En Sıcak Konular

KKTC'de Kur'an kursuna baskın

1 Temmuz 2010 17:41 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir okuldaki Kuran kursunu basan eğitim sendikası ve derneği yetkilileri, öğretmen ve öğrencileri dışarı çıkararak, okul önünde gösteri yaptı.

Yaz tatilinin başlamasıyla beraber çocuklarının dini eğitim almasını isteyen velilerin talebi üzerine harekete geçen KKTC Milli Eğitim Bakanlığı ve KKTC Din İşleri Dairesi, yaz kuran kurslarının okullarda verilmesini kararlaştırmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda Din İşleri Dairesi’nin ise camilerde yapılmasını istediği yaz kuran kursları KKTC’de yine baskınla gündeme geldi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yetkilileri ile Orta Eğitim Müdürleri Derneği Başkanı Niyazi Şafakoğlu, bazı okullarda Dini Bilgiler Öğretimi kursları düzenlendiği gerekçesiyle bugün Lefkoşa Demokrasi Ortaokul’unda eylem gerçekleştirdi. KKTC Milli Eğitim Bakanlığı ve Din İşleri Dairesi’nin ortak hazırladıkları müfredata göre işleme başlayan kurslara, sendikalar yine müdahale etti.

KKTC Din İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Suiçmez konuyla alakalı olarak Cihan’a yaptığı açıklamada, yapılan bu baskıları tasvip etmediklerini belirtti. Toplumun taleplerine cevap vermek istediklerini ve bunu Milli Eğitim Bakanlığıyla koordineli bir şekilde götürdüklerini belirten Suiçmez, "Sendikaların bu tavrı sürerse yasal işlem başlatılacak. Herkes sınırlarını bilmeli.” şeklinde konuştu.

Adnan Eraslan başkanlığındaki KTOEÖS heyeti ve Orta Eğitim Müdürleri Derneği Başkanı Niyazi Şafakoğlu, ilk önce Demokrasi Ortaokulu’nu basarak öğretmen ve öğrencileri dışarı çıkardıktan sonra okullarda Kuran kursu açılmasını protesto etti. Ardından “din eğitiminin verildiği” başka bir okul olan Değirmenlik Lisesi’ne giderek tepkilerini dile getirdi.

KTOEÖS Başkanı Adnan Eraslan, Demokrasi Ortaokulu’nda yaptığı açıklamada, Atatürkçü, laik bir eğitim anlayışını benimsediklerini ve bugüne kadar bununla gurur duyduklarını söyleyerek, “Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) destekli Kuran ve Arapça kursları verilmesine karşıyız.” dedi. "Yobaz ve gerici bir eğitim sisteminin" KKTC’ye getirilmeye çalışıldığını savunan Eraslan, bunun daha ileri noktasının cinsiyet ayrımı, türbana ve yazıda Arapça harflerinin kullanılmasına kadar varabileceğini iddia etti. 1 Temmuz – 30 Ağustos tarihleri arası okulların tatil olduğuna dikkat çeken Eraslan, “İzinsiz ve yetkisiz kişiler tarafından okulların açılarak Kuran kursları düzenlenmesini nerede olursa olsun engellemeye çalışacaklarını.” söyledi.

“UBP okullarımızı medreseye dönüştüremez” başlıklı basın bildirisini okuyan KTOEÖS Eğitim Sekreteri Hasan Sarpten ise KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yasaları hiçe sayarak “Dini Bilgiler Öğretimi” adı altında Kuran kursları başlatmasının "gerici ve yobaz icraatlara onay vermek" anlamına geleceğini savundu.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük’ün, toplum lideri Dr. Fazıl Küçük’ün soyadını taşıdığını kaydeden Sarpten, bu bağlamda Küçük’ü Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalmaya ve “siyaset uğruna” doğrularından ayrılmamaya çağırdı.

“Eğitim Bakanlığı’nın, dini bilgiler adı altında ülke vatandaşı ve öğretmeni olmayan kişilere din eğitimi dersi verdirmesinin birileri tarafından dayatıldığını” savunan Eraslan, okula geldikleri zaman bazı öğrencilerin abdest aldığını gördüklerini, çocukların çeşitli (ilkokuldan ortaokul seviyesine kadar) yaş gruplarına mensup olduklarının da dikkatlerinden kaçmadığını sözlerine ekledi. 

CİHAN

 



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs