En Sıcak Konular

Türkiye'de 4 milyonun üzerinde gizli hepatit taşıyıcısı var

7 Temmuz 2010 11:01 tsi
Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye'de yaklaşık 4 milyonun üzerinde gizli Hepatit taşıyıcısı bulunduğunu söyledi.

Hepatit hastalığının kan, vücut sıvıları ve cinsel ilişki yoluyla bulaşarak, vücuda yerleştiğini belirten İsmail Balık, tedavi edilmez ise karaciğer kanserinin, siroz ve hatta ölüme neden olabildiğini ifade etti. Hepatit tedavisinde erken tanının öneminin büyük olduğuna işaret eden Balık, şöyle dedi:

"Bu nedenle toplumun her katmanına ulaşarak Hepatit hastalığı konusunda halkı bilinçlendirmek, hastalığın teşhisi ve tedavisi konusunda eğitim sağlamak büyük önem taşımaktadır.

Derneğin, viral hepatitlerin toplumdaki yaygınlık ve önemini belirleyecek olan tanı, savaşım ve korunma yöntemleri ile bu alandaki çeşitli inceleme ve araştırmaları yapmak, desteklemek, teşvik etmek ve elde edilen bilgilerden ilgili sağlık kuruluşlarını yararlandırmak ve gerektiğinde onlarla işbirliği yapmak amacıyla kurulmuştur."

Prof. Balık, bu hastalıktan korunma yol ve yöntemleri ile hastalığın teşhisi konusunda bilgilendirici, bilinçlendirici ve eğitici çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti. Prof. Balık, "Türkiye'de 4 milyonun üzerinde gizli Hepatit taşıyıcısı var. Onlardan biri, belki de sensin! Haydi gelin! Bilgilenin, korunun, test yaptırın, aşılanın." sloganıyla 2009'da yola çıkarttıkları Hepatit otobüsü olarak adlandırılan VHSD Eğitim ve Test Aracının, il il gezerek tahlil ve aşılama yapmaya devam ettiğini belirtti.

Şubat 2009'da yola çıkan VHSD Eğitim ve Test Aracı'nın, ilk olarak hastalığın yaygın olduğu Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde çalışma yapmasının ardından Karadeniz Bölgesi'ne geldi. Bu kapsamda, Samsun'a gelen Hepatit Otobüsü Cumhuriyet Meydanı'na konuşlandı.

cihan



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs