En Sıcak Konular

İsrail'den 70 gün sonra sürpriz karar...

6 Temmuz 2010 16:29 tsi
İsrail 70 günlük beklentinin ardından kararını verdi.

Türkiye'den getirildikten sonra Haremüşşerif yerleşkesinin dışındaki park alanında 70 gündür bekletilen çiniler, bu sabah sürpriz bir şekilde verilen onayın ardından caminin içine taşındı. Ancak çinilerin asıl yeri olan Kubbet üs-Silsile'ye yerleştirilmesi için Türkiye'den bir uzmanın gelmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, kutsal yerlerden sorumlu İsrailli güvenlik yetkilileri ile Haremüşşerif Vakfı temsilcileri arasında arasında önceki gün yapılan toplantıdan sonra, çinilerden birkaç örnek alınarak incelendi. Daha önce tüm mühürlü kutuları açıp içindeki 4 bine yakın çini parçasını inceleyeceklerini söyleyen İsrail tarafı, fikir değiştirerek bu sabah vakıf yetkililerine, çinileri içeri taşıyabileceklerini bildirdi.

Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından, Kubbet-Üs-Sahra'nın küçük modeli olan Kubbet üs-Silsile'nin zaman içinde dökülen, harap olan çinilerinin yerine, İznik'teki Eğitim ve Öğretim Vakfı'na yaptırılan el yapımı çiniler, Türkiye ile İsrail Dışişleri bakanlıkları arasında yürütülen ortak çalışmalar doğrultusunda, 21 Nisanda Bem Gurion havalimanına getirilmişti.

Her biri Dışişleri Bakanlığının mührünü taşıyan 148 kutu çini gümrüksüz olarak İsrail'e sokulmuş, ancak 26 Nisanda Eski Kent'e caminin Arslanlı Kapısına getirilen çinilerin içeri taşınmasına Haremüşşerif'in güvenlik denetimini elinde bulunduran İsrailli polisler engel olmuştu.

O sırada Haremüşşerif Vakfı yetkilileri ile İsrail Eski Eserler İdaresi arasında gereken bazı yazışmaların da yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

Çiniler Haremüşşerif dışında bekletilirken, gerek TİKA gerekse elçilik mensuplarının İsrailli yetkililer nezdindeki temasları da devam etti.

Vakıf yetkilileri ile İsrail güvenlik yetkilileri arasındaki son toplantı ise çinilere Haremüşşerif'in kapısını açtı. Sabah erken saatlerde vakıf elemanları, 148 kutu halindeki 3 ton çiniyi park alanından cami içine taşıdı.

Emeviler zamanında Halife Abdülmelik Bin Mervan tarafından yaptırılan Kubbet üs-Sahra'ya model olarak hazırlanan Kubbet üs-Silsile'nin çinilerinin yerlerine yerleştirilmesi çalışmalarına nezaret için Türkiye bir uzman da gönderecek. Uzmanın bir hafta veya 10 gün içinde Kudüs'te olması bekleniyor.

Öte yandan Mescid-i Aksa'nın halılarını da yine TİKA değiştirmeye hazırlanıyor. Bu amaçla hazırlanan bir proje çerçevesinde, Türkiye'den özel dokuma 5 bin metrekare halı sağlanması öngörülüyor.

Mescidi Aksa'nın kurşun kaplı tavanındaki kurşunlar da sökülerek Adana'ya gönderilecek. Burada tekrar caminin tavanına kaplayacak işlemden geçirilecek ve kaplama kurşun haline getirilip Mescidi Aksa'ya döşenecek kurşunlar için yine TİKA destekte bulunacak.



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,694 µs