En Sıcak Konular

Rumlardan küstah teklif

5 Temmuz 2010 14:42 tsi
Rumlardan küstah teklif Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas 23 Haziran'da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yürüttüğü görüşmelerde Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan “yerleşikler” yani Türkiye vatandaşları ile ilgili şok bir öneri ortaya attı.

Rum basınına sızan görüşme notlarına göre Hristofyas “50 bin yerleşik kalsın, diğerlerine para verelim, Türkiye'ye dönsünler” dedi. Rum lider bu kişilere ne kadar para verileceğinin müzakere edilebileceğini söyledi. Hristofyas ayrıca parayı alacakların kesin dönüş yapmasının kontrol edilmesi için “Kesin Dönüş Komisyonu”nun da kurulmasını istedi. Resmi olarak 265 bin nüfusa sahip Kuzey Kıbrıs'ta, 100 binin üzerinde Türkiyeli vatandaşın olduğu hesaplanıyor. Kıbrıs Rum tarafının nüfusu ise 800 bin.

Milliyet'e konuşan KKTC'li üst düzey bir yetkili ise, Rum liderin önerilerinin “asla kabul edilecek bir kriter olmadığını” söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu da, “KKTC vatandaşlarının hiç birini pazarlık konusu yapmayacağını” kaydetmişti.

100 bin Rum Kuzey'e gitsin

Rum Yönetimi Lideri Hristofyas ayrıca, “Kıbrıs Türk idaresi altında geri dönecek olan bütün Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin sahip olduğu bütün medenî ve siyasi haklara sahip” olmalarını istedi. Hristofyas, 100 binin üzerinde Rum'un Kuzey Kıbrıs'a geri dönmesini de istiyor. Ayrıca vatandaşlık verilmesi oranının da 4'e 1 olmasını talep ediyor. Yani Kıbrıs Rum oluşturucu devletinin vereceği her 4 vatandaşlığa karşılık Kıbrıs Türk devleti bir vatandaşlık verecek.

Milliyet

 



Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,800 µs