En Sıcak Konular

Eksende doğru soru: AB mi ABD mi?

7 Temmuz 2010 07:42 tsi
Eksende doğru soru: AB mi ABD mi? Önce resmi söylelim.. Haberle ilgisi yok. Zaten AB’nin de ‘eksen kayması’yla ilgisi yok. İlgisiz derken bilgisiz manasına yazıyoruz. Onların anladığı kayma Türkiye’nin ‘hangi Batı’yı tercih edeceği. İşte ona cevap var.

En açık haliyle dün bir daha ortaya çıktı ki, AB’nin Türkiye’nin eksen kaymasından derdi sürekli sızlındığı konular değil. Bu meseleyi ilk önce Avrupa ortaya attı, sürdürdü, geliştirti ve hala da tekrarlıyor.

Dün Hürriyet Gazetesi’nde yer  alan, “Eksen kayması Avrupa’da merak konusu” başlıklı haberin ilk paragrafı kafi...

“Avrupa Komisyonu ve Avrupa Gazetecilik Merkezi’nin düzenlediği seminerde Hollanda’daki Türk Enstitüsü Başkanı Lily Sprangers, Türkiye’nin ABD ile AB arasındaki dengeyi bulup bulamayacağının Avrupa’da merak konusu olduğunu belirterek, “Türkiye’nin eksen kayması konusu burada da çok dikkat çekiyor. Türkiye’nin komşularıyla iyi ilişkiler politikası anlaşılabilir. Ancak insanlar, Türkiye’nin dış politikasındaki gelişmelerden kaygılılar. Bazıları, Türkiye AB’den vazgeçti, yeni bir partner buldu diye düşünüyorlar” dedi.

İşte tam bu tarif doğru. Türkçesi şu; sizi sürekli eksen kayması ile suçluyoruz ama aslında bizim sıkıntımız-daha açık nasıl söylenir bilemiyoruz-komşular, Kafkaslar veya Ortadoğu tercihiniz değil.

Peki neresi?. ABD ile AB arasındaki tercihiniz! Esas(lı) konu bu ve adı geçen bölgelerde zaten güçlenen Türkiye, “Genel Batı tanımı” içinde bir değişiklik diyemesek de, “ağırlık merkezi”ni değiştirmiş durumda; AB yerine ABD’yi yeğ tutarak.

Buna Avrupa’nın itiraz etmesi normal ama şu sıralarda hep tartışıldığı gibi, kendi bindikleri dalı kendileri kestiler. Üstelik bu soruyu Ankara’ya yöneltmeden önce Londra ve Paris’e de bakmalarında fayda var! Orada da ağırlık merkezi kaydı, kayıyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,236 µs