En Sıcak Konular

Özkök Kürtler'i meydanlara çağırdı

7 Temmuz 2010 10:22 tsi
Özkök Kürtler'i meydanlara çağırdı Ertuğrul Özkök'ün "birlikte yaşamalı mıyız?" yazısı Konuşan Türkiye programında sert tartışmalara neden oldu.

Gazeteci yazar Hadi Özışık'ın Best FM'de hazırlayıp sunduğu Konuşan Türkiye programı hararetli bir tartışmaya sahne oldu.

Hürriyet'in eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök dün kaleme aldığı "Kürtler ile Türkler birlikte yaşamak zorunda mıyız?" sorusunu canlı yayın bağlantısında değerlendirdi. Özkök'ün ardından programa katılan Yeni Çağ gazetesi yazarı Behiç Kılıç yazılanlara çok sert tepki gösterdi.

BU SORUYU YILLARDIR DÜŞÜNÜYORUM

Hadi Özışık'ın konuğu yöneltiği "Yazıyı yazmadan önce kaç gün düşündünüz?" sorusuna Ertuğrul Özkök şöyle yanıt verdi:

"Son beş altı yıldır düşünüyorum. Ne oluyor ne bitiyor bakınıyorum. Türkiye'deki gelişmelere bakıyorum. Sonunda bizim bazı şeyleri ciddi bir şekilde tartışmamız gerekiyor. Ben bu soruyu sadece Kürtlere sormuyorum. Türklere de, kendime de soruyorum."

AYRILACAK NOKTAYA GELDİK Mİ?

Özışık'ın "Peki söylediğiniz gibi ayrılacak noktaya geldi mi Türkler ile Kürtler? Bir arada yaşayamayacak noktada mıyız?" şeklindeki sorusuna Özkök'ün yanıtı şöyle oldu:

"Kesinlikle bir arada yaşayamayacak noktada değiliz. Bu örgüt bize hayatı zehir ediyor. Elbette bu hayatın verileceği çok ulvi değerler var. Vatan gibi...  Ama yaşam bir tane. Çocuğunuzun yaşamını tehlikede görüyor insanlarımız. Bu çağda terörün teknikleriyle mücadele etmek kolay değil. Cebine bomba koyan her yerde eylem yapabiliyor."

MUHATAP KİM OLACAK?

Özışık'ın "Bunu konuşalım diyorsunuz. Sizin yazınızın ne kadar doğru olduğunu, böyle bir taleple karşılaşılmış olup olmadığını zannetmiyorum. Kiminle konuşacağız, muhatap kim? Muhatap benim diyen terör örgütü durmadan insan öldürüyor..." sözlerine Özkök şöyle yanıt verdi:

"Birlikte yaşamak azmi varsa konuşacak insan bulunur. Kürtlerin mecliste temsilcileri var. Başımızı kuma sokup durmamıza gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütününde çalışan partiler oy alamamışlar Doğu ve Güneydoğu'da. Ama BDP almış. Yerel yönetimlerimizi özerk kılacağız diyorlar. Ne demekse anlamadım onu ama..."

Özışık'ın "birinden bu konuda yazmanız için öneri mi geldi?" şeklindeki sorusuna Özkök "Ben sadece kendi adıma konuşuyorum. Başka kimsenin adına konuşmuyorum." diye yanıt verdi.

"TÜRKLER VE KÜRTLER TERÖRE KARŞI BERABER DURMALI"

"Dün kalabalık bir öğle yemeğine katıldım. Eski bir üst düzey komutan da vardı. Ben de bu ülkede yaşayan insanım. Hepimiz aynı şekilde açık açık konuştuk." diyen Özkök, ilginç bir öneri de getirdi:

"Eğer bu coğrafyada kendilerine Kürt diyen insanlar yaşamak istiyorsa hep beraber teröre karşı koymak için çaba sarfetmeliyiz. Meydanlara dökülürüz birlikte. Terör örgütü asıl terörünü Türkler değil kürtler üzerinde estiriyor. Hadi bakalım kürtler sesini çıkarsınlar.

BDP BAŞKA YERİ İŞARET EDİYOR

Özışık bunun üzerine şu çarpıcı soruyu sordu: "Kürtlerin seçtiği milletvekilleri ile konuşulabilir diyorsunuz. İlker Başbuğ ya yeminlerine sağdık kalsınlar ya dağa gitsinler diyor. BDP'liler ise imralı'yı işaret ediyor. Kiminle konuşacağız biz?"

