En Sıcak Konular

'Duyduk duymadık' demeyin!

1 Temmuz 2010 11:08 tsi
'Duyduk duymadık' demeyin! Da Vinci'den sonra şimdi de Eflatun'un şifresini kırmışlar!

Manchester Üniversitesinden bir bilim tarihçisi, antik dünyanın en ünlü filozofu sayılan Eflatun'un yazıtlarındaki gizlenmiş mesajların şifresini çözdüğünü iddia etti.

ABD menşeili akademik jurnal Apeiron'da makalesi yayınlanan Dr Jay Kennedy'nin keşfettiği şey şu:

Eflatun yazılarında sembollerden oluşan düzenli bir desen kullanmış. Bu semboller meşhur matematikçi Pisagor'dan alıntılanmış. Peki semboller ile oluşturulan bu desenin dili nedir? Cevap: Müzik!

Pisagor'un astronomi ile ilgili çalışmalarında, gezegenlerin ve yıldızların "duyulmayan" bir müzik yaydığınaa dair referanslar olduğu söylenir. İşte Eflatun'un yazıları üzerinde 5 senelik bir incelemeden sonra, Dr Kennedy, ünlü filozofun Devlet adlı eserinde belirgin bir müzikal harmoniye işaret eden sembol gibi kullanılmış kelime öbeklerinin kullanıldığını keşfetmiş. Eserin her 1/12'lik kısmında yerleştirilmiş bu kelime öbekleri, 12 notalı Yunan müzik skalasını temsil ediyor. Dr. Kennedy'nin iddiasına göre notalar genel olarak harmonik (ahenkli) ve ahenksiz olarak ikiye ayrılıyor. Sevgi ve mutluluk ile ilgili kısımlar ahenkli iken, savaş, ölüm ve şiddetten bahsedilen yerler ahenkesiz notalarla temsil ediliyormuş.

"Eseri okurken, duygularımız müzikal skalaya göre hareket ediyor. Eflatun, okuyucularını bir müzikal çalgı gibi çalıyor." demiş Dr. Kennedy

Şimdi bu haberi okuduktan sonra aklımıza ister istemez, geçen haftalarda ajanslara düşen bir haber geldi. CERN'deki bilim insanları, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki deneylerden elde ettikleri verileri ses haline getirmeye karar vermişlerdi. (Bkz: Tanrı parçacığını sese döktüler )

CERN'deki sesli veriler ile Eflatun'un gizli müziği aynı yere mi çıkıyor? Antik  ilimler yeniden mi uygulanmaya başlanıyor?

Peki işin "spekülatif" kısmına biraz daha kayalım. Avrupalı bestekarlara ait çeşitli operaların (Örn Verdi, Mozart) içlerinde Masonik (Antik İlimler şeklinde okuyunuz) hikayeler taşıdığı iddia edilir. Bugün müzik dendiğinde aklımıza sadece eğlence sektörü geliyor. Oysa müziğin ve sesin bunun çok ötesinde bir anlamı olduğunu, insanlık tekrar keşfediyor.

Kur'an-ı Kerim'in okunuş ve lisanındaki ahenk ve önemi bilen İslam dünyasına yabancı olmayan bu keşifler, batıda yeni bir kapı aralamak üzere. Kainatın sırrı, ses'te saklı olmasın?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,635 µs