En Sıcak Konular

Kürt sorununun tek muhatabı

6 Temmuz 2010 08:58 tsi
Kürt sorununun tek muhatabı

"Kürt sorununun çözümü ve ülkede kalıcı bir barışın gerçekleşmesi için muhatap ne Öcalan'dır ne de tek başına PKK veya BDP'dir. Muhatap..."

Kürt aydın Kemal Burkay, "Kürt sorununun çözümü ve ülkede kalıcı bir barışın gerçekleşmesi için muhatap ne Öcalan'dır ne de tek başına PKK veya BDP'dir. Muhatap Kürt halkıdır" dedi

Terör örgütü PKK'nın eylemlerini artırması ve art arda gelen şehit haberleri siyasi gündemin yeniden Kürt sorununa yoğunlaşmasına neden oldu. Doğu ve Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşlarının PKK'ya eylemsizlik çağrısı yapmasının ardından, PKK eylemlerine bir tepki de Kürt aydın ve siyasetçi Kemal Burkay'dan geldi. Eylemlerin Kürt sorununu çözmek yerine gerilimi artırdığına vurgu yapan Burkay, "Sorunun çözümünün tek muhatap Kürt halkıdır" dedi.

Silahların susması ve siyaset yolunun açılması gerektiğine dikkat çeken Burkay BDP, HAK-PAR gibi legal örgütlerle, Kürt kanaat önderleriyle görüşülmesi gerektiğini söyledi.

BDP ÇÖZÜM İÇİN ÇABALAMALI

Eylemlerin gerilimi arttıracağını ve Kürt sorununun çözümüne ve demokratikleşmeye karşı olan savaş yanlısı güçlere yarayacağını vurgulayan Burkay, "Olumsuz sonuçlar şimdiden görülüyor. Bu noktada BDP de selefi DTP gibi çözüm için İmralı'yı muhatap göstermekle hata ediyor. Öcalan içinde bulunduğu koşullarda, özgürce karar verebilecek durumda değil. BDP Kürtlerin önemli bir kesiminin desteğine sahip olarak kendine güvenmeli, Kürt halkının istemlerini dile getirmeli ve çözüm için çaba göstermeli" ifadelerini kullandı.

Silahların susması için STK'lar'ın güçlü bir kamuoyu desteği oluşturulabileceğine dikkat çeken Burkay, "Öcalan'ın, taraftar kitlesi üzerindeki etkisi göz önüne alınarak, silahların susması için onunla diyalog kurulabilir. Dolaylı biçimlerde de olsa PKK ile de diyalog gerekir. Ama Kürt sorununun çözümü, kalıcı bir barışın gerçekleşmesi için muhatap ne Öcalan ne de tek başına PKK veya BDP'dir. Muhatap Kürt halkıdır. Sorun eşitlik temelinde çözülür. Hükümet bu hakları pazarlık konusu yapmamalı ve adım adım hayata geçirmeli. Demokratik adımlar gerilimi düşürür ve barış kendiliğinden gelir" diye konuştu.

bugün

 



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,971 µs