En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Manas Üniversitesi'ne ziyaret

3 Temmuz 2010 22:59 tsi
Kırgızistan'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Bişkek'teki son durağı Manas Üniversitesi oldu.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'ni (KTMÜ) ziyaret eden Davutoğlu, Rektör Süleyman Kayıpov ve Vekili Sebahattin Balcı tarafından karşılandı.

Kırgız Türk İşadamları Derneği (KITİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Muslu, Sebat Eğitim Kurumları Başkanı Orhan İnandı ve üniversitenin öğretim yetkilileri ile tek tek tokalaşan Davutoğlu, kapıda Kırgız böreği Boorsok ve süt kaymağı tadı ikram edildi. Salona geçen Davutoğlu'na Kırgız milli kültürünü yansıtan çalgılar eşliğinde müzik dinletisi ve halk şarkıları söylendi.

Manas Üniversitesi hakkında bilgi edinen Bakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Gelecek nesillerindir, bu üniversite ise bir rönesanstır." ifadesini kullandı.

Katılımcılara Bişkek temasları ile ilgili bilgi veren Davutoğlu, görüşmelerin çok olumlu ve samimi bir ortamda geçtiğini aktararak, "Kırgızistan ve Türkiye kardeş ülke bağının ilelebet devam ettirecektir." dedi.

Devlet Başkanı yemin törenine katılan en üst seviye onur konuğu olduğunu belirten Davutoğlu, tüm Türkiye halkının Kırgızistan'ın yanında bulunulması anlamında temsil ettiğini açıkladı.

"Kırgızistan'ın yarası bizim yaramız, sevincimiz de bizimdir." diyen Davutoğlu, yaşanan olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, gerçekleşen referandum yoluyla ülkede yeni başlangıçların beklediğini söyledi.

Konuşmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, gün içinde yapılan temasları hakkında bilgi verdi.

Cihan muhabirinin, Kırgızistan'ın Türkiye'ye 50 milyon dolar borcu olduğu hatırlatılarak, söz konusu borcun hibe üzerinden silinip silinmeyeceği sorusu üzerine açıklık getiren Davutoğlu, Kırgızistan mali açıdan zor durumda olduğunu ve Türkiye tarafından 21 milyon dolar değerinde hibe yapıldığını belirtti. Davutoğlu, Kırgızistan'ın önceki borcun da silinmesi konusunu bakacaklarını belirtti.

Kırgız Türk İşadamları Deneği (KITİAD) üye işadamları ile de bir araya gelen Davutoğlu, Kırgızistan'ın yatırım alanının yeniden canlandırılması için tüm olanakları zorlaması gerektiğini vurguladı.

Yatırımın arttırılması ve bununla birlikte istihdamın sağlanacağını belirten Davutoğlu, Türk işadamlarının ülke ekonomisinin kalkınmasında önemli rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Ülkede yaşanan halk hareketi ve etnik çatışma esnasında yağmalanan iş yerleri ve zarara uğrayan işadamlarını da destekleyeceklerini aktaran Davutoğlu, Türkiye tarafından kredi sağlanılacağı konusunu da ele alacağını bildirdi.

Davutoğlu, yakın zaman içinde iki ülke arasında karşılıklı uygulanan vize işlemlerinin de kalkacağını müjdeledi.

(CİHAN)



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,396 µs