En Sıcak Konular

Madımak unutulmadı

2 Temmuz 2010 10:38 tsi
Madımak unutulmadı Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu yaşamını yitiren 37 kişi anılıyor

Diyarbakır'da, yürüyüş ve oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra bağlamalarını yere bırakan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, Sivas'ta, 1993 yılında Madımak Oteli'nde yakılarak katledilen 37 kişiyi andı.

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların 17'nci yıldönümünde, Diyarbakır'da yürüyüş ve oturma eylemi gerçekleştiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, BÜŞAK-Der ve Eğitim Sen, katliamda hayatını kaybedenleri andı. Ofis Semti'ndeki Sanat Sokağı'nda toplanan 100 kişilik grup buradan Ekinciler Caddesi'ne yürüdü. Bağlamaların taşındığı, Madımak Oteli'nde yakılarak öldürülen 37 kişinin fotoğraflarının olduğu pankartının açıldığı yürüyüşe katılanlar, ‘Faşistler yaktı, devlet baktı’, ‘Madımak utanç müzesi olacak’ şeklinde sloganlar attı. ‘Madımak’ı Unutmadık’, ‘Madımak Müze Olsun’ yazılı dövizlerin açıldığı yürüyüşün ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cafer Koluman, katliamda birinci derecede rol üstlenen katillerin Avrupa'da tatil yaptığını söyledi.

Koluman, tekbir getiren faşist sürüsünün bu pervasızca cesareti kimlerden aldığını merak ettiklerini belirterek, “AKP hükümetinin ‘Alevi açılımından’ muradı, Alevileri Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilahiyatçılara tanımlatarak nihai bir asimilasyon yapmaktan öteye gidememiştir” dedi.


‘LAİK TÜRKİYE İÇİN MADIMAK'TA BULUŞALIM’
Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, ‘Madımak Oteli'ni kamulaştırdık’ sözlerini kesinlikle inandırıcı bulmadıklarını ifade eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cafer Koluan, “Hani kamulaştırmanın resmi tutanakları? Orada yakılan canlarımızın anısına saygı için, şiire, semaha, sanata, edebiyata, kültürel değerlerimize ve Alevi inancına saygı için Madımak Müze olmalıdır. Pir Sultan Abdal ve 33 canımızın yolunda yürüyen yüzü ak, bilinci berrak insanlar, laik demokratik Türkiye için Madımak önünde buluşalım” diye konuştu.

Açıklamanın ardından, 3 dakikalık oturma eylemi gerçekleştiren dernek üyeleri, yürüyüş boyunca taşıdıkları bağlamaları, yakılarak öldürülen 37 kişinin fotoğraflarının bulunduğu pankartın üstüne bıraktı.

HÜKÜMET HEM MADIMAK'A HEM BAŞBAĞLAR'A GİDİYOR

ANKARA - Devlet Bakanı Faruk Çelik, hem 2 Temmuz 1993’te 37 kişinin can verdiği Madımak Oteli’nde hem de 5 Temmuz 1993’te PKK’nın 33 köylüyü öldürdüğü Erzincan’ın Başbağlar köyündeki 17. anma törenlerine katılacaklarını açıkladı.

TBMM Genel Kurulu’nda dün gündem dışı söz alan AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun, bugün Madımak Oteli’nde 34 kişinin yakılarak öldürülmesinin 17. yılıdönümü olduğunu anımsatarak, bir daha böyle olayların meydana gelmemesi için gerekli tedbirleri almayı istediklerini kaydetti. Uzun, “Hiç kabahati olmayan Sivas halkının bu olaydan dolayı suçlanması anlamsızdır” dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan  Devlet Bakanı Faruk Çelik, Anadolu’da zaman içinde farklılıkların istismar edildiğini ve kardeşlik bağlarının kan ve gözyaşıyla sınandığını söyledi. 1 Mayıs 1977, Sivas, Maraş, Çorum ve benzer birçok olayın milletin bütünlüğünü, birliğini bozamadığını ifade eden Çelik, bu olayların aydınlatılmasıyla ilgili Meclis’te araştırma önergesi verildiğini anımsattı.
Çelik, Madımak Oteli’nin kamulaştırılma bedelinin yatırıldığını, mal sahibi ile ilgili hukuki sürecin en kısa sürede sonuçlanmasını umduğunu belirtirken, “Yerine ne olacak? Öncelikle Sivas’ta huzur, barış, kardeşlik var. Esas bu yönü dikkate alınmalı. Yeni gerilimler, çatışmalar oluşturmayacak şekilde bu sorunun çözülmesinin yanında tabii ki 2 Temmuz’da yaşanan olayların unutturulması gibi bir konu da olmamalıdır ve olmayacaktır” diye konuştu.

‘Sorun insanlık sorunudur’
Madımak olayından üç gün sonra 33 köylünün katledildiği Başbağlar katliamının yaşandığını anımsatan Çelik, “Senin acın benim acım’ diye bir şey kesinlikle düşünülemez. Sorun insanlık sorunudur ve yaşanan bu müessif olay herkes tarafından kınanmaktadır” dedi.
Bugün Sivas’ta Madımak Oteli önünde geçrekleştirilecek anma törenine gideceğini kaydeden Çelik, üç gün sonra da Başbağlar’daki törenlere katılacaklarını açıklarken şunları söyledi: “Bugüne kadar 17 yıl geçmesine rağmen bu insanlık ayıbına karşı devlet düzeyinde bir katılım olamamış. Yarın Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni temsilen Sivas’taki bu anma gününe kısmet olur ise katılacağım. Ayrıca diğer tüm yaşanan bu müessif olayların mekanlarını da fırsat buldukça ziyaret edeceğim. Üç gün sonra da Başbağlar’da, bildiğiniz gibi, bu müessif olay yaşanmıştı. Başbağlar’a da gideceğiz ve ülkemizin birliği, bütünlüğü, var olan birliği bütünlüğünü güçlendirmek için elimizden ne geliyorsa sosyal tarafların taleplerini dikkate alarak, onları da çözüme kavuşturarak inanıyorum ki birliğimize güç katacağız diyorum.” (Radikal)



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,219 µs