En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül Nijerya'ya gidiyor

6 Temmuz 2010 15:56 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, D-8 Zirvesi ve ardından ikili temaslar için Nijerya’ya gidecek. Cumhurbaşkanı Gül’e bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, basın kuruluşları ile iş dünyası temsilcilerinden

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Gül, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Devlet ve Hükümet Başkanları Yedinci Zirvesi’ne katılmak ve Nijerya’ya ikili bir ziyarette bulunmak üzere, Cumhurbaşkanı Goodluck Ebele Jonathan’ın davetlisi olarak, 7-9 Temmuz 2010 tarihlerinde Abuja’yı ziyaret edecek. Türkiye’den Nijerya’ya ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak ziyaret sırasında, bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, basın kuruluşları ile iş dünyası temsilcilerinden oluşan geniş bir heyet refakat edecek.

-İKİLİ ZİYARETTE BULUNACAK-

D-8 Zirvesi’nin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Nijerya’ya ikili ziyarette de bulunacak. Yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm yönleriyle en üst seviyede gözden geçirilmesi ve güçlendirilmesinin yanı sıra, siyasi, ekonomik, ticari, askeri, savunma sanayii, beşeri, kültürel her alandaki ilave işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi öngörülüyor. Ayrıca başta Afrika kıtasında öne çıkan konular olmak üzere, halen BM Güvenlik Konseyi ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS’ın Dönem Başkanı olan Nijerya ile güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler de görüşmede ele alınacak.

-İŞ FORUMU DÜZENLENECEK-

Ziyarete ilişkin yapılan açıklamada Nijerya’nın Türkiye tarafından Afrika’da kilit bir ülke olarak değerlendirildiği, bu temelde iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için önem taşıdığı ifade edildi. Aynı zamanda Nijerya, Sahranın Güneyi’ndeki Afrika bölgesindeki ikinci büyük ticaret ortağı olması nedeniyle ekonomi, ticaret ve karşılıklı yatırımlar alanındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için önemli bir potansiyelin mevcut olduğu, bu sebeple temaslar kapsamında İş Forumu düzenleneceği bildirildi. Cumhurbaşkanı’na refakat edecek geniş işadamları heyeti düzenlenecek olan İş Forumu’na katılacak.

Ziyaret, aynı zamanda, gerek Afrika’ya Açılım Politikası gerekse Türkiye ile Nijerya’nın BM Güvenlik Konseyi geçici üyelikleri çerçevesinde Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki istişare ve temasların pekiştirilmesi açısından da önem taşıyor.

-D-8’İN YAPISI-

D-8, Türkiye’nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’nın katılımıyla 1997 yılında kurulmuş olup, Sekretaryası İstanbul’dadır. Bugüne kadar, D-8 çerçevesinde İstanbul, Dakka, Kahire, Tahran, Bali ve Kuala Lumpur’da olmak üzere 6 Zirve, ayrıca 12 Bakanlar Konseyi ve 27 Komisyon toplantısı ile çok sayıda teknik etkinlik düzenlendi.

Üye ülkelerin, dünya ekonomisindeki konumlarının yükseltilmesini, karşılıklı ve çoktaraflı ekonomik ve ticari ilişkilerinde ilave işbirliği imkânlarının güçlendirilmesini ve çeşitlendirilmesini, uluslararası düzeydeki karar alma sürecine katılımlarının arttırılmasını ve üye ülke halklarına daha iyi bir yaşam standardı sağlanmasını hedefleyen D-8, ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alan itibariyle bölgesel olmaktan çok küresel bir oluşum özelliği taşıyor.



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,404 µs