En Sıcak Konular

Casus skandalı derin devletin işi mi?

4 Temmuz 2010 10:14 tsi
Casus skandalı derin devletin işi mi? Amerikan derin devletinin hedefinde Obama var.

Rusya adına ABD'de casusluk yaptıkları iddia edilen 10 kişinin yakalanmasının ardından komplo teorileri ortaya atılmaya başladı. Casusluk skandalının ardından Amerikan "derin devleti mi var?" sorusu soruluyor. Daha önce de ABD'nin çıkarlarını savunmak için Başkan John F. Kennedy suikastını organize ettiği iddia edilen CIA ve FBI'ın şimdi de Başkan Barack Obama'yı utandırmak ve ABD'nin Rusya ile yakınlaşmasını önlemek için casus skandalını ortaya çıkardığı konuşuluyor.

Rusya'nın en büyük gazetelerinden Kommersant, "(Rusya Devlet Başkanı Dmitriy) Medvedev'in Washington gezisinden sadece birkaç gün sonra böyle bir baskın yapılması için hiçbir mantıklı neden yok" yorumunu yaptı. Amerikan basını, Obama'nın casus şebekesine düzenlenen operasyonun zamanlamasından memnun olmadığını ancak FBI'ın zanlıların kaçabileceği gerekçesiyle operasyonu ertelemediğini yazmıştı.

Ruslara göre, zanlıların kaçmaya hazırlandığı bahanesine kimse inanmıyor. Yaklaşık 10 yıldır ABD'de yaşayan bu kişilerin düzenlerini değiştirme eğiliminde olmadığı ve operasyonun sonra da yapılabileceği üzerinde duruluyor.

Daha fazla bütçe için mi?

Gazeteye göre operasyonun ardında, ABD'de Obama-Medvedev gezisinden rahatsız olanlar var. İstihbarat kaynaklarına yakınlığıyla tanınan araştırmacı Alexei Mukhin "Nasıl Rusya'yı eski KGB'liler yönetiyorsa Amerikan derin devletinde de ABD-Rusya yakınlaşmasından hoşlanmayan eski isimler var. Hem Obama'ya hem Medvedev'e mesaj vermek istediler" dedi.

FBI'ın daha fazla bütçe alabilmek için böyle bir şey yapmış olabileceği de konuşuluyor. Komersant gazetesi, "FBI'ın çıkarları ülkenin çıkarlarından önde tutuldu" diye yazdı. Davanın detaylarının basına bu derecede sızması da garipseniyor.

Amaç petrol sızıntısını örtbas etmek

Bir blog yazarı da, "Bence ABD, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı skandalını örtbas etmeye çalışıyor" dedi. Başka bir Rus gazetesi olan Moskovsky Komsomolets de, casusların acemilikleriyle ilgili haberleri, "James Bond'un casusluk çantasından kızarmış tavuk, bir çift çorap ve bir kızın resminin çıkması gibi" yorumunu yaptı.

Milliyet



Bu haber 1,083 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,608 µs