En Sıcak Konular

Her şeyi kontrol edemezsiniz

1 Temmuz 2010 16:32 tsi
Her şeyi kontrol edemezsiniz Ahmet Türk: "Şimdi bugün Genelkurmay Başkanı diyor ki, ‘300 bin kilometrelik sahadır’ diyor. ‘Bunu gelin görün, eleştirilerinizi ondan sonra yapın’ diyor. Doğrudur."

Eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ten açıklamalar.

Açılım sürecine baktığımızda… Biz o gün de söyledik.  Başbakan’la ilk görüştüğümüzde, ‘hassas bir konudur, burada cesur ve kararlı davranılmazsa, kurtlar pusulu havayı severler, perişan ederler, eğer yapacaksınız doğru dürüst…’ Ama 8 aylık süre geçmesine rağmen, gerçekten ne yapılmak istendiği, bir projelendirme, hangi adımların atılacağı konusunda bir şey ortaya çıkmadı.

BU SORUN SİLAHLA ÇÖZÜLEMEZ

Silahla çözülmeyeceği ortadadır. Yani silah, bir hak arama yöntemi olmaktan çıkmalıdır diyoruz. Devlet de Kürt meselesini sadece silahla, inkarla çözmeyeceğini görmelidir. Önce bunda ortaklaşmamız gerekiyor.

O zaman ne yapmak lazım? 30 yıldır uygulanan politikalar yerine, toplumsal uzlaşıyı sağlayacak politikalar ortaya çıkarmamız lazım.

PAZARLIK YAŞANMADI

Bu süreçle ilgili biz bu konuda bir şeyler gelişirse destek vermeye, bu konuda düşüncelerimizi aktararak, sorunun barışçıl bir sürece evrilmesi konusunda neler yapmamız gerektiği konusunda da çok açık davrandık. Bize ne sorumluluk düşüyorsa, biz bu konuda bu rolü almaya hazırız dedik. Ama dediğim gibi içeriği dolu olan veya topluma yansıyan herhangi bir şey olmadığı gibi, bize de yansıyan bir şey yok! Birilerinin söylediği gibi, öyle pazarlıklar falan da yaşanmadı.

BİR İNSANIN YÜRÜYÜŞÜNÜ KONTROL EDEMEZSİNİZ

Şimdi bugün Genelkurmay Başkanı diyor ki, ‘300 bin kilometrelik sahadır’ diyor. ‘Bunu gelin görün, eleştirilerinizi ondan sonra yapın’ diyor. Doğrudur. Bir insanı siz istihbaratınız ne kadar güçlü olursa olsun, 70 milyonluk Türkiye’yi, bir insanın yürüyüşünü kontrol edemezsiniz, bir yerde mutlaka patlak verir.

MÜCADELEMİZ SADECE KÜRTLER İÇİN DEĞİL

Bizim verdiğimiz demokrasi mücadelesi sadece Kürtler için değil ki? Türkiye’nin demokratikleşmesiyle, Kürtler kadar Türkler de özgürleşecek.

TÜRK’ÜM DİYENE DAVA AÇILIYOR MU

Şimdi Kürt dediğim için yargılanıyorum. Kürtçe konuşma yaptığım için yargılanıyorum. Düşüncelerimi devlet ideolojisinin dışında farklı tespitler yaptığım için hakkımda davalar açılıyor. Hangi Türk’e, ‘ben Türküm’ dediği zaman veya ‘Bir Türk dünyaya bedeldir’ dediği zaman dava açılıyor mu?

PKK’YA GEREK KALMAZ

Eğer gerçekten Kürtlerin makul, meşru, Türkiye’nin bütünlüğüne zarar vermeyen taleplerini, onun da eşit bir yurttaş olma hakkını sağlarsanız, o zaman PKK’ya ihtiyaç kalmaz. Bunu anlatmaya çalışıyoruz.

‘AÇILIMIN İÇİ BOŞALTILIYOR’ DEDİK YARGILANDIK

Şu 8 aydan beri tehlikeleri gösterdik. ‘Açılımın içi gittikçe boşalıyor, halkın güveni kalmadı, kimsenin güveni kalmadı, tehlikeli bir noktaya geliyoruz, aman buna fırsat vermeyelim’ dedik… Bunları söylediğimiz için de hep suçlu duruma düştük, yargılandık.

AÇILIM BAŞLADI 1680 YÖNETİCİMİZ TUTUKLANDI

Açılım söylemleri konuşulmaya başlandıktan, 4 Nisan’dan yerel seçimlerden ve açılım tartışması başladıktan sonra, 1680 yöneticimiz ve belediye başkanımız, şu anda tutuklu. Hem bir yandan ‘açılımı yapacağım, dağdan indireceğim’ diyeceksin, hem de demokratik siyasetin içindekileri de tutuklayacaksın.

BİR İNSAN ÖLDÜĞÜNDE ACI DUYUYORUM

Bir insan kim olursa olsun, bir yaşam sona erdiği zaman, ben de acı duyuyorum. Bunu yürekten söylüyorum. Acı duyuyorum. Ama olaylar oluyor diye gerçekten Türkiye’yi demokratikleşme ve sorunlarımızı çözme konusunda bizim günü erteleme gibi bir şansımız yok. Dünyanın her yerinde bunlar olmuş,  İspanya’da da İrlanda’da da, Güney Afrika’da da silahlar konuşurken,  o silahların susması için bütün ölümlere rağmen, acılara rağmen barış için çalışmalar yapılmış.

PKK’YA GÜCÜMÜZ YETMEZ

Bir siyasetçinin 30 yıldan beri bir örgütlülüğü sağlamış olan bir şey adına da tamam ben bitiriyorum deme gücünüz var mı, deme şansınız var mı? Yani mutlaka ikna edilmesi gerekir. Yani sonuçta siyasinin elinde silah yok ki! Sonuçta o kesimi ikna etmek gerekir. Diyalog kurmak gerekiyor. Biz bunu söylediğimiz zaman, mesela siz bunu yazdığınız zaman, hemen bir dava açılır. Biz meseleyi bir yere havale etmiyoruz. Gerçeği söylüyoruz. Gücümüz yetmez ki?

BDP Doğu ve Güneydoğu’da başarılı ancak Batı’da o kadar başarılı değil. Çünkü yüzde 10 barajı var. Halk üzerinde olumsuz etki yapıyor. Nasılsa barajı aşamaz boşa gitmesin deyip CHP yakınsa CHP’ye, Ak Parti yakınsa Ak Parti’ye veriyor oyunu.  İzmir mesela. CHP güçlüdür. Kürtlerin çoğu İzmir’e gitmiş oturmuş ve CHP’nin etrafında dolaşırsam bir büfe alırım, işe girerim mantığı var. Böyle de bir gerçek var. İnsanların doğasında olan bir şey bu.

egedesonsoz.com.tr



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs