En Sıcak Konular

Telkin ABD'den, talep İsrail'den

2 Temmuz 2010 09:10 tsi
Telkin ABD'den, talep İsrail'den Washington-Brüksel hattından son gelişmeler

Brüksel Crown Plaza Oteli’nde bir süit odada yapılan gizli toplantı, 10 günlük bir planlama sonrasında gerçekleşti. 2.5 saat süren görüşme, her iki ülkenin de başbakanının bilgisi dahilindeydi

Mavi Marmara krizinin bir ay sonrasında Türkiye ve İsrail arasında salı günü Brüksel’de gerçekleşen gizli ve sürpriz görüşme, Washington’un telkini, ancak İsrail’in talebiyle gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ankara’nın Tel Aviv’de kendine en yakın gördüğü isimlerden olan İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasındaki yaklaşık 2.5 saatlik toplantı, 10 günlük bir planlama sonrasında ve her iki ülkenin de başbakanının bilgisi dahilinde gerçekleşti.

Dışişleri yetkilileri, Ben Eliezer ile Sanayi Bakanı olarak değil, Başbakan Netanyahu’nun özel temsilcisi olarak görüşüldüğünü söyledi.

Eliezer özel temsilci
Görüşmenin Brüksel’deki Crown Plaza Oteli’nde bir suite odada olduğunu aktaran Dışişleri kaynakları, yüzyüze temastaki amacın Türkiye’nin daha önce kamuoyuna da açıkladığı taleplerini doğrudan İsrail tarafına aktarmak ve ilişkilerin ‘normalleşmesi’ yolunda bir atık atmak olduğunu söyledi.

Toplantıda Türkiye’nin Mavi Marmara baskını sonrası duyduğu rahatsızlığı dile getiren Davutoğlu, İsrail’in özür dilemesi, baskında zarar görenlerin tazmin edilmesi, Mavi Marmara ve diğer gemilerin iade edilmesi, uluslararası bir komisyon kurulması ve ilişkilerin düzelmesi için Gazze’ye yönelik ambargonun hafifletilmesini istedi.

İsrail kamuoyunun olaya bakışını aktaran Ben Eliezer, Türk tarafının taleplerini Netanyahu’ya aktarmak üzere dinledi.

ABD memnun
Toplantının İsrail hükümündeki çatlak nedeniyle sızmasından rahatsız olan Ankara, buna karşın İsrail’in özür ve tazminat şartlarını yerine getirmesi karşılığında ilişkilerin normalleşmesi yolunda yeşil ışık yakmış oldu.

Toplantıya Davutoğlu ve Beneliezer dışında Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye’nin AB nezdindeki temsilcisi Selim Kuneralp da katıldı.

Milliyet’in Washington’dan telefonla ulaştığı ABD’li kaynaklar da, toplantının bizzat yapılmış olmasından memnuniyet ifade etti. ABD tarafı, Washington’un bu toplantıyı ‘organize’ etmediğini ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın Kanada’da Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmede Türk-İsrail ilişkilerinin düzelmesi yolunda telkinde bulunduğunu hatırlatıyor.

Brüksel toplatısı sonrası Türkiye ve İsrail, ilişkilerin ‘normalleşme’ noktasından hâlâ uzak, ancak diyalog aşamasına bir adım daha yaklaşmış oldu.

Aslı Aydıntaşbaş / Milliyet



Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,355 µs