En Sıcak Konular

Hristofyas: Çözüm acılı olacak

4 Temmuz 2010 15:58 tsi
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum halkını, iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu desteklemeye çağırarak, ''Bu çözüm bayram yapılacak çözüm olmayacak, acılı çözüm olacak'' dedi.

Hristofyas, Rum tarafında yayın yapan Astra isimli radyoya yaptığı açıklamada, ''Türk tarafının tavrına rağmen çözüm arayışlarını sürdürmekte kararlı olduğunu'' savundu. Hristofyas, ''çözüm bulunması halinde yeniden başkanlığa aday olup olmayacağı'' sorusuna, ''Çözüme yakınsak silahları bırakmayacağım'' karşılığını verdi.

''İstenilen çözümün iki bölgeli, iki toplumlu federasyon olmaya devam ettiğini'' kaydeden Hristofyas, çözüm olması halinde bunun uygulanmasında çok büyük sorunlar olacağı öngörüsünde bulundu.

İki bölgeli, iki toplumlu federasyonun kendilerine Makarios'tan kalan miras olduğunu kaydederek, Rum halkını ''BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında tarif edildiği şekliyle siyasi eşitliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu desteklemeye'' çağıran Hristofyas, şöyle devam etti:

''Bu çözüm bayram yapılacak çözüm olmayacak, acılı çözüm olacak. Federal rejim, üniter devletin kopyası değil... Hatta bazılarının savunduğu gibi iyileştirilse bile... İşleyebilir çözüm de her şeyin saat gibi çalışacağı anlamına gelmiyor. Çözümün hayata geçirilmesinde çok büyük sorunlar yaşayacağız.''

-DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK KONUSU-

Hristofyas, koalisyon ortağı Demokratik Parti'den (DİKO), dönüşümlü başkanlık önerisi nedeniyle aldığı eleştirilere de şu yanıtı verdi:

''1960 Anayasası, Cumhurbaşkanının Kıbrıslı Rum olacağını ve yalnız Kıbrıs Rum toplumunca seçileceğini, Cumhurbaşkanı muavininin de Kıbrıslı Türk olacağı ve yalnız Kıbrıs Türk toplumunca seçileceği gibi bölücü hükümler taşıyordu. Veto hakları ile de aynı zamanda iki eş başkan oluyorlardı. Ancak bunun işlemesine izin vermediler. Çünkü bu, Kıbrıs Türk toplumu açısından aşırı imtiyaz olarak görüldü ve etkileri bilinmekte olan Aralık 1963 olaylarına sürüklendik.

Bizim önerimizle Kıbrıslı Türkler iki yıl başkanlık yapma hakkı kazanıyor, Kıbrıslı Rumlar da 4 yıl. Başkanlar da doğrudan halkın tamamınca, çapraz oy yardımıyla seçilecek.''

-''ÇÖZÜM PERSPEKTİFİNDEN UZAĞIZ''-

Türkiye'nin Kıbrıs sorununu çözmeye karar vermediği iddiasında bulunan Hristofyas, ''Çözüm perspektifinden uzağız. Türk tarafı, müzakerelerdeki tavrıyla çözüm niyeti göstermiyor. Özellikle şu anda Eroğlu ile durum daha da zorlaşıyor'' görüşünü savundu.

''Aralıkta değil, Ekimde ve hatta Eylülde çözüme hazırım. Çözüme dünden hazırım'' diyen Hristofyas, ''Kıbrıs Türk tarafı mülkiyet başlığını toprak düzenlemelerine bağlamayı, göçmenlerin geri dönmesi ve 'yerleşiklerin' gitmesi gerektiğini reddediyorken, Aralık ayına kadar çözümü nasıl ister?'' sorusunu sorarak, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu eleştirdi.

Hristofyas, ''Karşında, Eroğlu'nu 'Kıbrıs sorununu nasıl çözerim'e değil 'paçamı kaptırmaktan nasıl kaçarım'a yönlendiren bir Türkiye varken, yakında çözümden söz etmek mümkün mü?'' iddiasında da bulundu.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,802 µs