En Sıcak Konular

İlişki kesilirse İsrail kaybeder

6 Temmuz 2010 12:48 tsi
İsrailli Türkiye uzmanı ilişkileri yorumladı...

Türkiye-İsrail ilişkileri uzmanı Ofra Bengio, iki ülke arasındaki ilişkilerin kesilmesi halinde, İsrail'in Türkiye'den daha fazla kaybedecek şeyi olduğu yorumunda bulundu.

Tel Aviv Üniversitesi öğretim görevlilerinden Bengio, Mavi Marmara baskınından sonra, Binyamin Netanyahu hükümetinin, Ankara'nın talep ettiği özrü dilemediği bir dönemdeki açıklamasında, ''Bu güç gösterisinde, İsrail, bir NATO üyesi olan ve Müslüman ülkelerle sıkı ilişkileri bulunan Türkiye'den daha fazla şey kaybeder. Bölgede tecrit halindeki küçük bir ülke olan bizden kolayca vazgeçer. Çok ideooljik iki hükemetle işimiz var ayrıca bir uzlaşma bulmak da çok zor. Türkler abartılı taleplerde bulundu, İsrailliler de biraz daha fazla esneklik göstermeliydi'' ifadesini kullandı.

Bengio, İran'ın nükleer tesislerini vurmak için İsrail uçaklarına Türkiye'nin hiçbir zaman hava sahasını açmamış olmasına rağmen İsrail'in askeri stratejik ilişki sürdürdüğü tek Müslüman olduğunu vurgularken, ''Washington'un bu iki önemli müttefikini uzlaştırmaya sadece ABD kalkışabilir, kalkışmalıdır'' görüşünü ortaya koydu.

Paris'teki Fransız Ululsararası İlişkiler Enstitüsü'nün (IFRI) Türkiye uzmanlarından Dorothee Schmid, hava sahası konusunda Bengio'nun söylediklerine ek olarak, ''Türkiye'nin ilişkilerin iyi zamanlarında bile İsrail'in İran'ı bombalamaya giden İsrail uçaklarına hava sahasını açmasının söz konusu olmadığının'' altını çizdi.

Bu arada, İsrail'in eski Türkiye Büyükelçisi Zvi Elpeleg, ''İsrail, Avrupa'nın Türkiye ile bütünleşmeyi reddetmesinin bedelini ödüyor. Türkler uzun zaman Brüksel'i etkilemek için İsrail'in koridor olduğunu düşündü. Artık böyle düşünmüyorlar'' yorumunda bulundu.

Adının açıklanmasını istemeyen bir İsrailli üst düzey diplomat da, ''Ne yazık ki Türkiye eksenini değiştirmekte, eski bir Osmanlı İmparatorluğunun dönüşü rüyasını yeniden uyandırmaya çalışmakta, ki bütün bunlar 'Türk gibi inatçılık' yapan İsrail'in aleyhine. Şu anda ise, olayların yatışacağını umarak, bu büyük değişimi saptamaktan başka yapacak birşey yok'' ifadesini kullandı.

İşin ekonomik yönünü değerlendiren işadamı Dany Carativas da, iki ülkenin özel şirketleri arasında ''son günlerde'' ilişkilerin sürdüğünü anlattı ve ''Her iki tarafta patronlar siyasetle iş hayatını birbirine karıştırmama ve yıllık 3 milyar dolara yakın ticaret hacmine zarar gelmemesi konusunda hem fikir'' diye konuştu.

star



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs