En Sıcak Konular

'Anayasa Mahkemesi, referandum kararını 70 milyona bıraksın'

4 Temmuz 2010 09:35 tsi
'Anayasa Mahkemesi, referandum kararını 70 milyona bıraksın' Anayasa Mahkemesi'ne müdahillik talebinde bulunan Sivil Dayanışma Platformu'na destek sürüyor. Mahkeme'ye yetkisini hatırlatan sivil toplum, kararın referandum yoluyla millete bırakılmasını istiyor

Anayasa Mahkemesi'nin önündeki reform paketinin iptal edilmemesini isteyen Sivil Dayanışma Platformu'na destek büyüyor. Mahkeme'den çıkacak sonucun bütün Türkiye'yi etkileyeceğine dikkat çeken sivil toplum, kararın milletin kendisine bırakılmasını istiyor. "Bu karar 70 milyonu etkileyecek. Herkes elini taşın altına koymalı." diye seslenen Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan, toplumu vatandaşlık haklarını kullanmaya çağırıyor. Vatandaşlar da sivildayanismaplatformu.org sitesinden indirdikleri dilekçeleri Anayasa Mahkemesi'ne göndererek, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı konuşma sebebiyle ihsas-ı reyde bulunan Fulya Kantarcıoğlu'nun davadan çekilmesini talep ediyor.

Sivil toplum kuruluşları, "Bu karar 70 milyonu etkileyecek. Herkes elini taşın altına koymalı." diye seslenerek, toplumu vatandaşlık haklarını kullanmaya çağırıyor. Davaya müdahil olmak için başvuran Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan, "Mahkeme'den beklentimiz, geçmişte 367, başörtüsü ve parti kapatma kararları gibi Türkiye'yi onlarca yıl geriye götüren hataları tekrarlamaması." diyor. Mahkeme'nin alacağı kararın sadece hukuki sonuçları olmadığını belirtiyor: "Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların ekonomik ve toplumsal sonuçları daha büyük oluyor." Anayasa Mahkemesi'nin 'ben yaptım oldu' diyerek karar veremeyeceğinin altını çizen Özkan, tüm duyarlı vatandaşların arzu ve dileklerini Anayasa Mahkemesi'ne bildirmeleri çağrısı yapıyor.

Anayasa değişikliğinin darbe kalıntılarından mevcut anayasayı arındıracağını, demokratikleşmeyi, yargı reformunu, kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık gibi getirilerin olacağını belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, "Anayasa değişikliği halkın önüne gelmeli." diyor. Mahkeme'nin daha önce 367 gibi kararlarla Anayasa'yı çiğnediğini hatırlatıyor: "Bu kez çiğnemesine engel olmalıyız. Anayasa değişikliğine herkes sahip çıkmalı." ifadelerini kullanıyor.

Diyarbakır Gönül Köprüsü Derneği Başkanı Ali Serdar Tuncer ise 15 sivil toplum örgütü adına yaptığı açıklamada, CHP'nin başvurusunun reddedilmesini istiyor. "Türkiye tarihinde ilk kez özgürlüklerin önü açılacak." diyen Tuncer, pakete, demokrasi ve Türkiye halkının iyiliği adına dokunulmamasını istiyor. Van Sivil Dayanışma Platformu Başkanı İsmail Almalı da yargının milletin iradesini hiçe sayamayacağı görüşünde. Verilen tepkinin bu açıdan önem taşıdığını savunuyor. Anayasa'da kanun yapma yetkisinin Meclis'e verildiğini hatırlatan Almalı'ya göre Mahkeme, Meclis'in elinden bu yetkiyi almaya kalkıyor. Bunun gerekçesini ise, "Yargı ülkedeki sultasının devamını istiyor." sözleriyle özetliyor.

Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Ahmet Taş'ın düşünceleri de benzer nitelikte. Taş, "Mahkeme değişiklik paketini iptal etmeye kalkarsa sınırı aşmış olur." diyor. Adaleti Savunanlar Derneği İstanbul Başkanı Hacı Mustafaoğulları ise alınacak karara tepkilerin geçmişle kıyaslanamayacak boyutlara varabileceği konusunda uyarıyor. Mustafaoğulları'na göre halk bu defa Mahkeme'nin yetki aşımına çok daha büyük tepki verir. "Mahkeme bundan önce verdiği kararlarla halk nezdinde inandırıcılığını yitirmiştir." diyen Mustafaoğulları, verilecek bir yanlış kararın artık hazmedilemeyeceğini aktarıyor.

Zaman



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,471 µs