En Sıcak Konular

Suriye Türkiye'den elektrik istedi

1 Temmuz 2010 12:26 tsi
Suriye, Türkiye'den ilave 250 megavatlık elektrik enerjisi talebinde bulundu.

Elektrik ihtiyacı olan Suriye, bu ihtiyacı karşılamak amacıyla Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketine (TETAŞ) talebini iletti.Türkiye'den mevcut durumda 250 megavat gücünde elektrik enerjisi alan Suriye, bu kapasiteyi 500 megavata çıkarmayı istiyor. TETAŞ da Suriye'nin bu talebini Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) bildirdi.

Söz konusu enerji talebi bir yıllığına yaklaşık 2 milyar kilovat saatlik elektrik ticareti anlamına geliyor. Türkiye'nin Suriye ile 500 megavat kapasitede bir elektrik hattı bulunuyor ve 250 megavatlık elektrik ihracatı yapılıyor.

TETAŞ'tan Ocak ayında Lübnan da 250 megavat düzeyinde elektrik enerjisi talebinde bulunmuştu.

GÜRCİSTAN-TÜRKİYE İLETİM KAPASİTESİ DE ARTIRILIYOR

Öte yandan Türkiye ile Gürcistan arasındaki Borçka-Akhaltsikhe (Ahıska) hattı üzerinden mevcut 100 megavatlık elektrik ticaret kapasitesinin toplam 1100 megavata çıkarılması öngörülüyor.

Bu kapsamda altyapı çalışmaları ile teknik çalışmalar tamamlanırken, önümüzdeki aylarda kapasitenin 1000 megavat daha artırılması çalışmalarının 2012'nin ortalarında tamamlanması bekleniyor.

HANGİ ÜLKELERE ELEKTRİK İHRACATI YAPIYORUZ?

Türkiye, 2002 yılından bu güne kadar, Acara (Gürcistan), Irak'a, Nahçıvan'a ve Yunanistan'a mübadele kapsamında, Suriye'ye ise ihracat kapsamında elektrik enerjisi veriyor.

TETAŞ verilerine göre, 1991 yılından 2009 yılı Kasım ayı sonuna kadar Nahcivan'a 5 milyar 156 milyon 569 bin 655 kWh elektrik enerjisi verilirken, 573 milyon 242 bin 352 kWh elektrik enerjisi alındı.

Gürcistan Acara'ya da 2005 yılından itibaren 319 milyon 310 bin 665,93 kWh elektrik enerjisi verildi, 573 milyon 257 bin 883 kwh elektrik enerjisi alındı.
Yunanistan'a 2007 tarihli bir anlaşma çerçevesinde 88 milyon 737 bin 990 kWh elektrik enerjisi verilirken, Suriye'ye de 2006 yılından itibaren elektrik enerjisi verilmeye başlandı. Buna göre, 2009 yılı sonuna kadar Suriye'ye 1 milyar 522 milyon 93 bin 977 kWh elektrik enerjisi ihraç edildi. Özel sektör toptan satış şirketlerinden olan Karadeniz Toptan Elektrik Ticaret A.Ş. (KARTET)de 16 Eylül 2003 tarihinden itibaren Irak'a enerji ihraç ediyor.



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,958 µs