En Sıcak Konular

Suriye Devlet Başkanı Esad'dan Türkiye'ye övgü

5 Temmuz 2010 16:05 tsi
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İsrail ile Suriye arasında görüşmelerin yeniden başlamasına aracı olduklarını söyledi.

Zapatero, ülkesini ziyaret eden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, "İspanya, İsrail ile Suriye arasında görüşmelerin yeniden başlamasına aracılık edyor" dedi.

Orta Doğu sorununun sadece İsrail ile Filistin arasında olmadığını, İsrail-Suriye gibi farklı tarafların da olduğunu kaydeden Zapatero, "İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması ve bunun bölgedeki herkes için hayırlı sonuçlanması için aracı olduklarını" belirtti.

Zapatero, İsrail’in 31 Mayısta Gazze’ye yardım götüren filoya yaptığı saldırıdan sonra Gazze’ye yardım açısından "yeni bir dönemin" açıldığını savunarak, "Gerek İspanya, gerekse AB, İsrail’den Gazze’ye abluklanın kaldırılmasını, bölgeye insani yardımın ulaştırılmasında ablukanın hafifletilmesini istedi. Bu vaadde hem İspanya, hem de AB ısrarcı olmaya devam edeceklerdir. Hatta bununla bağlantılı olarak İspanya, İtalya ve Fransa Dışişleri Bakanları durumu yerinde görmek için bu ay içinde Gazze’ye gitmeyi planlamaktadır" dedi.

İspanya Başbakanı, Orta Doğu meselesinin AB’nin dış politikasında "en büyük öncelik" olduğunu belirtti. Barış sürecinde Suriye’nin "belirleyici bir aktör" olduğunu ifade eden Zapatero, İsrail ile Filistin arasında başlayan diyaloğun desteklenmesi için gelecek Kasım ayında Barcelona’da yapılması öngörülen Akdeniz İçin Birlik zirvesinde karar alınması yönünde çalıştıklarını kaydetti.

Suriye Devlet Başkanı Esad da "barış sürecinde önemli bir role sahip olan İspanya’dan, Orta Doğu’daki bağlantılarını daha etkili kullanmasını istediklerini" söyledi.

İsrail ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin Orta Doğu’da barış sürecini nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Esad, "İlk olarak Türkiye’nin barış sürecindeki rolüne bakmalıyız. Yani, Türkiye-İsrail ve Türkiye-Suriye ilişkileri olarak bakmak lazım. Türkiye’nin İsrail ile de, Suriye ile de iyi ilişkiler var. Türkiye-İsrail ilişkileri sadece İsrail’in yardım filosuna saldırısından dolayı etkilenmedi. 2008 yılında Türkiye’nin Suriye ile İsrail arasındaki müzakerelere arabuluculuğu İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırıdan da etkilendi. Eğer Türkiye-İsrail ilişkileri yeniden istikrara kavuşmazsa müzakerelerde ileriye gidilmesini düşünmek de çok zor olur. Türkiye arabulucu olarak bu müzakerelerin ilerlemesinde çok başarı elde etti. Bizim tecrübemize göre, Türkiye’nin oynadığı rolü bugüne kadar kimse oynamadı. Türkiye bölgemizde yer alıyor ve tüm detayları biliyor" diye konuştu.

Esad, Akdeniz İçin Birlik zirvesinde "Orta Doğu barışını teşvik edecek adımlar atılmasının başarılması gerektiğini" vurguladı. Suriye Devlet Başkanı, İran, Türkiye ve Brezilya arasında sağlanan uranyum takasına ilişkin anlaşmaya da "önem ve destek verdiklerini" ifade ederek, "Bölgede yeni sorunlar ortaya çıkmaması için İran, Türkiye ve Brezilya’nın açtığı kapının açık tutulmasını istiyor ve AB’nin de buna destek çıkmasını arzu ediyoruz" dedi.

Küba, Venezuela, Arjantin ve Brezilya’nın ardından İspanya’ya gelen Esad, görüşmelerini bugün tamamlayarak, ülkesine dönecek.



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,968 µs