En Sıcak Konular

Büyük çaplı askeri tedbirler yolda

2 Temmuz 2010 09:23 tsi
Büyük çaplı askeri tedbirler yolda Hükümet, NATO kartını açarak büyük bir harekatin sinyalini mi verdi?

Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik terör tehdidine karşı NATO'yu göreve çağırmak ilk bakışta olağanüstü makul geliyor.

Şundan: Amacı "Hür Dünya'yı komünizme karşı tek yumruk halinde tutmak" olan bir savunma örgütü NATO. Berlin Duvarının çöküşü sonrası görevi bitmesi gerekirken eski düşmanlarından çoğunu üye yapıp ilgi alanını Afganistan'a kadar uzattı. NATO sözleşmesinin 5. maddesi "Saldırıya uğrayan bir üyenin yardımına bütün üyelerin koşmasını" öngörüyor. Hiçbir üye ülkesiyle sınırı bulunmayan Afganistan'a gidip Taliban'a karşı savaşıyorsa NATO, PKK terörüne karşı üyesi Türkiye'nin yardımına da koşmalı.

Komünizmle mücadeleden terörizmle mücadeleye amaç sıçraması yapan NATO'nun görevidir bu.

Öyle anlaşılıyor ki, Kanada'daki buluşmada ABD Başkanı Barack Obama'ya hukuki gerekçeleriyle birlikte bu teklifi iletmiş Başbakan Tayyip Erdoğan...

...

Esas dikkat edilmesi gereken yön şu: Türkiye'nin terörle mücadeleyi NATO zeminine taşıması terörden medet umanlar için ciddi bir 'uyarı' yerine geçmeli. Erdoğan Hükümeti, belli ki, terörle mücadeleyi her zeminde sürdürmek ve Türkiye'yi 'terörsüz bir ülke' haline dönüştürmekte kararlı. Bu kararlılığın sonucu olarak ABD ile anlık istihbarat paylaşımını sağladı; yine bu kararlılık hükümeti Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle daha yakın işbirliğine sevk etti. NATO çatısı altında veya NATO'suz sıcak çatışmaları artırmayı da göz önünde tuttuğu anlaşılıyor hükümetin...

Kan dökülmeksizin terörün sona erdirilmesi için önemliydi 'açılım', o önemi devam ediyor; ancak örgütün şiddeti tırmandırmasıyla birlikte, daha önce PKK'ya karşı kullanılmayan NATO kartına sarılınması, hükümetin hesaplarında daha önce başvurulmamış çapta askeri tedbirler de bulunduğunu düşündürüyor.

Fehmi Koru / Yeni Şafak'daki köşesinden ilgili kısım

Ankara ne yapmaya çalışıyor?

MGK toplantısının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın G-20 zirevsi için bulunduğu Kanada’da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesini önemsemek gerekiyor.

Erdoğan, Obama’ya liste vermiş değil. Ama daha önce ABD, Irak, Türkiye arasında oluşturulan Üçlü Mekanizma çerçevesinde bu listeler zaten verilmiş bulunuyor. Erdoğan’ın Obama’ya PKK şeflerinin yakalanıp Türkiye’ye verilmesini de içeren iadesini üçlü mekanizmanın hızlandırılması ve bir an önce sonuç alınması gereğini söylemesi önemlidir.

Diplomatik kanallarda da tekrarlanan bu ifade önemlidir ve bir karşılığı da vardır.
Süleyman Demirel 1998’in 1 Ekim’inde cumhurbaşkanı olarak Meclis’i açarken, o zaman Öcalan’ı barındıran Suriye’ye Birleşmiş Milletler’in meşru müdafaa şartını hatırlatırken, herkes bunun ‘gerekirse girer, çatışırız’ anlamına geldiğini biliyordu.

Şimdi ona gerek yok; tarafların mutabık kaldığı bir mekanizma var. Ancak ‘bir an önce’ ifadesi, kısa sürede sonuç alınmazsa Türk askerinin Irak’taki PKK şeflerine, hedeflerine karşı hava operasyonları ve topçu ateşi dışında önlemler alabileceğini de akla getiriyor; diplomaside bu ifadeler zaten böyle anlaşılsın diye kullanılıyor.

Murat Yetkin / Radikal'deki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,404 µs