En Sıcak Konular

Emniyet müdürü ve vali için soruşturma

1 Temmuz 2010 15:30 tsi
TEKEL eylemlerini soruşturan TBMM Komisyonu raporunu açıkladı.

Rapora göre polis eylemcilere orantısız güç kullandı. Komisyon ayrıca Ankara Emniyet Müdürü ve vali için soruşturma açılmasını talep etti ..

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, TEKEL işçilerinin Ankara’daki eyleminde orantısız güç kullananlar, bu gücün kullanılmasını emredenler veya orantısız güç kullanımını önleyebileceği halde önlemeyenler hakkında gereken soruşturmaların açılmasını ve soruşturma sonuçlarından Komisyona bilgi verilmesini istediklerini belirterek, "Bu kişiler dönemin Ankara Valisi, Emniyet Müdürü ve bazı kolluk gücü görevlileridir" dedi.

Üskül, komisyon toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yaz aylarında çalışmasına devam edecek komisyonun, muhtemelen bu dönemdeki son toplantısını yaptığını söyledi.

Komisyon toplantısının çok sakin geçtiğini ifade eden Üskül, gazetecilerin, "Komisyonda kavga çıktı" şeklinde haber veremeyeceklerini belirtti.

Zafer Üskül, Komisyona gelen 8 bin 142 başvurunun 7 bin 420’sini sonuçlandırdıklarını belirtti.

Mersin’deki SHÇEK’e bağlı yurtlar ile yatılı ilköğretim okulunda yapılan incelemelere ilişkin raporu görüştüklerini dile getiren Üskül, bu kurumlarda çok önemli bir sorun tespit edilemediğini bildirdi. Komisyon Başkanı Üskül, "Tekel işçilerine" ilişkin raporu da ele aldıklarını ifade etti.

Raporu hazırlayan alt komisyonun, güvenlik güçlerinin tekel işçilerine yönelik eylemlerinin orantısız güç olduğu kanaatine vardığını ve sorumlular hakkında gereken işlemlerin yapılmasını talep ettiğini belirten Üskül, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, raporun hazırlanmasında emeği geçen raportörlere teşekkür ettiğini söyledi.

Zafer Üskül, "Bu eylem aynı zamanda milletvekillerine yönelik bir eylemdi. Ümit ediyoruz ki gereken işlemler ilgili kurumlarca yapılacaktır" dedi.

ÖZALP İLÇESİNDEKİ ASKERİ KIŞLA

Üskül, Komisyonda ele alınan üçüncü raporda da Van’ın Özalp İlçesinde askeri kışlanan bitişiğinde top oynayan çocukların karşı karşıya kaldığı olayların irdelendiğini kaydetti.

Çocukların oynadığı yerde bombanın patlaması sonucu bir çocuğun öldüğünü, 5’inin de yaralandığını anımsatan Üskül, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki bu tür olaylarda çok sayıda çocuğumuzu kaybettik. Çocukların sağda solda kalmış, patlamamış mühimmatla oynamaları sonucunda, ölümlerin meydana geldiğini biliyoruz. Bu tür müessif olayların olmaması için gereken her türlü önlemin alınması zorunluluktur. Olayı inceleyen arkadaşlarımız, Özalp İlçesindeki kışlada alınması gereken önlemleri tespit ettiler. Yürütülen soruşturmaların etkili bir biçimde yapılmasını ve sonuçlandırılmasını talep ettiler. Bu soruşturmaların sonuçlarını izleyeceğiz." Üskül, kışladaki atış alanının yerleşim yerlerinden daha uzak yerlere konulması gerektiğini de belirtti.

3. faaliyet yılı sonucunda komisyon olarak 42 rapor hazırladıklarını belirten Üskül, "1992’de kurulan komisyonun bugüne kadar 102 rapor hazırladığı gözönüne alınırsa, tüm raporların yüzde 40’ından fazlasının bizim dönemimizde hazırladığı ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

"KAZIM ÖZALP KIŞLASI OLARAK DEĞİŞTİRİLSİN"

Soruları da yanıtlayan Üskül, "Çocukların öldüğü bombanın asker tarafından verildiği mi iddia ediliyor?" sorusu üzerine, "Bu bir iddia. Orada birden fazla iddia var. Elbette bu iddiaların soruşturulması ve yargılamada açığa çıkartılması gerekiyor" dedi.

Komisyon Başkanı Üskül, bir gazetecinin, "Raporda, Özalp İlçesindeki askeri kışlanın isminin değiştirilmesi öneriliyor" sözleri hatırlatması üzerine, kışlanın adının geçmişte Kazım Özalp olduğunu, daha sonra isminin değiştirildiğini söyledi.

Üskül, "Silahlı kuvvetler bizim silahlı kuvvetlerimiz, orada yaşayan insanlar da bizim insanlarımız. İnsanlarımız ile silahlı kuvvetler arasında yanlış değerlendirmelere yol açabilecek hususlar varsa, bunların giderilmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz. Orada halk arasında bir sıkıntının varlığı gözleniyor. Dolayısıyla bu kışlanın adının, eskiden olduğu gibi Kazım Özalp Kışlası olarak değiştirilmesinde, yanlış anlamaların ortadan kaldırılabilmesi bakımından Komisyon yarar olduğunu düşünüyor" görüşünü ifade etti.

"SULANDIRMAK ÇÖZÜME KATKI SAĞLAMAZ"

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın sözleri ile ilgili düşüncelerini de aktaran Üskül, şöyle konuştu: "Ortada önemli bir sorun varsa, bu sorunu ciddiye alarak, üzerinde tartışarak çözüm yollarını geliştirmek gerekir. Ciddi olmayan önerilerle olayı sulandırmak çözüme katkı sağlamaz. Bu konuda yerel yönetimlerin de yapabileceği şeyler olabilir. Yerel yönetimler değişik kökenden gelen, değişik inançta olan, değişik cinsiyetten insanların barış içinde birlikte yaşamasını sağlayacak projeler üretebilirler, bunları yaşama geçirebilirler. Böylece barışa katkıda bulunabilirler. Ama yasalara da aykırı öneriler ortaya koyarak, toplumun bir kesiminin rahatsız edilmesi sonucunu doğuracak açıklamaları yapmaktan da kaçınmak gerekir."

Komisyon Başkanı Üskül, Van’ın Özalp İlçesindeki askeri kışlanın isminin değiştirilmesinin önerildiği raporu, bütün ilgili kurumlara olduğu gibi, Milli Savunma Bakanlığına da göndereceklerini bildirdi. "CHP’li Çetin Soysal’ın biber gazına maruz kaldığı TEKEL işçilerinin eylemine ilişkin" bir soru üzerine Üskül, "Eğer orantısız güç kullanılmışsa bu gücü kullananlar hakkında, bu gücün kullanılmasını emredenler veya talimatı hakkında, orantısız güç kullanımını önleyebileceği halde önlemeyenler hakkında gereken soruşturmaların açılmasını ve soruşturma sonuçlarından komisyonumuza bilgi verilmesini istiyoruz. Kimlerdir bu kişiler? Dönemin Ankara Valisi, Emniyet Müdürü ve bazı kolluk gücü görevlilerinin olduğunu göreceksiniz" diye konuştu.



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,221 µs