En Sıcak Konular

Gürleyik'te kurulması planlanan hidroelektrik santrale 'sit' engeli

3 Temmuz 2010 19:55 tsi
Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği Başkan Halit Gürsoy, bölgeye yapılması planlanan hidroelektrik santralin kurulmasının mümkün olmadığını savundu. Daha önce arkeolojik sit alanı ilan edilen bölgenin aynı zamanda doğal sit alanı olduğ

Gürsoy, 11 Temmuz'da yapılacak Gürleyik Festivali ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, bölgeye yapılmasını planlanan hidroelektrik santraliyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bölgede yapılan incelemelerin, hidroelektrik santralinin yapılamayacağı yönünde bulguları ortaya koyduğunu işaret eden Gürsoy, "Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının yaptığı incelemeler sonucunda köyümüzde bulunan bazı bölgeler tescil edilerek koruma altına alındı. Bu bölgelerin 1. dereceden arkeolojik sit alanı olduğu ilan edildi." diye konuştu.

Gürsoy, Osman Gazi Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda da bölgenin doğal sit alanı olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Gürsoy şöyle devam etti: "Doç. Dr. Atilla Ocak tarafından yapılan araştırmalarda Gürleyik köyünde 331 çeşit bitki bulunmuştur. Bu bitkilerin 31'i endemiktir. Yani yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren, yaşam alanı belirli bir bölgeyle sınırlı canlı tür ya da cinslerdir."

Bu araştırma sonucunda Gürleyik köyü ile bölgenin doğal sit alanı ilan edildiğinin altını çizen Gürsoy, "Bu gelişmelerle birlikte bölgeye kurulması planlanan hidroelektrik santral projesinin hayata geçmesi olanaksız olmuştur. Halk olarak köyümüze hidroelektrik santrali kurulmasına karşıyız." ifadesini kullandı.

Gürsoy ayrıca, 11 Temmuz'da Türkiye'de ilk defa trekking (doğa yürüyüşü) yarışlarının Gürleyik köyünde yapılacağını açıkladı.

(CİHAN)



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,026 µs