En Sıcak Konular

Bu nasıl eksen kaymasıdır?

30 Haziran 2010 15:53 tsi
Bu nasıl eksen kaymasıdır? Türkiye-AB müzakerelerinde yeni fasıl açılıyor.

İspanya’nın AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido, Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansında bugün yeni bir faslın açılacak olmasıyla ilgili olarak, "son ana kadar çalışan İspanya’nın, Türkiye için son dakika golü atmış olduğunu" söyledi.

Garrido, İspanya’nın AB dönem başkanlığının bugün son günü olması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yeni başlık açılacak olmasına atıfta bulunarak, "Bugün Avrupa’da Türk günü!" diye espri yaptı.

Türkiye ile yeni müzakere başlıkları açılması için İspanya’nın baştan beri büyük bir çaba sarf ettiğini belirten Garrido, "Yeni bir başlığın müzakereye açılacak olması bizim için memnuniyet verici bir gelişme. Dünya Kupası dönemindeyiz ve birçok maçın son anda atılan gollerle kazanıldığını da gördük.

Son ana kadar çalışan İspanya, Türkiye için son dakika golü atmış oldu" dedi.

Garrido, AB nezdindeki daimi temsilcilerden oluşan COREPER’in Türkiye ile müzakerelerde 12 numaralı başlık olan "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslının açılmasını oybirliğiyle kabul ettiğini, son kararın bugün öğleden sonra yapılacak Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansında alınacağını söyledi.

"Türkiye-AB ilişkisi bizim için stratejik ve Türkiye’nin AB üyesi olmasını her zaman savunduk" diyen Garrido, konuşmasına şöyle devam etti: "Hep aynısını söylüyoruz, ama bu süreçte Türkiye’nin de yapması gerekenler var. Kopenhag kararlarını tamamen uygulamalı. Ama tabii diğer yandan sürecin devam etmesi için müzakere başlıkları da açılmaya devam etmeli.

Türkiye’nin AB ile müzakerelerinde Kıbrıs’ın (Rum kesimi) büyük etkisi olduğu biliniyor. Ancak biz bu yüzden kötümser olamayız. Kıbrıs sorununu sabahtan akşama bir günde çözemeyiz. Bu bizim elimizde değil, ama her zaman ileriye doğru yürümeliyiz. Bu yüzden yeni başlık açılması için son ana kadar savaştık." AB dönem başkanlığını 1 Temmuzdan itibaren devralacak Belçika ve 1 Ocak 2011’de üstlenecek Macaristan’ın da Türkiye ile yeni müzakere başlıkları açılması konusunda İspanya ile hemfikir olduğunu ve ortak çalışmalar yürüteceklerini kaydeden Garrido, Türkiye’nin AB’ye girişinin ne zaman olabileceğiyle ilgili bir tarih vermenin ise "imkansız" olduğunu ifade etti.

Garrido, Akdeniz İçin Birlik projesine de değinerek, "Akdeniz İçin Birlik, İsrail ve Filistin’in aynı masada oturacak olmaları ve bölgenin modernleşmesi için önemli. Genel Sekreterlik kuruldu, ancak ilk toplantının yapılabilmesi için iyi bir hazırlık yapılmalı ve güven ortamı olmalı. Bu güven ortamı ve siyasi ortamın olmamasından dolayı Haziran ayında yapılması öngörülen toplantı ertelendi. Toplantının faydalı olması için en iyi dönemin beklenmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, İspanya’nın 6 aylık dönem başkanlığının, Lizbon Anlaşması’nın yürürlüğe girme sürecine ve ekonomik krize denk geldiğine işaret eden Garrido, "Avro bölgesini korumak ve AB Merkez Bankasına daha fazla sorumluluk vermek, gelecekte yeni bir ekonomik krizle karşılaşmamak için önlemler almak, piyasaların şeffaf olmasını sağlamak, AB içinde ekonomik koordinasyon politikasını oluşturmak ve ekonomik büyümeyi yeniden sağlayarak istihdam yaratmak için yeni siyasetler üretmeye çalıştıklarını" söyledi.

AB’nin dış politikasında yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğunu savunan Garrido, her şeye rağmen son dönemde AB ile ABD arasında ticaret ve güvenlik konularında çok önemli anlaşmalar imzalandığını belirtti. Garrido, "İspanya’nın dışındaki sebeplere dayanan beklenmedik olaylar yaşansa da, etkili bir AB dönem başkanlığı yürüttüklerini" savundu.



Bu haber 1,004 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs