En Sıcak Konular

Avrupa bankaları altın rezervlerine sarıldı

7 Temmuz 2010 11:25 tsi
Avrupa'daki ticari bankalar nakit kaynak sağlamak için ellerindeki altın rezervlerini kullanmaya başladı.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ile gerçekleştirilen altın takas işlemleri para piyasalarındaki sıkışıklığın son işareti oldu. Altının ons fiyatı da 1,200 doların altına geriledi.

“Merkez bankalarının merkez bankası” olarak bilinen BIS tarafından yayımlanan son rapora göre, banka 31 Mart tarihinde sona eren mali yıl itibariyle, döviz karşılığı 346 ton altın takası gerçekleştirdi.

Altın takası işlemleri çerçevesinde, bankalar ellerindeki altını, ileri bir tarihte geri almak üzere BIS'e sattı. BIS geçmişte de zaman zaman bankalarla altın takası işlemleri gerçekleştirmişti. Ancak son yıllarda böyle bir işlemle ilgili bilgi verilmemişti.

YUNANİSTAN İLE ARTIŞA GEÇTİ

Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alınan aylık veriye dayandırılarak hazırlanan rapora göre, Aralık 2009'da başlayan altın takas işlemleri Yunanistan'daki borç krizinin patlak verdiği Ocak ayından bu yana artışa geçti.

İşlemler sonrasında elde edilen miktar ise 13 milyar dolar oldu. Bu miktar, para piyasalarındaki işlemlerle kıyaslandığında düşük olsa da, bankaların sermayelerini artırmak için ellerindeki altınları satıyor olması, sektördeki stresi göstermesi açısından çok önemli.

EURIBOR YÜKSELİYOR

Bununla birlikte Avrupa bankalarının kendi aralarındaki borçlanma maliyetini gösteren euribor faiz oranı üst üste 27’nci gündür yükseliş kaydediyor. Euribor'un artışında sonuçları bu ay sonunda açıklanacak olan Avrupa'daki bankaların stres testlerinin piyasalarda yarattığı tedirginlik de etkili oluyor.
 
Altın takasıyla ilgili haberlerin, değerli madenin fiyatında da düşüşe neden olduğu belirtiliyor. Altının ons fiyatı bugün 1,200 doların altına gerilemiş bulunuyor. Altının ons fiyatı geçen ay yatırımcıların güvenli liman arayışı nedeniyle rekor kırarak 1,265 doları görmüştü.

*Bu haber Financial Times'ta, "European banks use gold reserves to raise cash" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 hurriyet



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,695 µs