En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı: "Biz Avrupa'nın parçasıyız"

2 Temmuz 2010 12:00 tsi
Cumhurbaşkanı: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İngiliz Times gazetesine verdiği demeçte, Türkiye ile ilgili herhangi bir şüpheye neden olmadığını söyleyerek, "Biz Avrupa’nın parçasıyız" dedi.

Gazetenin editörü Martin Fletcher ve yazarı Suna Erdem’in, Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı röportaja Times’ın bugünkü sayısının dünya haberleri bölümünde iki sayfa yer verildi.

Habere, Gül’ün mülakattaki, "Türkiye ile ilgili herhangi bir şüpheye neden yok" sözleri aktarılarak ve gazetenin "Türkiye’nin sırtını, Müslüman dünya ile daha yakın bağlar için Batıya döndüğü suçlamalarını reddettiği ve AB’nin temel dış politika hedeflerinden biri olduğu konusunda ısrarcı olduğu" yorumuyla başlandı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Gül’ün şu görüşlerini aktardı: "Türkiye’nin diğer coğrafi bölgelere ilgisinin ’Batıdan kopuyor’, ’Batıya sırtını dönüyor’, ’Batıya alternatif arıyor’ şeklinde yorumlanmasını çok yanlış buluyorum. Türkiye, Avrupa’nın parçası." Times’a göre Gül mülakatta, Türkiye’nin Batıya sırtını döndüğü eleştirileriyle ilgili olarak, ABD ve Avrupa’nın, Türkiye’nin Orta Doğu’daki ilişkilerini geliştirme çabalarını memnuniyetle karşılaması gerektiğini, çünkü Ankara’nın büyük oranda otoriter rejimlerin iktidarda olduğu bir bölgede Batı değerlerini teşvik ettiğini söyledi.

Gül’ün "Türkiye’nin sessiz bir devrimden geçtiğini" söylediğini aktaran Times, Cumhurbaşkanının ayrıca Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve serbest pazarı benimsemiş büyük bir ekonomik güç haline geldiğini belirttiğini ve "Türkiye, bölgede bir ilham kaynağına dönüştü. Bu takdir edilmezse yazık olur" dediğini bildirdi.

72 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin, stratejik açıdan önemli bir ülke olduğunu ve aynı zamanda NATO’daki ikinci büyük orduya sahip olduğunu belirten gazete, Türkiye’nin ABD ve Avrupa’nın terör listesinde yer alan Hamas’la ilişkilerine dikkati çekti. Gazete, Gül’ün bu konuda, "Biz Gazze’deki Filistin halkının tercihlerine saygı gösteriyoruz" sözlerini aktardı.

GEMİLERE SALDIRI

Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinilen haberde, 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği İsrail’in Gazze’ye yardım gemilerine saldırısı ve Türkiye’nin bu konuda İsrail’den özür ve tazminat talebi hatırlatıldı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Gül’ün Türkiye’nin İsrail’in her zaman dostu olduğunu söylediğini bildirerek, "Ama bir devletin ordusu, uluslararası sularda vatandaşlarınızı öldürürse siz nasıl tepki verirdiniz" sorusunu yönelttiğini kaydetti.

Türkiye’deki ekonomik büyümeye de değinen Times, bu büyümeye paralel olarak Ankara’nın giderek daha iddialı ve bağımsız, çatışmaya değil ilişkileri geliştirmeye ve ticarete odaklı bir dış politika gütmeye başladığını belirtti.

Gül’ün mülakatta, "Daha önce başkalarının programlarını uyguluyorduk" dediği aktarıldı.

İRAN İLE İLİŞKİLER

Türkiye’nin İran’la ilişkilerine ve Gül’ün bu konudaki görüşlerine de yer veren gazete, Türkiye’nin İran’a yönelik yaptırımlardan yana olmadığı ve bu yaptırımların Irak’taki gibi bir savaşa neden olmasından endişe duyduğu bildirdi.

Haberde Gül’ün İran, Türkiye ve Brezilya’nın imzaladığı uranyum takasına ilişkin anlaşmanın "takdir edileceğini düşündüklerini" söylediği kaydedildi.

Times, Türkiye’nin Orta Doğu ile ticareti 1991 yılında 1,9 milyar dolarken, bu sayının geçen yıl 23 milyar dolara ulaştığına ve sadece İran’la ticaretin 2002 yılından bu yana yüzde 500 arttığına dikkati çekti.

Gül’ün Batı’nın Türkiye’nin Arap dünyasıyla ilişkilerini memnuniyetle karşılanması gerektiğini de ifade ettiğini yazan Times, milyonlarca Arabın Türkiye’nin başarısını kendi ülkesiyle kıyasladığını söylediğini bildirdi. Gazete Gül’ün, "Batıdaki dostlarımız Türkiye’nin dolaylı olarak bu değerleri komşularımıza ve etrafımıza yaymamızı takdir etmeli" dediğini kaydetti.



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,647 µs