En Sıcak Konular

Diyanet'in Teşkilat Kanunu Tasarısı'nın ilk bölümü kabul edildi

30 Haziran 2010 22:21 tsi
TBMM Genel Kurulunda, ''Temel Kanun'' olarak görüşülen Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Kanunu Tasarısı'nın dün görüşülmeye başlanan ilk bölümü kabul edildi.

İlk bölümün maddeleri üzerinde verilen önergeler nedeniyle söz alan milletvekilleri düşüncelerini dile getirdiler.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kürtçe Kuran mealinin ne zaman yayınlanacağını sordu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türkiye'de Rabıta olarak bilinen kuruluşun tüzüğünde temel amacın ''Laik sistemleri yıkmak ve İslamın Suudi Arabistan'daki yorumunu bütün İslam ülkelerinde hakim kılmak'' olarak özetlendiğini belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfının bu kuruluşla bağlantılarını gösteren bulguların mevcut olduğunu öne sürdü.

Vakfın en prestijli eserlerinden birisi olan ''Kuran-ı Kerim ve Açıklamalı Meali'' isimli eseri hazırlayanların Suudi Arabistan ile yakın ve organik ilişkileri olduğunu ileri süren Kart, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinin ağırlıklı olduğu bu isimlerin siyasi iktidar tarafından her bakımdan korunduğunu iddia etti. Bu isimlerin iktidara yakın gazetelerde köşe yazarlığı yaptığını ve devlet yönetiminde üst düzey görevler yaptıklarını savunan Kart, merhum gazeteci Uğur Mumcu'nun 12 Eylül döneminde yurtdışına gönderilen Diyanet personelinin maaşlarının bu örgüt tarafından verildiğini yazdığını da anımsattı.

Kart, ''Rabıta örgütünün parasıyla yurtdışına gönderilen din adamlarının önemli bir bölümü bugün Diyanet kurumunda, kamuda ve medyanın kilit noktalarında görev yapmaktadır'' görüşünü dile getirdi.

Polemik yapmadığını belirten Kart, ''Ancak şunları ifade etmem gerekiyor. Başbakan ve Cumhurbaşkanının Suudi ailesiyle özel ve yakın ilişkileri ve ayrıca Arap sermayesinin belli bir bölümünün kayıtdışı bir şekilde Türkiye'ye intikali gözönüne alındığında, CHP olarak demokrasi ve cumhuriyeti hedef aldığına inandığımız bu çalışmalara karşı her zamanki gibi kararlı davranışımızı, duruşumuzu ve takibimizi sürdürmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

-'İFTİRA''-

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Kart'ın iftira boyutunun da ötesinde ağır ithamlarda bulunduğunu belirtti. Kılıç, şunları söyledi:

''İftiralar yanlış. Anayasanın ikinci maddesinde belirtilen Cumhuriyetimizin temel niteliklerine ilişkin yaklaşımlar sadece bir siyasal parti savunduğu zaman güç kazanmıyor. Demokrasi, laiklik, laik cumhuriyet, sosyal hukuk devleti herkes müdafa ettiği zaman çok daha güçlü, çok daha içselleştirilmiş değerler olarak varlığını muhafaza ediyor. İkide bir gelip bu konular üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve hükümetine yönelik olarak, Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik olarak, AK Parti grubuna yönelik olarak sarf edilen hukuk dışılık, demokrasi dışılık, laiklik kavramının dışında tanımlanmak gibi vurgular içeren sözler külliyen yalandır. Ne sayın Başbakanımızın ne de Sayın Cumhurbaşkanımızın ne Suudi Arabistan Kralı ile ne de başka bir ülkenin devlet başkanıyla, bu milletin, bu devletin menfaatlerine aykırı hiçbir dostuluğu söz konusu değildir.''

-''İLİŞKİLERİ ELBETTE SORGULAYACAĞIZ''-

Sataşma gerekçesiyle yeniden kürsüye gelen Kart, soyut ifadelerle kimseyi karalama arayışı içinde olmadığını söyledi.

Rabıta ilişkilerinden söz ettiğini belirten Kart, ''Bunlara karşı tavır koyuyorsanız elbette saygı duyarım. Ama bunlara karşı tavır konulmuyorsa bu ilişkileri elbette sorgulayacağız'' dedi.

Rabıta'nın Atatürk'e karşı ''Put Adam'' adlı kitabı yazdırdığını belirten Kart, ''Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanının Suudi ailesinden aldığı hediyeleri soruyoruz. İki yıldır, üç yıldır sordum. Neden cevap verilmiyor? Bu ilişkiler sorgulanmaya muhtaç ilişkilerdir'' diye konuştu.

-BAKAN ÇELİK-

Hükümet adına söz alan devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Put Adam'' kitabının Suudi Arabistan değil Mısır'da basıldığını söyledi.

Kuran-ı Kerim'in bütün dil ve lehçelere çevrilmesinin üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıkları bir konu olduğunu belirten Çelik, ''Kuran-ı Kerim ve İslam evrenseldir. Dolayısıyla herkese ulaşmasına büyük önem veriyoruz. Bu konuda Diyanet'in çalışmaları devam ediyor''dedi.

Suudi Arabistan'da Diyanet benzeri bir teşkilatın olmadığını, din hizmetlerinin Rabıta örgütü tarafından yürütüldüğünü anlatan Çelik, ''Dolayısıyla ister istemez bütün ülkelerin dini kurum ve kuruluşlarıyla irtibatlı olmak durumundayız. Ayrıca Suudi Arabistan muhatap olarak Diyanet İşleri Teşkilatını görüyor. Bazı hocaların hazırladığı Kuran meali Medine'de kurulan Kuran Tercüme Merkezi'nce yayınlanmıştır. Bunun Rabıta ile bir ilgisi söz konusu değildir. Gerçekten de Türkiye'de çok yetkin bilimadamları tarafından hazırlanmış ve 60 dile çevrilmiş bir meal olduğunu belirteyim'' diye konuştu.



Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,436 µs