En Sıcak Konular

Cumhuriyet tarihinde ilk kez...

7 Temmuz 2010 08:31 tsi
Cumhuriyet tarihinde ilk kez... 
Balyoz Güvenlik Harekat Planı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Böylece cumhuriyet tarihinde ilk kez kuvvet komutanları hakkında 'darbe' suçlamasıyla dava açılmış oldu.

Balyoz Darbe Planı ddianamesi, mahkemeye sunuldu 800 sayfalık iddianamede, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Org. Halil İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 196 kişiye 'şüpheli' sıfatıyla yer verildi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez kuvvet komutanları hakkında 'darbe' suçlamasıyla dava açılmış oldu.

Balyoz Güvenlik Harekat Planı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Böylece cumhuriyet tarihinde ilk kez kuvvet komutanları hakkında 'darbe' suçlamasıyla dava açılmış oldu. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 196 emekli ve muvazzaf subay hakkında açılan dava Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı tarafından onaylanarak 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Kuvvet komutanları ve subayların darbe girişiminde bulundukları gerekçesiyle TCK 312 maddede belirtilen 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini silah zoruyla ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası' isteniyor.

İDDİANAME 800 SAYFA

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar tarafından yürütülen Balyoz soruşturması tamamlandı. Savcıların hazırlandığı 800 sayfalık iddianame Başsavcı Vekili tarafından onaylanmasının ardından yargılamayı yapacak olan Zafer Başkurt başkanlığındaki 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. 200 civarında ek klasörü bulunan iddianamenin kabulü için 15 günlük süresi bulunan mahkeme heyeti toplantı yaptı.

HEDEF AK PARTİ HÜKÜMETİNİ DEVİRMEK

AK Parti iktidarını devirmek üzere hazırlandığı ileri sürülen 2002-2003 tarihli Balyoz Güvenlik Harekat Planı ile ilgili soruşturma 20 Ocak 2010 tarihinde Taraf Gazetesi'nde yayınlanan haber üzerine başlatıldı. Haberi yazan Mehmet Baransu belgeleri önce 4 DVD halinde ardından ise orijinal belgeleri valiz içerisinde savcılığa teslim etti. Türkiye genelinde ilk operasyon 22 Şubat 2010 tarihinde düzenlendi. Operasyonların birinci dalgasında 21'i emekli ve muvazzaf generalinde aralarında bulunduğu 49 kişi gözaltına alındı. Balyoz Güvenlik Harekat Planı isimli seminere katılan subayların AK Parti hükümetini ortadan kaldırmak için bir dizi eylem hazırlığında olduğu iddia edildi. 5 bin sayfalık darbe planı içerisinde Fatih ve Beyazıt camilerinin en kalabalık olduğu cuma namazı sırasında bombalanması, cüppeli ajanlara askerî hava müzesinin bastırılması, Türk jet uçağının düşürülerek pilotun şehit edilmesinin ardından Yunanistan'ın tahrik edilmesi gibi eylemlerin bulunduğu iddia edildi. Gözaltına alınan üst düzey komutanların arasında eski 1. Ordu Komuta Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek de yer aldı.

SAVCILAR SORUŞTURMADAN EL ÇEKTİRİLMİŞTİ

25'i general 78 muvazzaf subayın gözaltına alınacağı konusunda kendisine bilgi vermedikleri için soruşturmaya bakan Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz tarafından görevden alınmıştı. Başsavcı Aykut Cengiz, soruşturmaya Cumhuriyet Savcıları Murat Yönder ile Mehmet Ergül görevlendirmişti.

ÇARŞAF, SAKAL, ORAJ, SUGA

Darbe planı olduğu iddia edilen seminerdeki konuşmaların bulunduğu ses kayıtları da savcılar tarafından dikkatle incelendi. Sorgulaması yapılan subaylara marşlar okutularak, karşılaştırmalar yapıldı. İddianamede subayların özellikle Balyoz planını desteklemek için organize edildiği iddia edilen Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj başlıklı eylem planları ile bağlantıları yer aldı. İddianamede ayrıcaterörörgütü el Kaide'nin İstanbul'da gerçekleştirdiği sinagog ve konsolosluk binalarına yapılan saldırılara atıfta bulunuyor. Emekli Orgeneral Fırtına ve emekli Oramiral Örnek'in de aralarında bulunduğu paşalara savcılık sorgusunda sorulan El Kaide'nin İstanbul'daki eylemlerinin 2003 yılı Mart ayında hazırlandığı iddia edilen Balyoz Darbe Planı'nda söz edilmesinden 8 ay sonra gerçekleşmesinin tesadüf olamayacağının belirtildiği öğrenildi. İddianamede darbe girişimi olduğu iddia edilen Balyoz Güvenlik Harekat Planı kapsamında STK ve üniversitelerin koordine edilerek çok geniş katılımlı toplumsal gösteriler ve eylemler neticesinde kaos oluşturmayı hedefledikleri sıkıyönetimin ilanı için çalıştıkları anlatılıyor. 

yenişafak

 



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs