En Sıcak Konular

Angela Merkel'e seçim şoku

30 Haziran 2010 22:29 tsi
Angela Merkel'e seçim şoku Kendi cumhurbaşkanı adayını kendi delegelerine seçtiremedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından iktidarı oluşturan Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) ortak cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff'un (CDU) dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turunda da hükümet kanadının oy çoğunluğuna rağmen seçilememesi Berlin siyasetinde bomba etkisi oluşturdu.

Başbakan Merkel'in yaşadığı şoku üzerinden atamadığı gözlemlenirken, hükümet kanadına mensup toplam 44 delegenin Wulff'u desteklememesi dikkat çekti. Hükümetin adayı Wulff ilk turda sadece 600 oy alabildi. 644 delegeye sahip siyah/sarı koalisyonun adayının seçilebilmesi için mutlak çoğunluk olan 623 oy alması gerekiyordu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi'nin adayı Joachim Gauck ise 499 oy alarak hesapları altüst etti. SPD/Yeşiller ittifakı toplam 462 oya sahipti. Sol Parti'nin adayı Lukrezia Jochimsen ise 126 oy alırken, aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokrat Partisi'nin (NPD) adayı Frank Rennicke de 3 oy aldı. İkinci turda aldığı 615 oyla yine seçilemeyen Christian Wulff, hükümet kanadını bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Joachim Gauck ise 490 oy almayı başardı. Joachimsen'e verilen destek ise 123'de kaldı. Aşırı sağcı aday Rennicke ise yine 3 oy aldı. İlk turda 13 delege çekimser yönde oy kullanırken, ikinci turda ise çekimser kalanların sayısı 7'ye geriledi. Seçim 3'üncü tura kalırken, bu turda en fazla oyu alacak aday cumhurbaşkanı seçilecek.

Almanya'da, Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in bir ay önce beklenmedik şekilde görevinden istifa etmesi üzerine, ülkenin 10'uncu cumhurbaşkanını belirlemek üzere 14. kez cumhurbaşkanı seçimi yapıldı. Yeni cumhurbaşkanı, Federal Meclisin (Bundestag) 622 milletvekili ile, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) tarafından belirlenen 622 delegenin bir araya gelerek oluşturduğu 1244 üyeli "Bundesversammlung" adı verilen seçici kurul tarafından seçilmek üzere bir araya geldi. Mevcut kurul SPD'ye mensup olduğu belirlenen 2 eksik delege ile toplandı. Partilerin delege sayısı ise şu şekilde sıralandı: CDU/CSU: 496, SPD: 333, FDP: 148, Yeşiller Partisi: 129, Sol Parti: 124 ve diğer partiler: 14. Federal Mecliste bulunan 5 Türk kökenli milletvekilinin yanı sıra Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan ile 7 Türk kökenli delege de oy kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 1,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,357 µs