Özışık'ın sorusuna "Konuşmak bir tarafın dediklerini aynen kabul etmek değil ki. bir ortak noktada buluşmak gerekir. Genelkurmay başkanı ne derse desin. Asker siyaset yapmayacak zaten. AK Parti bununla övünmüyor mu zaten."  diye yanıt veren Özkök şöyle devam etti:

ASKERİN DEĞİL SİYASETÇİNİN NE DEDİĞİ ÖNEMLİ

"Ben siyasetçilerin ne dediğine bakarım. Kürt açılımı dediler. Bütün Türk basını arkasında durdu. Ama ne oldu yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Denize atlarız orada yüzmeyi öğreniriz dediler. Başbakan milli irade denilince sadece kendi aldığı oyu anlamaktan vazgeçsin. Milli irade toplumun bütünüdür. Sadece meclisteki CHP, MHP değil, seçilemeyen, yüzde 10 barajını geçemeyenler de milli iradedir.

Bir araya gelip konuşursak çok gerçekçi olarak konuşmak mümkündür. Belçika ayrılmayı konuşuyor. Çekoslovakya devleti konuştu. Biz de konuşuruz. Türk halkı siyasetçilerden daha da fazla konuşabilecek hale geldi. Benim yaptığım cesaret değil. Zaten konuşulabilir durumda toplum. Orhan Bursalı bunu en iyi şekilde anlattı. Akıllı insanlar bir terör örgütü ile mi yoksa AB sürecinde zenginleşen bir ülkeyle mi yürüyecek ona karar vermeli. PKK orada bir devlet kurarsa demokrasi mi kuracak."

25 YIL SONRA TEKRAR AYNI YERE GELMEMEK İÇİN

Özışık'ın "Orhan Bursalı'nın kullandığı 'Koz' sözcüğü ağır kaçmadı mı? Terörü koz olarak kullanan BDP'liler ile ne konuşacağız." şeklindeki sözlerine Özkök şöyle yanıt verdi.

"Konuşuruz. Konuşmazsak olmaz. Devletler böyle hareket ederler. Türkiye tercihini bir silahlı mücadeleden yana kullanmaya karar vermek üzere. Eğer 25 yıl sonra yine aynı noktaya geleceksek ben bunu engelleyelim diyorum."

BEHİÇ KILIÇ'TAN SERT ELEŞTİRİ

 

Özkök'ün ardından programa bağlanan Yeni Çağ gazetesi yazarı Behiç Kılıç ise Özkök'e ve bugünkü yazısı ile Özkök'e destek veren Güneri Civaoğlu'nun sözlerine çok sert eleştiriler getirdi.

"Bunu ben söylesem bu çevreler bana 'Faşist' diyecekti. Bu çevreler kendileri konuşunca 'entelektüel konuşma' oluyor." dedi ve bu tartışmaların aslında çok planlı bir yaklaşım olduğunu ileri sürdü:

"Ülkenin başbakanı kendi toğraklarına siper ardına sığınırsa, ardından Genelkurmay Başkanı televizyonlarda çıkar ağlamaklı konuşursa böyle olur. 'Kürtler bu işin karşısına dikilmezse ayrılsınlar' deniliyor. Bu çevreleri nasıl ayıracaksınız? Bu ülkede yaşayanların sen Türksün ben Türküm ayrımı var mı? Son üç şehidimiz Kürt çocukları. Nasıl ayrıştıracaksın? Şehit cenazelerine baka baka nasıl ayrıl diyeceksin? 10 milyona yakın insan batıda çalışıyor. Kürtleri PKK'lılaştırma yoluna biz itiyoruz. Gidin PKK'lı olun demekten başka bir şey değil bu sözler."

YA KAHVE SOHBETİNDE OLUR YA DA BÜYÜK BİR PROJEDE

Behiç Kılıç, "Bir kahve sohbetinde olur bu konuşma. Madem öyle çeksinler gitsinler denir ki dikkate alınmaz bu. İkincisi bir proje ürünü olabilir bu. İlk Demirel söylemişti. Ardından 12 Eylül'ün generali dedi: 12 bölgeli federasyon diye. Olof Palme Öcalan'a sizin hedefiniz federasyon  olmalı demişti. Ardından 90'lı yıllarda özerklik projesi adı altında dillendirilmişti bu proje. Kürtler ayrılsın gitsin denildiği zaman Kürtler ne yapacaklar, Barzani'nin Kuzey Irak'taki bölgesiyle birleşecekler." şeklindeki sözleri üzerine Hadi Özışık da tartışmaya yönelik tepkisini sert sözlerle gösterdi.

Özışık Cıvaoğlu'nun yazısı ile ilgili olarak şöyle konuştu:

"Kürtlerin böyle bir talebi yok. Olamaz da. Ben bu güne kadar konuştuğum hiçbir yerde böyle bir taleple karşılaşmadım. Adam yazmış. Güneri Civaoğlu'na taktım. Egedeki insanların tamamı ne halleri varsa görsünler diyor. Sen hangi güneydoğu köyüne gittin. Viskini yudumlamadan önce bir bak bakalım kim ayrılmak istiyor? Oturduğu yerden ahkam kesmekle olmaz bu işler..."



Bu haber 2,010 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,568 µs