En Sıcak Konular

Boğazlarda güvenlik için çözüm sağlanamazsa...

1 Temmuz 2010 13:00 tsi
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, günde 2 milyon ton varil ham petrolün geçtiği boğazlarda güvenliğin önemini vurgulayarak, “Petrol üreticisi ve taşıyıcı firmalarla sorunu beraberce çözelim istiyoruz. Çözüm olmazsa, mutlaka tedbirler pak

İstanbul’da düzenlenen “Tanker ile Petrol Taşımacılığın Marmara - Boğazlar Açısından Çevresel Riskleri ve Bu risklerin Önlenmesi” başlıklı toplantıya, Chevron, BP, ENI, ExxonMobil, Lukoil, Shell, KazMunay Gaz, Resneft ve Transneft’in bulunduğu 20’ye yakın petrol, gaz ve taşıyıcı şirketin temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında petrol ve gaz şirketlerine seslenen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, boğazların güvenliği konusuna değinerek, “İstanbul’da bir problem, boğazlarda bir problem var. Bunun çözülmesi lazım” dedi.

BOĞAZLARDAN GEÇEN 150 MİLYON TON YÜKÜN, 100 MİLYON TONU PETROL ÜRÜNLERİ
Boğazlardan 150 milyon ton yükün geçtiğini, bu rakamın 100 milyon tonunun petrolle alakalı ürünlerden oluştuğunu belirten Bakan Yıldız, kendi haline bırakılması halinde bu rakamın artacağını vurguladı. Yıldız, konjonktürel olarak, çevre değerlerinin ön plana çıktığını ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakabilmek için son derece önemli değerler manzumesi ile dünyanın karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI, BOĞAZLARDA TEDBİR İÇİN YETERLİ BİR GEREKÇEDİR
Yapılan son araştırmalara göre petrol ve doğalgazın, önümüzdeki 10 yılda tartışmasız bütün enerji kaynaklarının en az yarısını oluşturacağını gösterdiğini vurgulayan Yıldız, “Bu durum aslında boğazlarda alacağımız tedbirler için son derece yeterli bir gerekçe” dedi.
Günümüzde hem Hazar, hem Karadeniz’de petrol ve doğalgaz aramalarının sürdüğüne dikkati çeken Bakan Yıldız, her ülkenin arz güvenliği ve dünya pazarına sunulacak enerji kaynaklarını aramasının doğru bir iş olduğunu, bunun sevkiyat çalışmalarının da sıhhatli yapılması gerektiğini belirtti.

BOĞAZLARDA GÜVENLİK BU HALİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL
Meksika Körfezi’nde petrol kazasının yaşandığı yerin altındaki kuyu sayısının 14 bin adet olduğuna dikkati çeken Taner Yıldız, bu kuyuların daha dikkatli araştırılması gerektiğini savunarak, “Bölgemiz için de aynı şey söz konusu” dedi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin önemli enerji projelerinden olan Bakü- Tiflis - Ceyhan (BTC) 50 milyon ton, Kerkük - Yumurtalık 70 milyon ton kapasiteye sahip. Düşünün ki İstanbul ve Çanakkale boğazından geçin ham madde ve treyler toplamı, iki boru hattı kadar. Bu seyir devam ettiği taktirde, üç boru hattı kadar boğazlar meşgul edilecek. O nedenle bunun regülasyonunun mutlaka yapılması lazım. Biz boğazları genişletemeyiz. Bu boğazın 90 derecelik 8 virajı, 7 mile kadar hızla seyreden tanker ve gemilerden oluşan haliyle sürdürülebilir olmadığını hepimiz görüyoruz.”

BOĞAZLARDA ÇÖZÜM SAĞLANAMAZSA, TEDBİR PAKETİ ZORUNLU OLACAK
İstanbul’un 8 bin 500 yıllık tarihe ve güzelliklere sahip olduğunu, bunu söylemek için ille de bir Türk vatandaşı olmak gerekmediğini, buna herkesin şahit olduğunu ve bu değerin korunması gerektiğin dikkati çeken Bakan Yıldız, “Burada 20 ye yakın petrol üreticisi ve taşıyıcı firmalar var. Beraber bu sorunu çözelim istiyoruz. Çözülmezse ne olur? Mutlaka tedbirler paketi olmak zorunda kalacak. O nedenle ticari olarak çalışan firmalarımızın, bu çözümün bir parçası olacağına inanıyorum. Günde 2 milyon varil ham petrolün geçtiği boğazlarda güvenliğin önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDEN ARINDIRILMAMIŞ BİR ÇÖZÜM OLMALI
Bakan Yıldız, alternatif olarak iki by-pass boru hattı projesi olduğunu, bunların Burgaz - Dedeağaç ve Samsun - Ceyhan olduğunu belirterek, “Mutlaka gönüllülük esasına göre berabere çözüm bulacağımıza, uluslararası ilişkilerden arındırılmamış bir ortamın oluşacağına inanıyorum” dedi.



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,312 µs