En Sıcak Konular

İTO'dan et fiyatları uyarısı

1 Temmuz 2010 19:46 tsi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, hükümetin artan et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ithalatı kararının çok doğru olduğunu ancak fiyatların düşmesi için acilen yeni bir planlamaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Yalçıntaş, et ithalatı için Et ve Balık Kurumu tekeli yerine, tesis kapasitesi yüksek, konuya son derece hakim entegre et tesislerine de ithalat ve kesim izni verilmesi gerektiğini belirtti. Yalçıntaş, "Canlı hayvan ithalatı yapabilecek bilgi, altyapı ve tecrübeye sahip bu işletmelere müsaade edilmesi yerinde olacaktır. Ülkemizde azalan canlı hayvan miktarları göz önünde bulundurularak, mevcut hayvan sayısını korumak ve artırmak adına da stratejiler geliştirilmelidir." dedi.

Murat Yalçıntaş, yanlış tespit ve verilen teşviklerin yanı sıra meraların yeterince korunmaması, ayrıca kuraklığa bağlı olarak besicilerin zarar etmesi gibi faktörlerin bugünkü ortamı oluşturduğunu vurguladı.

İTO Başkanı Yalçıntaş, "Türk halkı, ancak spekülatörler ortadan kaldırılıp, besicilik cazip hale getirildiğinde gerçek fiyatıyla et yiyebilir ve et fiyatında istikrar sağlanabilir. İthalat yapılırken, gelecek yıllarda da aynı sıkıntıların yaşanmaması için üretimi bugünden artırmalıyız." İfadelerini kullandı. Dünyada 5 dolar olan kemikli karkas etin Türkiye'de 12 dolara satılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Yalçıntaş, "Dünyanın en pahalı etini yiyoruz. Sadece Et ve Balık Kurumu tarafından yapılan ithalat, maalesef fiyatları makul seviyelere çekmeye yetmedi." dedi.

Lokanta, restoran ve catering firmalarının et fiyatları nedeniyle ciddi bir sıkıntı içinde olduğuna işaret eden Murat Yalçıntaş, "Günümüz rekabetinde yemek firmalarının, et fiyatlarındaki artışı müşterilerine yansıtması mümkün değil. Böyle olunca da kayıtdışılık ve kaçak hayvancılık körükleniyor." görüşünü dile getirdi.

Canlı hayvan politikasının gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Yalçıntaş, "Bir an önce hayvancılığı profesyonel hale getirmemiz gerekiyor. İki hayvan bu kişide, üç hayvan komşusunda sistemiyle bu iş olmaz. Canlı hayvancılık politikaları baştan aşağı gözden geçirilmeli." uyarısını yaptı. İTO Başkanı şunları kaydetti:

"Türkiye'de et fiyatları Avrupa ülkelerinden 3 kat fazla olunca tüketiminin de az. Et çok önemli bir protein kaynağı. Toplumun sağlığını doğrudan etkiliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına yılda 30 kilonun üzerinde et tüketimi bulunmasına karşın bu rakam ülkemizde 5 kilonun altında. Et ithalatının fiyat dengesi sağlandıktan sonra durdurulması gerekiyor. İthal edilecek et, sadece şu andaki piyasayı dengelemek için yapılmalı; damızlık canlı hayvan ithali ile kalıcı çözümlere gidilmelidir."

(CİHAN)



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,850 µs