En Sıcak Konular

Bakan Yıldız: Nükleer enerji temiz enerjidir

5 Temmuz 2010 12:03 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarının temiz ve birbirini tamamlayıcı unsurlar olduğunu belirtirken, “O yüzden nükleeri destekleyen yenilenebilir enerjiyi, yenilenebilir enerji destekleyen de nük

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen, Uluslararası Nükleer ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Konferansı Gölbaşı Yerleşkesi Konferans Salonunda yapıldı.

Konferansın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konferansın başlığını çok beğendiğini belirtirken, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda birçok konferans düzenlendiğini, fakat ikisinin aynı başlıkla ele alındığı konferansın pek olmadığını söyledi.

Türkiye'de 40 yıldan beri gerçekleştirilemeyen nükleer güç santralinin yapılması için bir irade koyduklarını ifade eden Yıldız, nükleer güç santrallerine sadece enerji üretimi açısından bakılmaması gerektiğini, bunun aynı zamanda sanayileşmenin de önemli bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 515 bin tane parçayla beraber aslında yan sanayinin, ana sanayi olarak gelişmesinin de sağlanacağını dile getiren Enerji Bakanı, “Şu anda işletmede bulunan dünyadaki 439 santrale baktığınızda, çok az istisnası dışında gelişmiş ülkelerde bunlar yapılmıştır. Yaklaşık 69 tane inşası süren santralin de yine benzer ülkelerde yapıldığını görürsünüz” dedi.

Temel yük açısından da nükleer santralin önem taşıdığını anlatan Taner Yıldız, şunları söyledi:

“Enerji dağılımlarında asıl temele oturttuğunuz bir yük vardır. O da ancak uzun süreli, 8 bin 640 saat içerisinde ne kadar uzun süre çalışıyorsa santral, o kadar temel yüke oturtursunuz. Aslında sürekli bulduğu kaynak itibariyle rüzgar, güneş gibi enerji kaynakları bir yıl içerisinde ülkesine göre 800 saatten başlayan, 2 bin 500 saatlere varan, ama nihayetinde toplam yılın üçte biri, dörtte biri nispetinde üretilen kaynaklardan bahsediyoruz. Yenilenebilir kaynaklar mutlaka harekete geçirilmelidir, politikayı bunun üzerine oturmak lazım, bunlarda mutabıkız. Yenilenebilir enerji kaynakları yapılmalıdır, ama bunun da mutlaka temel bir yükün üzerine oturmak zorundasınız.Ancak atlanan ve bugünkü konferansın başlığında gizli olan, nükleer santral ve yenilenebilir enerji, her ikisi de temiz enerjidir. Nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynakları, her ikisi de birbirinin tamamlayıcı unsurlarıdır. O yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyenler, bir nevi aynı zamanda nükleeri güç santrallerini de destekler. Nükleeri destekleyenler de yenilenebilir enerji kaynaklarını destekler.”

Konferansta konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da iki dünya savaşının yaşandığı 20. yüzyılın hatası ve sevabıyla bittiğini, şimdi 21. yüzyılda bulunulduğunun idraki içinde bulunmak gerektiğini söyledi.Ayhan, 20. yüzyılın refah seviyesinin gerisinde kalınmak istenmiyorsa ve gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmak isteniyorsa 21. yüzyılın şartlarının iyi değerlendirilmesi ve kaynakların en verimli şekilde kullanılması gerektiğini kaydetti.

Yeraltı ve yerüstü kaynaklarının yanında insan kaynağının da çok önem taşıdığını dile getiren Ayhan, “İnsan kaynaklarından yeterince istifade edemezse 21. yüzyıl belki savaş yüzyılı olmayacak ama hüsran yüzyılı olacaktır” diye konuştu.



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs