En Sıcak Konular

Taliban meydan okudu

1 Temmuz 2010 13:33 tsi
İngiltere Genelkurmay Başkanı General David Richards ile Afganistan’daki ABD komutanlarının, Taliban ile masaya oturmanın yararlı olabileceği yönündeki açıklamalarının ardından İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin görüştüğü Taliban sözcüsü, NATO güç

BBC’nin duyurduğuna göre, Afganistan’daki Taliban yönetim kadrosunun sözcüsü olarak bilinen Zebiullah Mücahid, NATO güçleriyle hiçbir biçimde görüşme sürecine girmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Taliban sözcüsü Mücahid, "Yabancı güçler Afganistan’dan çekilmeden, ne Karzai (Afganistan Devlet Başkanı Hamid) ne de yabancı güçlerle, hiçkimseyle görüşmek istemiyoruz" dedi.

Savaşı kazanmakta olduklarından emin olduklarını savunan Mücahid, "Üstünlük bizdeyken, yabancı güçler çekilmeyi düşünüyorken ve düşman saflarında farklılıklar bulunurken neden görüşeceğiz" ifadesini kullandı.

Güvenli bir aracıyla Mücahid’e soruların gönderildiğini belirten BBC, haberi, Taliban örgütünün verdiği yanıtların uzlaşmadan uzak, hatta (yabancı güçleri) küçümseyici bir tarza yakın olduğu yorumuyla duyurdu.

BBC, Taliban’ın, "savaşı kazanmakta olduğu, Afganistan’daki ABD ve yabancı güçlerin komutanı General Stanley McChrystal’ın geçen hafta görevden alınmasından sonra Amerikalıların karışıklık içinde bulunduğu ve masaya oturulması yönündeki önerilerin de NATO’nun zayıflığının bir işareti olarak gördüğü" değerlendirmesini yaptı.

Taliban’ın, Afganistan’da haziran ayında 102 (günde ortalama 3’ten fazla) NATO askerinin öldüğüne işaret ettiğini belirten BBC, bugüne kadar (Afgan savaşından bu yana), Batılıların Afganistan ya da Pakistan’da Taliban liderleriyle yüz yüze görüşmesinin çok güç göründüğüne dikkati çekti.

Afganistan’daki ABD ve NATO güçlerinin komutanlığına atanan Orgeneral David Petraus, bu göreve getirilmesinden sonra yaptığı bir açıklamada, Afganistan’da şiddetin artabileceği uyarısında bulunmuştu.

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, "Afganistan’da uzun süreli istikrar için askeri müdahalenin yeterli olmadığı ve Taliban ile görüşülebileceği" açıklamasını yapmıştı. İngiltere Genelkurmay Başkanı Richards da, Afganistan’da zaferin garanti olmadığını belirterek, çıkış stratejisinin bir parçası olarak Taliban ile bir an önce müzakerelere başlanması tavsiyesinde bulunduğunu ifade etmişti.



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,363 µs