En Sıcak Konular

Yargılanan komutanlar 'YAŞ üyeliği'ne alınabilir

5 Temmuz 2010 09:51 tsi
İsimleri yasa dışı suç örgütlerine karışan muvazzaf subayların, Yüksek Askerî Şûra'da (YAŞ) TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre terfi alamayacağı belirtiliyor.

Bunun yanında söz konusu komutanların, TSK'nın yasal mevzuatında bulunmasına rağmen, bugüne kadar pek başvurulmayan 'Yüksek Askerî Şûra üyeliği'ne çekilebileceği de gündemde. Sivil bürokratlar için kullanılan 'merkeze alma' yöntemini andıran uygulamaya göre hakkında şaibe olan personeller, Genelkurmay Karargâhı'na alınıyor. Şûra üyeliğine alınan askerlere, emir ve komuta kademesi içinde görev verilmiyor ve pasif bırakılıyor. Emekli Yarbay Tevfik Diker, 1969'da dönemin Genelkurmay Başkanı Cemal Tural'ın, YAŞ üyeliğine çekilen en üst düzey rütbeli olduğunu söylüyor. Bazı kamu kurumlarını görevi olmadığı halde denetleyen Tural, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın imzasıyla görevinden alınmıştı.

Yüksek Askeri Şûra kararları merakla bekleniyor. Yargılaması devam eden personellerin aklanana kadar Yüksek Askeri Şûra üyeliğine alınması gerektiğini ifade eden emekli Yarbay Tevfik Diker, geçmiş yıllarda bunun örneğinin yaşandığını hatırlatıyor. Eski Genelkurmay Başkanı Cemal Tural'ı örnek gösteriyor: "1969 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Cemal Tural YAŞ üyeliğine alınan en üst düzey rütbeli olarak biliniyor. Tural, TRT Genel Müdürlüğü, PTT Genel Müdürlüğü ve kamu bankalarını görevi olmadığı halde denetliyordu. Hükümet tarafından uyarılmasına rağmen tutumunu sürdürdü. Bunun üzerine cumhurbaşkanı, imzaladığı kararnameyle görevinden alıp Yüksek Askeri Şûra üyeliğine atadı. Pasif bir görev olan YAŞ üyeliğinde 5 ay kaldıktan sonra emekliye ayrıldı. Böylece merkeze çekilen en rütbeli asker oldu. Aynı işlem terör örgütü liderliğiyle suçlanan Saldıray Berk için de uygulanabilir. 1969'da yapılan bu uygulamanın 2010'da yapılamayacağını kimse bana söylemesin. Uygulamanın yasada yeri var."

Tevfik Diker, bu işlemin yapılabilmesi için güçlü bir siyasi iradenin olması gerektiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: "Cemal Tural Paşa'yı görevinden el çektirten, siyasi iradenin sağlam duruşuydu." Başbuğ'un, darbe söylentilerinin gündeme geldiği dönemlerde, 'TSK'da darbeciler barınamaz' sözünü hatırlatan Diker, bu sözün gereğinin yapılmasını istiyor. Darbeyle suçlanan ve bundan dolayı hakkında soruşturma açılan üst düzey askerlerin merkeze alınması gerektiğini anlatıyor. YAŞ kararlarının yargıya götürülemediğini de hatırlatan Diker, "Kimse buna güvenerek, şaibeli personele terfi veremez. Hem hukuk hem de vicdanın kabul görmeyeceği bir kararın YAŞ'tan çıkmasını beklemiyoruz." şeklinde konuşuyor.

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi de terör örgütü üyeliğiyle suçlanan askerî personelin, terfi ettirilmesinin hem hukuki hem de idari anlamda mümkün olmayacağına dikkat çekiyor. Askerin terfi alabilmesi için belirlenen süreyi doldurması gerektiğini hatırlatan Tanrıverdi, bir gün eksik olması dahi TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre terfinin mümkün olmayacağının altını çiziyor. Söz konusu subayların soruşturma kapsamında tutuklandıklarına işaret eden emekli Tuğgeneral, bundan dolayı bu subayların terfi için şart koşulan süreyi dolduramadıkları için terfi alamayacaklarını vurguluyor. YAŞ'ta aksi bir karar çıkması durumuna da değinen Tanrıverdi şöyle devam ediyor: "Terör örgütü suçlaması isnat edilen personelin terfi ettirilmesi mümkün değildir. Terfi çıkması halinde, yasaların getirdiği emirlerin yok sayıldığı anlamına gelecektir. Terfi yönünde karar çıkmasını beklemiyorum. Şûrada ismi suç örgütleriyle anılanlar, karar gereği görevden de alınabilirler."

 
zaman

 



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,228 µs