

7 Temmuz 2010 14:50 tsi
Fırtına öncesi sessizlik: Deprem yaklaşıyor Seçimlere giden Türk siyaseti bir depremin eşiğinde. AK Parti, CHP ve MHP’yi önemli geişmeler bekliyor. Bu gelişmeler tahminlere sığmayan sonuçlar doğurma arefesinde. Siyasette kartlar yeniden dağıtılacak. İşte Ankara kulislerinden ilginç analizler.

Temmuz 2011’de genel seçimlere hazırlanan Türkiye ilginç gelişmelere gebe...

Dışpolitikada İsrail ve İran üzerinden yaşanan krizler, artan terör olayları, siyaseti yeniden tanzim etme girişimleri, ekonomik kriz ve sokaktaki vatandaşın cebine etkileri nedeniyle iç politikadaki dengelerde önemli değişimler yaşanıyor. Bu değişimlerin sonuçları artık kendisini gün yüzüne çıkarmaya başladı. ankara’da edindiğimiz, şaşırtıcı izlenimleri paylaşalım:

CHP’DE GERİLİM BEKLENTİSİ

Kılıçdaroğlu’nu CHP’nin lider koltuğuna oturtarak seçimlere bir yıl kala önemli bir adım atan parti, oy konusunda hedeflerine ulaşmışa benziyor. Yapılan araştırma ve tahminlere göre CHP’nin oy oranı yüzde 25’i aşmış durumda. Bunda Kılıçdaroğlu’nun AK Parti muhaliflerini etrafında toplamaktaki başarısı önemli rol oynuyor. Ancak kimi anketlerde yüzde 28 olarak görülen bu oy oranı önümüzdeki bir yıl boyunca izlenecek politikalarla yüzde 25’in altına yeniden düşebilir. Kılıçdaroğlu’nun terör ve başörtüsü konusunda ortaya koyduğu ikircikli tutum ve CHP politbürosunun etkisinden kurtulamaması el edilen oyların tekrar eriyebileceği tehlikesini doğuruyor. Bu arada CHP’de gerilim beklentisi de var. Elde edilen bilgilere göre CHP’nin eski başkanı Deniz Baykal, partiden kendi  ekibinin tasfiye edilmesinden oldukça rahatsız. Bugün CHP İzmir teşkilatının istifa etmesi bunun son örneği. Baykal’ın CHP içerisinde, özellikle Önder Sav’ı etkileyecek bazı adımlar atabileceği belirtiliyor. Baykal’ın böyle bir adım atması yeniden yapılanmanın tamamlanmadığı CHP’de taşları yerinden oynatabilir.

MHP’DE SEÇİM ENDİŞESİ

Yapılan çalışma ve anketlerde MHP’nin oylarının önemli ölçüde eridiği görülüyor. Son anket ANY-AR Araştırma şirketi tarafından yapıldı. Anket sonuçlarına göre MHP’nin oyları yüzde 13’e kadar inmiş görünüyor. Terör olayları artmışken MHP’nin oylarının nasıl düştüğü önemli bir soru işareti. Ancak ayağı yere basan anketler bunu söylüyor. Siyasi analistler MHP’deki oy düşüşünü “oylar MHP’nin gerçek oy oranına doğru çekiliyor. MHP’nin eriyen oyları CHP’ye gidiyor” şeklinde yorumluyor. MHP’nin iki seçim üst üste paramentoya giremediği istatistiği de gözönüne alındığında MHP yönetiminin baraj korkusu yeniden ortaya çıkmışa benziyor. MHP baraj altında kalırsa üçüncü bir partinin meclise girmesi çok mümkün görünmüyor. Bu halde kendimizi iki partili (BDP’nin bağımsızlarla girmesi olası) meclise yeniden hazırlama ihtimalimizi düşünmemiz gerekiyor.

AK PARTİ KABİNEYİ DEĞİŞEBİLİR

Yine kulislerdeki bir bilgi AK parti’de de bir değişim yaşanacağı yönünde. Buna göre tatilden dönen Erdoğan, seçim öncesinde kabinesinde bir revizyona gidebilir. Revizyonun gerçekleşmesi Anayasa Mahkemesi’nin referanduma ilişkin alacağı karara bağlı bulunuyor. Eğer mahekeme referanduma giden paketi iptal ederse revizyon beklemek imkansız görünüyor. Çünkü o halde türkiyeyi baskın bir erken seçim bekleyebilir. Eğer iptal gelmezse revizyonu beklemek gerekiyor. Bu revizyon demokratik açılımda aktif bir çalışma yürütmeyen İçişleri Bakanlığı’nda ve düşük performans sergileyen Milli Eğitim bakanlığında gerçekleşebilir. Ancak bunlar şimdilik konuşulan ihtimaller. Kabine revizyonunda son kararı Erdoğan verecek.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs