En Sıcak Konular

Pardon orada ne dolap çeviriyorsunuz?

2 Temmuz 2010 07:04 tsi
Pardon orada ne dolap çeviriyorsunuz? Turuncu para operasyonu? iyibilgi Ankara

Avrupa Birliği uzun zamandır hep ekonomi konuşuyor zaten ve nedeni de kriz. Fakat son 10 gündür, yine aynı kriz söylemi üzerinden, ama daha farklı bir dil geliştirildi.

Bu dilin sahibi artık “aileden” saydığımız Soros.. Kendine has dili kullandı ama kısa süre içinde konuyla ilgili bir “kamuoyu” oluştu.

Bu ayın 23’ünde Avrupa gazeteleri 24’ünde ise bizim büyük basın, “Almanya euroyu çökertebilir” başlığıyla çıktı. Bu habere göre, 1992 yılında İngiltere'ye zorla devalüasyon yaptıran Soros, Almanya'nın izlediği politikanın euroyu çökerteceğini savunuyordu.

Zaten Sorus konuşunca euro çakıldı. Soros, üstelik Alman Die Zeit gazetesine, "Alman politikası Avrupa için bir tehlikedir; Avrupa projesini tahrip edebilir. Almanlar komşularını uzun süreli ekonomik durgunluğa sürüklüyor.”

Ama devamı daha ilginç: “ Bu ise milliyetçiliğe, toplumsal huzursuzluğa ve yabancı düşmanlığına neden oluyor. Demokrasinin kendisi risk altında".

O söyleşi de Soros çözüm de önerdi: “Almanlar’ın para birliğinden çıkmaları Avrupa'nın geri kalanı için daha yararlı”.

Fakat bitmedi. Haziran’ın 25’in Soros, Financial Times üzerinden konuştu…

“Berlin hükümetinin tasarruf önlemleri euroya zarar verecek.
Euro şu anda tamamlanmamış bir para birimi. Maastricht Antlaşması siyasi bir birlik olmadan kurulmuş bir para birliği ortaya çıkardı. Merkez Bankası ve ortak bir tahvili olmayan bir birlik. Bu yüzden ülke borcu sorunu baş gösterdiğinde, euro bölgesi üyeleri tek başına kalıyor. Almanların geçmesi gereken bir sınav var: Eurodan ayrılmak. O zaman Almanya markı büyük çapta bir yükseliş yaşar ve euroda da sert bir düşüş görülür. Avrupa’nın geri kalanı çok daha rekabetçi bir hal alır ve büyüme yolunda karşılaştığı zorlukların üstesinden çok daha kolay bir şekilde gelir.”

Nihayet bu ve benzeri açıklamalar, Avrupa’nın tüm büyük basın kuruluşları ve ajansları tarafından servis edilip, kullanıldı.

Dün ise daha ilginç bir bilgi ortaya çıktı. Türk basını pul kadar da olsa yer verdi bu habere. “Almanya'da yapılan bir araştırma, ülkede yaşayan yaklaşık her iki kişiden birinin eski para birimi olan Mark'a dönmek istediğini ortaya koydu. Pazar araştırmaları yapan Ipsos adlı şirketin kamu oyu araştırmasına göre, Alman halkının yüzde 51'i mark'ı istiyor. Halkın yüzde 30'u avro'dan memnun olduğunu belirtirken, yüzde 19'u kararsız.
 
Bu süreç gerçekten de ilginç ve işin sadece ekonomi, kriz yönetimi ile ilgili olmadığı hissediliyor.

Almanya hükümeti kriz nedeniyle Mayıs sonunda 107 milyar dolarlık  bütçe kesintisi planı yapmış. ülkenin bütçe açığını 2013’e kadar Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirmeyi hedeflemişti.

Bu işin teknik boyutu. Diğer boyutu ise dediğimiz gibi siyasi. Almanya’yı ve onun üzerinden AB’yi tasarımlayan bir bakış var gibi.

Belli daha sürecek ama ilk etkisini Almanya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Merkel’in hayli sıkıntıya uğrayarak, zar zor adayını seçtirebildiği ve buradaki zayıflama sonuçların hanesine yazıldığı anda göstermiş olabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,577 µs