En Sıcak Konular

Devlet yerli ürün tercih edecek

7 Temmuz 2010 12:10 tsi
Elektrik ve elektronik sektörüyle bir araya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayicilere söz verdi.

Elektrik ve elektronik sektörüyle bir araya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e sanayici dert yandı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da "Ankara'da bütün devlet kurumlarında yabancı marka televizyonları görüyorum. Bu, çok zoruma gidiyor. Biz önce Türk işçisinin, Türk sanayiinin ürettiği ürünleri tüketmeyi öğrenmeliyiz" dedi. Bunun üzerine Bakan Ergün, yerli ürün kullanımının teşviki konusunda çalışmalar yaptıklarını belirterek "Özellikle elektrik üretim ve dağıtımı başta olmak üzere tüm sektörlerde, Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımının teşviki konusunda, ilgili diğer kurumlarla işbirliği içinde bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

Ergün dün, ‘Elektrik ve Elektronik Sanayi Strateji Belgesi'ne nihai şeklinin verileceği ‘Türkiye Elektrik ve Elektronik Buluşması'nda, özel sektörün rekabet gücünü artıracak her adımın, Türkiye'nin yükselişine hız kazandıracağını vurgulayarak, Elektrik ve Elektronik Sanayi Strateji Belgesi'nin, sektörün yoluna daha iyi şartlarda devam etmesi için önemli bir rol oynayacağını dile getirdi.
 
Yüzde 15 pahalı da olsa alınacak

Ergün, son yıllarda özellikle Uzakdoğu ülkelerinin pazar paylarını sürekli bir şekilde artırmasının sektör için bir risk oluşturduğunu ifade ederek, "Şikâyet konusu olan ‘yerli ürün' kullanımının teşviki konusunda da bazı çalışmalar yapıyoruz.
Özellikle elektrik üretim ve dağıtımı başta olmak üzere tüm sektörlerde, Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımının teşviki konusunda, ilgili diğer kurumlarla işbirliği içinde bir çalışma yürütüyoruz. Kısa süre içinde bu konuda bir sonuç alacağımıza inanıyorum" dedi.

Ergün, kamu alımlarında yüzde 15 pahalı olsa bile Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesinin Başbakanlık genelgesi ile teşvik edildiği ve hukuki sıkıntı doğurmadığını belirterek, "Kamu alımlarında Türkiye'de üretilen ürünlerin alınmasında ve kullanılmasına özel önem vermeliyiz. Ayrıca bireysel ürün kullanımında da buna önem vermeliyiz. ‘Milliyetçilik' dediğimiz şey sadece slogan değil ki, milli ürünlerin kullanılmasında aynı hassasiyetleri göstermiyorsak bu laflar boş laflardır" dedi.
 
Ar-Ge kaynağı artırılmalı

Zorlu, geçen yıl açıklanan rakamlara göre Türkiye'nin ileri teknoloji ihracatının 3 milyar dolar seviyesinde kaldığının görüldüğüne işaret ederek bugün Türkiye'nin 102 milyar dolarlık toplam ihracatının sadece yüzde 3'ünün yüksek teknoloji ürünleri olduğunu anlattı.

Zorlu, dünyada Ar-Ge'ye 180 milyar dolar harcandığını ifade ederek, bu oranın Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırdığı kaynağı artırması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Türkiye'de elektronik sektörü denildiğinde akla gelen Vestel'in 127 ülkeyi kapsayan geniş bir ihracat haritasına sahip olduğunu ifade eden Zorlu, Vestel'in her yıl ihracatını ortalama yüzde 20-25 oranında artırdığını bildirdi.

Zorlu, "Ankara'da bütün devlet kurumlarında yabancı marka televizyonları görüyorum. Bu çok zoruma gidiyor. Biz önce kendimiz Türk işçisinin, Türk sanayiinin ürettiği ürünleri tüketmeyi öğrenmeliyiz. 1980'li yıllarda dövizimiz yoktu. Makine almaya giderdik, önce peşinatı öderdik. Kapalıçarşı'dan parayı transfer ederdik. Adamlar bizi 4-5 saat kapıda bekletirdi. Ama çok şükür o insanlar şimdi bizi ziyarete geliyor, bizim yüzümüzü görüyorlar" diye konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,670 µs