En Sıcak Konular

Erbil'e giden işardamları vatan haini değil

1 Temmuz 2010 17:37 tsi
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye Seramik Sanayi Buluşması'nın ardından ilginç açıklamalarda bulundu.

 “Erbil'e koşa koşa giden insanların Güneydoğu'ya soru işareti ile bakması garip değil mi?” sorusuna Eczacıbaşı “Bunu sanayicimiz vatan hainliğinden yapmıyor” diye cevap verdi. İşte Eczacıbaşı'nın açıklamaları:

Türkiye Seramik Sanayi Buluşması'nın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Eczacıbaşı, Türkiye'de dalgalı döviz kurunun tartışılması gerektiğini belirtti. Eczacıbaşı, dalgalı kurun önce tartışılabilir bir şey olduğunun kabul edilmesi gerektiğini dile getirerek, “Bir kere o adımı atalım. Ondan sonra bu konuda bilgi sahibi insanlar eteğindeki taşı döksün” dedi.

Bunun çeşitli yöntemleri olduğunu ve bu yöntemleri iktisatçıların bildiğini ifade eden Eczacıbaşı, her şeyden önce burada bir sorun olduğunu tartışılması gerektiğini kaydetti. Bülent Eczacıbaşı, şunları söyledi:

"IMF BİLE CARİ AÇIĞI YÜKSEK ÜLKELERE ÖNLEMLER TAVSİYE EDİYOR"

“(Dalgalı kur politikası bugünkü haliyle devam etmelidir ve bu tartışılamaz) demeyelim demek istiyorum. Bunun sonuçları belli, bugüne kadar yaşadık bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. Ne olacak, artan cari açık, sıcak para girişine bağımlılık, ucuzlayan ithalat, pahalılaşan Türk malları... Bunun sonucunda yeterince gelişemeyen ihracat, dışarıdan alıma yönelen Türk sanayisi, Türkiye'deki sanayi kuruluşlarının ithalat karşısında dezavantajlı duruma düşmeleri, bazılarının kapılarını kapatmaları, büyümenin istihdam yaratamaması...'Geçmişte örneği olan sabit kur politikasına dönelim' demiyorum ki. Kafamda bir şey yok. İki tane model var birinin sakıncasını yaşadık, 'oraya dönelim mi) diye soruyorsanız 'hayır' derim.Bu modelin tartışılabilir olduğunu kabul etmemiz gerekir, dezavantajını görmemiz gerekir.”

Burada ortaya atılan en büyük argümanın “sanayi bunu bir gerçek olarak kabul etsin verimlilik artışlarıyla TL'nin değerlenmesi dezavantajlarını aşsın”  olduğunu bildiren Eczacıbaşı, maliyeti aşağıya çekmenin ve verimlilik artışını  sağlamanın da sınırı olduğunu, yılda yüzde 3-5 verimlilik artırılsa bile TL'nin değerlendirilmesinin fiyatları yüzde 10 aşağıya çektiğini ve yapılan bütün çabaların boşa gittiğini anlattı.

Eczacıbaşı, TL değerlenmesi devam ettiği zaman seramik sanayinin atıl kapasitesini değerlendiremeyeceğini ve ihracat potansiyelini harekete geçiremeyeceğini ifade etti.I MF'nin bile cari açığı yüksek ülkelerin sıcak para bağımlılığına karşı önlemler getirilmesini tavsiye ettiğine işaret eden Eczacıbaşı, böyle bir ortamda bunun tartışılmasının doğru olduğunu kaydetti.


“ERBİL'E GİDEN İŞ ADAMLARI VATAN HAİNİ DEĞİL”

Bir gazetecinin “Erbil'e koşa koşa giden insanların Güneydoğu'ya soru işareti ile bakması garip değil mi?” sorusu üzerine de şu karşılığı verdi:

“Garip. Bir bakıma garip, bir bakıma değil. Bunu sanayicimiz vatan hainliğinden yapmıyor, başka ülkeye gidip. Bunun çok reel ekonomik nedenlerini aramak lazım. Bunun dışındaki siyasi gereksiz tartışma olur. Hiç girmemek lazım. 'Sizin düşmanlığınız var mı' denmek isteniyor. Niye yapmasın ki.

Bir yerde tesis kurarsanız oraya ham maddenizi getireceksiniz. Ürettiğiniz ürünü en iyi ulaşımla o ürünün tüketildiği bölgeye taşıyacaksınız. Elektrik, doğal gazı kesintisiz, yetişmiş insan gücünü bulacaksınız. Rakibini bulabildiğiniz kadar bulacaksınız. Bu koşulları sağlamak lazım. Devletle el ele çalışmak lazım.”

Bülent Eczacıbaşı, özel kesimin verimli işletmeler kurabilecekleri her yerde yatırım yapacağına işaret ederek, böyle işletmeler kurmanın özel sektörün görevi olduğunu söyledi.

Yatırımların mutlaka verimli olması gerektiğini dile getiren Eczacıbaşı, “Tartışılması gereken; ne yapalım da Güneydoğuda verimli yatırımların koşullarını yaratalım? Devlet, özel sektör el ele versin bu koşulları yaratmanın çalışmasını yapsın. Asıl sorulması gereken bu. Niye yatırım yapılmadığı çok belli. Niye yapılmaz, altyapı yetersiz, lojistik imkanları yetersiz, yetişmiş insan gücü yoktur. Bütün bunlar varsa, o bölgede yatırım yapılmaz” diye konuştu.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,262 µs