En Sıcak Konular

'İsrail'in soruşturma komisyonuna Türkler de dahil edilsin'

5 Temmuz 2010 13:50 tsi
Washington'daki düşünce kuruluşlarından Alman Marshall Fonu (GMF), Gazze'ye insani yardım götüren gemilere kanlı baskını soruşturmak için İsrail'in oluşturduğu soruşturma komisyonuna Türk üyelerin de dahil edilmesini önerdi.

GMF'nin kıdemli Türkiye uzmanı Ian Lesser, "Türk-Batı İlişkilerini Yeniden Düşünmek" başlıklı analizinde, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Mavi Marmara baskınından çok önce kötüleşmeye başladığını ve bu "kaçınılmaz" sürecin devam edeceğini ileri sürdü.

"Türkiye-İsrail stratejik ortaklığı, Suriye ve İran'ı çevreleme ortak çıkarı dahil 1990'lı yılların sonlarında hüküm süren özel şartların ürünüydü" tespiti yapılan analizde, "1990'lı yıllarda Türk dış politikasının güvenlik elitlerince yürütüldüğü ve kamuoyunun pek dikkate alınmadığı" savunuldu.

Bugün şartların tamamen değiştiği, İsrail ile işbirliğinin kamuoyunda artan tepkilere yol açtığı ve hükümeti rahatsız ettiği anlatılan analizde, "Her durumda, ilişkiler tekrar eskisi gibi olmayacak. Tek soru Türkiye-İsrail ilişkilerinin daha ne kadar savrulacağı. Eğer taraflar filo baskını soruşturmasına alternatif yaklaşımlar keşfederse ilişkilerin rotası belki iyileşir. Washington'da en azından bir saygın gözlemcinin teklif ettiği gibi İsrail'in kendi resmi soruşturmasına, neden önde gelen bazı Türkler dahil edilmesin? Bu sayede meselenin özü olan ikili soruşturmaya yaklaşılacaktır. Türkiye-İsrail arasında güvenin tamirinde ve düzeyi ne olursa olsun gelecek ilişkilere objektif yaklaşım için taraflara baskıda şüphesiz ABD'ye de rol düşmektedir" denildi.
 
zman



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,756 µs