En Sıcak Konular

Mustafa Muğlalı Kışlası İran sınırına taşınıyor

6 Temmuz 2010 11:45 tsi
Van'ın Özalp ilçesinde bulunan ve yöre halkı tarafından hem yerine hem de ismine tepki duyulan Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın yeri değişiyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Kışla'yı, Türkiye ile İran sınırına taşımak için çalışma başlattı. İlçe merkezindeki mevcut kışlanın yerine ise park alanı yapılması düşünülüyor.

1943 yılında 33 vatandaşın kaçakçılık suçlamasıyla kurşuna dizilerek öldürülmesi olayının talimatını verdiği için hakkında 20 yıl hapis cezası verilen, ancak cezaevinde ölen Orgeneral Mustafa Muğla'nın ismi, 2006 yılında Genelkurmay tarafından 3. Hudut Tabur Komutanlığı Kışlası'na verildi. Ancak bu durum bölge halkının tepkisine neden oldu. Olayda yakınlarını kaybedenlerin torunları, konuyu sürekli gündemde tutarken, olayı AİHM'ye kadar götüreceklerini açıkladı.


SARAY İLÇESİ İLE İRAN ARASINA TAŞINIYOR

25 Mayıs 20010 tarihinde Mustafa Muğlalı Kışlası'ndaki 2. Hudut Tabur Komutanlığı önünde çocukların bulduğu maddenin patlaması sonucu yaralanan 6 çocuktan birinin öldüğü olay, kışlanın yerini değiştirecek süreci de başlattı.

Patlamanın ardından gelen tepkiler üzerine, Van'ın AK Partili milletvekilleri, bölgedeki mülki amirlerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları temasların ardından ilk etapta Kışla'nın yerinin değişmesi gündeme geldi. Bunun üzerine, AK Parti Van milletvekilleri İkram Dinçer ile Kerem Altun konuyu Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e açtı. Talebi yerinde gören Gönül, konuyu gündemine aldı. Gönül, talebi Genelkurmay'a iletirken, teknik çalışmalar için de talimat verildi. Bunun üzerine, Mustafa Muğlalı Kışlası'nın Saray ilçesi ile İran sınırının sıfıra yakın noktasına yakın bölgede yapılmakta olan askeri kampüsün içine yapılmasına karar verildi.


İNSAN HAKLARI KOMİSYONU, İSMİNİN DE DEĞİŞMESİNİ İSTİYOR

Bir süre önce Özalp'taki patlama için ilçeye giden TBMM İnsan Hakları Komisyonu da konuyla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, Özalp ilçesindeki askeri kışlanın isminin değiştirilmesi önerilirken, kışlanın adının geçmişte Kazım Özalp olduğunu, daha sonra isminin değiştirildiğine dikkat çekildi.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül, ''Silahlı kuvvetler, bizim silahlı kuvvetlerimiz, orada yaşayan insanlar da bizim insanlarımız. İnsanlarımız ile silahlı kuvvetler arasında yanlış değerlendirmelere yol açabilecek hususlar varsa, bunların giderilmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz. Orada halk arasında bir sıkıntının varlığı gözleniyor. Dolayısıyla bu kışlanın adının, eskiden olduğu gibi Kazım Özalp Kışlası olarak değiştirilmesinde, yanlış anlamaların ortadan kaldırılabilmesi bakımından Komisyon yarar olduğunu düşünüyor.'' ifadelerini kullandı. Üskül, askeri kışlanın isminin değiştirilmesinin önerildiği raporu, Milli Savunma Bakanlığı'nın yanı sıra bütün ilgili kurumlara gönderdiklerini söyledi.


KIŞLA, PARK ALANI OLACAK

Yaklaşık 10 bin nüfuslu ilçe olan Özalp'ın tam merkezinde bulunan Kışla'nın yerine ise park alanı yapılması planlanıyor. AK Parti Van Milletvekili İkram Dinçer, geçmişte yaşanan olaylardan dolayı bu ismin bölge halkını rahatsız ettiğini söylerken, kışlanın aynı zamanda şehir merkezine sıkışıp kaldığına dikkat çekti.

Milletvekili Dinçer, "Özalp'taki patlamadan sonra olay mahalline gittik. Halkın arzusu şehir merkezine hapsolmuş kışlanın şehir dışına çıkmasıydı. Böyle eğitim gören birliğin şehir merkezinde olması elbette ki doğru değil. Birliğin ismine de yerel halkın bir tepkisi var. Örgüt de bunu zaman zaman istismar ediyor maalesef. Geçmişteki olaylardan dolayı bu isim rahatsızlık veriyor." dedi.

Dinçer, Milli Savunma Bakanı Gönül ile konuyla ilgili görüştüklerini ve çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Tek sıkıntılarının, kaynak sorunu olduğunu ifade eden Dinçer, bunu da rahatlıkla bulabileceklerini söyledi.

AK Partili Dinçer, Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun görmesi halinde mevcut kışla alanının yeşil park alanı yapmayı düşündüklerini kaydetti.


MUĞLALI KİMDİR?

Orgeneral Mustafa Muğlalı, 1943 yılı Temmuz ayında ilçede 33 vatandaşın kaçakçılık suçlamasıyla kurşuna dizilerek öldürme olayının emrini verdi. CHP döneminde kapatılan konu DP iktidarında yeniden gündeme geldi. Bunun üzerine, olaydan sorumlu tutularak 20 yıl hapis cezası alan Muğlalı cezaevinde öldü. Muğlalı'ya, 1997 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından iade-i itibar kararı verildi.

Muğlalı'nın ismi, 2006 yılında Van'ın Özalp ilçesinde bulunun 3. Hudut Tabur Komutanlığı Kışlası'na verildi. Muğlalı isminin askeri kışlaya verilmesi üzerine, olayda hayatını kaybedenlerden birinin yakını olan Hüseyin Uzuntaş, isim değişikliğinin incitici olduğu gerekçesiyle 2006 yılında Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yaklaşık 1,5 yıl süren yargılama sonucunda mahkeme görevsizlik kararı vererek, dosyanın Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

cihan



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs