En Sıcak Konular

'Libya'da içki satılsın' teklifine sert tepki

5 Temmuz 2010 13:57 tsi
Muammer Kaddafi'nin oğlunun Libya’da turizmi geliştirmek için içki satılsın fikri ortalığı karıştırdı. Libyalı alimler ve davetçiler teklife sert tepki gösterdi.

40 yıldır içki yasağı uygulanan Libya’da içkinin turizme teşvik amaçlı serbest bırakılması önerisi dini çevrelerce tepkiyle karşılandı. Libya liderinin oğlu Seyfu’l İslam İngiliz bir gazeteye yaptığı açıklamalarda bazı Arap ve İslam ülkelerini örnek göstererek içkinin yabancılara satılmasının ülke turizmini geliştireceğini ve gelirleri artıracağını savunmuştu. Libyalı alimler ve davetçiler ise bir milyon Kur’an hafızıyla övünen bu ülkede her ne sebeple olursa olsun içkinin alenen satılmasının İslam değerleri ve Libya halkının örf ve adetleriyle ters düştüğünü dile getirdi.

Libyalı fıkıhçılar ve ilahiyat uzmanları, Libya’da aleni bir şekilde içki satılmasına izin verilmesi için çıkarılacak herhangi bir kararın Müslümanların duygularına karşı bir kötülük anlamına geleceğini açıkladı. Alimlerin bu bildirisi, lider Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfu’l İslam’ın açıklamalarına cevaben geldi.

Libya sultası şu günlerde Albay Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfu’l İslam’ın, Malezya, Mısır, Tunus, Fas, Cezayir ve Suriye’de olduğu gibi turizmin teşvik edilmesi amacıyla içkinin aleni bir şekilde satılmasını destekleyen açıklamalarının ardından ülkede içkinin satılması konusunu tartışıyor. Seyfu’l İslam bu açıklamaları yaklaşık bir hafta kadar önce İngiliz Sunday Times gazetesinin kendisi ile yaptığı röportaj esnasında yapmıştı.

Kar Yunus Üniversitesi ilahiyat kısmı başkanı Şaban El-Abidi bundan önce ülkede içki satışına yasal bir gerekçe türetilmesine şiddetle karşı gelmişti. El-Abidi El-Cezire.net’e yaptığı açıklamada içki satışını yasallaştıracak resmi bir tasarı çıkarılması durumunda uygulamanın durdurulması için dava açacaklarını ifade etti.

Bu izin başka ahlaksızlıkların da önünü açar

Öte yandan davetçi Abdullah Buzikıyye de içkiye izin verilmesinin genelevlerin açılması fikrinin önünü açacağını dile getirdi. Ayrıca içki satan dükkanların açılmasının ‘ahlaki irtidat’ menzilinde olacağını belirtti.

Şeyh Muhammed Halil El-Zervak da Libyalıların hayatında ıslah edilmesi gereken birçok yön bulunduğunu, bu yönlerin tümünün turizmden daha önemli olduğunu söyleyerek: “Neden Libya iman ettiği şeyi korumada ve dine dokunmadan işlerini yürütmede diğerlerine örnek olmasın” şeklinde sordu.

İslami yazar Muhammed El-Velid de bir milyon Kur’an hafızıyla övünen Libyalıların ‘turizm’ adı altında yabancılara içki satışını yasallaştırmaya kalkmasını şaşkınlıkla karşıladı.

El-Velid şöyle konuştu: “Petrole alternatif olarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmek için arayışa girmek yanlış bir şey değil. Bu arayışın içine turizm de dahil olabilir. Ancak tüm arayışlar İslami şeriat kuralları, Libya halkının adet ve örfleri ile değerleri çerçevesinde olmalıdır.”

Yasağı kaldıramazlar

Vakıflar Heyeti Danışma Kurulu Üyesi Abdullatif El-Muhelhel ise içkiyi yasaklayan kanunun hala yürürlükte olduğunu, alkollülerin yakalanması görevini üstlenen polislerin hala teşvik edildiğini vurguladı.

El-Muhelhel yabancı havayolları şirketlerinin de Libya kanunlarına bağlı kaldığını, Libya Cumhuriyeti sınırları içinde içki satmadığını açıkladı. Ayrıca resmi görüntüsü olan bu açıklamaları yapan kimsenin ülkede içki yasağını kaldıramayacağına dikkat çekti.

1969 yılında Libya’da Albay Muammer Kaddafi’nin yönetimi ele geçirmesinin ardından içki yasaklandı, tüm barlar kapatıldı.

 



Bu haber 1,813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,722 µs