En Sıcak Konular

'Büyükanıt'tan sonra ikinci gaf'

7 Temmuz 2010 13:02 tsi
'Büyükanıt'tan sonra ikinci gaf' 
Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı) Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yargılama sürecine yönelik sözlerini sert bir dille eleştirdi.

Başbuğ'un başta Albay Cemal Temizöz olmak üzere subay, general, astsubayların haksız yere suçlandığını iddia etmesinin tam anlamıyla bir fecaat olduğunu dile getiren Ertekin, eskiGenelkurmayBaşkanı Yaşar Büyükanıt'ın Şemdinli davasının sanığı Astbubay Ali Kaya için söylediği "iyi çocuktur, tanırım" sözlerinden sonra ikinci bir gaf olduğunu söyledi.

CİHAN muhabirine konuşan Ertekin, Başbuğ'un tanıdığı bir insanın o hallere düşmesinden dolayı üzülmesinin normal olduğunu belirtti. "Ama bizzat o insanların aklanması, suçsuzluğu üzerinden geliştiriyorsa, yargının aslında haksız bir biçimde yargılama yürüttüğüne dair olarak söylüyorsa tam anlamıyla büyük bir gaf demektir." diyen Ertekin sözlerine şöyle devam etti: "Büyükanıt'tan sonra ikinci gaftır. Bu sözleri tam anlamıyla bir fecaat. Türkiye'de ordunun son üç yıllık süreç içerisinde, yargısal soruşturmalara karşı tepkisinin hala eski halinde kaldığını gösteren, 2006'daki Şemdinli iddianamesinde kaldığını gösteren çok önemli bir örnek niteliğinde. Büyükanıt zihniyetini hala aşamadığını gösteren çok önemli bir örnek. Temizöz davasını daha ciddi bir biçimde izlemiş olsaydı, çok daha başka şeyleri görecek durumdaydı. Cumhuriyet savcısı soruşturmasını o kadar sağlam bir biçimde yapmış ki herhangi bir olayın birbirinden farklı tanıklar tarafından hangi gün, hangi saat, o günün iklim koşullarıyla, gecemi gündüz mü olduğuna dair çok çeşitli ve çok ciddi araştırma ve soruşturmayla geliştirmiştir. Ama buna rağmen hala Temizöz hakkında, diğer yargılama süreçleri hakkında, daha çok askeri mensuplara dönük eleştirinin bu seviyede hala geliştiriyor olması, şu üç yıllık süreç içerisinde yargı faaliyetine, ordu içerisindeki suç faaliyetlerine dönük yargı soruşturmalarına hala alışılamadığını, kabullenilemediğini, hala eski günlerin özlendiğini, Türk ordusunun hala hukuksal bir rehabilitasyondan geçmediğini gösterir."

"KANIMI DONDURAN BİR İFADE"

'Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılan 50 subayın PKKterörörgütünde yönetim kadrosunu ele geçirdiği, açılım süreci başladıktan sonra kaos için eylemlere hız verdikleri yönündeki iddia siz de nasıl bir etki yapıyor?' şeklindeki bir soruya Başbuğ'un "Öyle şeyleri düşünenlerin ben Türk kanı taşıdığını düşünmüyorum." demesinin kanını dondurduğunu vurgulayan Ertekin, şöyle devam etti: "Irkçı bir bakış açısını içeriyor. Herhangi bir duruş geliştirmenin, herhangi bir politik, hukuki duruş geliştirmenin kanla alakasını kurmak demek, ırkçı bir bakış açısı demektir. Bir Genelkurmay başkanının böyle bir dilden, herkesten önce sarfı nazar etmesi gerekir. Fakat her nasılsa öyle durumlarda, Türk devlet yapısı içerisinde bu ırkçı bakış açısı, öyle durumlarda ortaya çıkıyor ki gerçekten insanın kanı donuyor. Bu dönemlerde dahi hala kanla yasal duruşu, eleştiriyi birbiriyle aynılaştırmaya çalışmak, kandan geldiğini düşünmek ayrımcı ve ırkçı bakış açısıdır. Türkiye'ye hiç yakışmadığını düşünüyorum. Eğer sürçü lisan değilse çok tehlikeli bir zihniyetin, hala ordu içerisinde kendini gösterdiğini de ortaya koyar."

"ÖNEMLİ OLAN KİMİN SIZDIRDIĞI DEĞİL DOĞRULUĞU"

Başbuğ'un, demokrasiye komplo planını gazeteye polisin servis ettiğini ileri sürmesini de değerlendiren Ertekin, son 10 yıldır emniyet, jandarma, ordu arasında siyasete akan, dönen bir çatışmanın çok açık ve net olduğunu savundu. Bunun Genelkurmay Başkanı tarafından söyleniyor olmasının ise aslında tescillendiğini gösterdiğini ifade eden Ertekin, "Polis tarafından konulup konulmadığının çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan doğru mu değil mi? Bugüne kadar asker tarafından Taraf'a servis edilen yüzlerce belge var. Bu seviyedeki birisi tarafından vurgulanmış olması, aslında devlet içi bir çatışmanın açık ve net bir biçimde ifadesi anlamına geliyor." diye konuştu.

Başbuğ'un konuşmalarından kafasının karışık olduğunun ve kafasındaki soruları kamuoyuna yüklemeye çalıştığını kaydeden Ertekin, Genelkurmay başkanlarının siyasi süreçlere yön verecek, siyasi mahfillerde gerilim çıkaracak, mevcut siyasi gündemleri dönüştürecek demeçleri vermemelerinin demokratik kültürün bir gereği olduğunu belirtti. Ertekin, böyle durumlarda susması gerektiğini ve bir devlet memuru olduğunu bilmesi, bunun sürekli ona kamuoyu tarafından hatırlatılması gerektiğini söyledi. 

cihan



Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs