En Sıcak Konular

Akdeniz: İsrail'le savaş riski!..

1 Temmuz 2010 08:39 tsi
Akdeniz: İsrail'le savaş riski!.. 'Doğal gaz savaşı'nın eşiğine gelindi mi?

Tel Aviv’in yakında, “Gazze’de abluka kalkar ama, bölgenin askeri sınırları yeniden çizilir” demesi de bekleniyor... Bu tür bir teklif, kağıt üstünde İsrail’in terörizme karşı mücadele zemini gibi görünse de esas olarak bölgedeki doğalgaz ve petrol yatakları üzerindeki askeri hakimiyetinin sınırlarını oluşturacak. Şimdiden uyarıyorum...” (Gazze’nin asıl nedeni: Filistin doğalgazı, Star, 10.Haziran.2010)

İşte...Olan oldu...Yazımızın mürekkebi kurumadan, Doğu Akdeniz, tarihinde ilk kez, büyük bir “gaz savaşı”nın eşiğine geliverdi. Bundan sonra Türkiye’yi yakından ilgilendiren, Kıbrıs’ı, özellikle de KKTC’nin egemenlik haklarını doğrudan dokunan sıcak gelişmeler izleyeceğiz.

Son sözü baştan söyleyelim: İsrail’in Doğu Akdeniz’deki zengin doğalgaz yatakları üzerinde süren saldırgan politikası, bu kez Türkiye’yi, bir dönemin yakın müttefiki ile doğrudan askeri hesaplaşma içine çekebilir.

Lübnan’da savaş hazırlığı...

Hatırlatmakta yarar var. Bölgedeki askeri tansiyonu artıran gelişme, Gazze’ye dönük ablukasını, Filistin’in bu bölgesinin hemen kıyısındaki zengin doğal gaz yataklarına sahip olmakla taçlandıran İsrail’in bu kez Lübnan’a ait kaynaklara da el atması oldu.

İsrail’in ünlü dolar milyarderi Isaac Tshuva’nın öncülüğünde merkezi Houston-Teksas’da yer alan Amerikan Noble Energy firması Lübnan açıklarında tam 16 trilyon metreküplük bir doğalgaz alanı bulduğunu açıkladı. Açıklama, söz konusu projenin İsrailli ortakları İsramco Negev 2, Delek Drilling, Avner Oil Exploration ve Dor Gas Exploration’un uluslararası borsalardaki kıymetini artırdı.

İsrail, Filistin-Gazze kıyılarındaki Tamar ve Kıbrıs-Lübnan arasındaki Levithian doğalgaz alanlarıyla bir anda, “doğalgaz ihraç eden ülke” konumuna yükselme şansı yakaladı.

İsrail’in, “bütün çalışmaları, daha önceden ilan ettiğim 200 millik ekonomik alanda sürdürüyorum, bana kimse karışamaz, bölgedeki tüm doğalgaz benimdir” açıklamalarına beklenen sert tepki Lübnan’dan geldi.  Lübnan hükümetinin ortaklarından Hizbullah, İsrail’i, “Lübnan doğalgazına sakın dokunma” yönünde uyardı.

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri’nin şu  açıklaması ilginçtir: “İsrail şu anda bölgede büyük bir yarış başlatmış durumdadır. Amacı, bir oldu-bitti ile bütün doğu Akdeniz’in doğalgaz kaynaklarına sahip olmaktır. Şu anda sürdürdükleri çalışma doğrudan Lübnan kıta sahanlığı içindedir ve çıkaracaklarını söyledikleri gaz da Lübnan’a aittir. Lübnan hükümeti derhal ülkeye ait kaynakların aranıp çıkarılması için ruhsatlama çalışmalarına başlayacaktır.”

İsrail’den askeri tehdit...

Lübnan’daki bu gelişmeye İsrail’den yanıt beklendiği gibi geldi: Askeri tehdit!..

İsrail Altyapı bakanı Uzi Landau, Beyrut’taki gelişmeler sonrasında yaptığı açıklamada, “İsrail, Doğu Akdeniz’de ilan etmiş olduğu 200 millik ekonomik bölge içinde sürdürdüğü çalışmalarda bulduğu doğalgaza dönük bütün müdahaleleri askeri olarak durdurmakta kararlıdır. İsrail, şu anda Doğu Akdeniz’de sahibi olduğu bütün doğalgaz kuyuları için savaşmakta kararlıdır...”

Gözler Kıbrıs’ta...

Birleşmiş Milletler kararları, aralarında 400 mil mesafe olan devletlerin, kıta sahanlıklarını 200’er mil olarak belirlemelerini kabul ediyor. Kıbrıs’la İsrail’in Hayfa limanı arasındaki mesafe ise sadece 148 mil!.. Bu durumda, ilgili devletler ekonomik bölgelerini söz konusu mesafenin yarısı olarak ilan edebiliyorlar ve bu uygulama, kıta sahanlığı altındaki ekonomik değerleri değil, sadece balıkçılık sektörünü ilgilendirebiliyor. Tersi durumlarda, tarafların, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege’de olduğu gibi, önce kıta sahanlıklarının sınırları hakkında anlaşma görüşmeleri yapmaları gerekiyor.

İsrail’in Gazze (Filistin) Lübnan ve hatta KKTC’ye ait doğalgaz rezervlerine el koyduğunu açıklaması tam olarak bir oldu-bitti olarak değerlendiriliyor. 

KKTC ve Türkiye...

Nitekim, Kıbrıs Rum yönetimi, İsrail ile Tamar doğalgaz bölgesi çerçevesinde bir ruhsatlama anlaşması yapmış, Türkiye, Rumlar’ın “Türkiye’nin ekonomik alanı” olarak kabul edilen Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol arama ruhsatı veremeyeceğini dünyaya duyurmuştu. Rumlar ise, söz konusu gerginliğin devam etmesi halinde, Türkiye’nin AB müzakerelerinde “enerji bahsi”ni açtırmayacaklarını söylemişlerdi.

İsrail’in, Doğu Akdeniz’deki “saldırgan enerji” politikaları, sadece Filistin ve Lübnan’ı değil, harita nedeniyle Kıbrıs’ı da ilgilendiriyor. Özellikle KKTC ve bağlantısında Türkiye’nin hakim olduğu bir bölgede “savaş rüzgarları” daha sert esmeye başlıyor. Gelişme...Kritiktir...

Ardan Zentürk / Star



Bu haber 1,073 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs