sınıra tampon önerisi | " /> sınıra tampon önerisi | "/>

En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'ndan sınıra tampon önerisi

30 Haziran 2010 15:19 tsi
Kılıçdaroğlu'ndan sınıra tampon önerisi CHP Genel Başkanı terörün önlenmesi için sınırın Irak tarafında tampon bölgesi oluşturulması önerisinde bulundu.

Terörün önlenmesi için sınırın Irak tarafında tampon bölgesi oluşturulması önerisinde bulunan Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları durumunda ABD’yi bu konuda ikna edebileceklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, yazarı Işık Kansu ve Parlamento Büro Şefi Türey Köse’nin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu terörle mücadele için toplumsal mutabakat sağlanması zorunluluğu üzerinde dururken “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hükümetin yanlışlarını da cesurca seslendirmesi lazım” dedi.

Terörün önlenmesi için sınırın Irak tarafında tampon bölgesi oluşturulması önerisinde bulunan Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları durumunda ABD’yi bu konuda ikna edebileceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, tampon bölgenin şehitlerin azalması, terör örgütünün Türkiye’ye girişinin engellenmesinde yararının olacağını söyledi. İstihbarat birimlerinin kendi aralarında ve hükümetle sağlıklı bir güven ilişkisinin olmadığını, bunun da zafiyet yarattığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin dış istihbaratının güçlendirilmesi gerektiğini, yabancıların verdiği bilgiyle terörle mücadelenin mümkün olmadığına dikkat çekti.

Yurt gezileriyle ilgili izlenimlerini “Halk örgütü aştı, halk devrimi yaşanıyor” diye özetleyen Kılıçdaroğlu, partiye katılmak için davet bekleyenlere de “Kapımız herkese açık. Ama hiç kimse makam ve mevki için gelmemeli” mesajı verdi.

"TERÖRLE MÜCADELENİN FARKLI BOYUTLARINI GÖRMELİYİZ"

- “Kan kanla temizlenmez” sözleriniz yankı buldu... BDP de bu sözleri olumlu karşıladı...
- O söylem aslında bizim yüzyıllardır halkımızın kültür testinden geçen ve somutlaşan ifade. Orada söylemek istediğim, terörle mücadelenin sadece güvenlik cephesini ele alıp, o pencereden bakıp terörü çözemiyorsunuz. 35 yıldır yapılan mücadele bu gerçeği bize gösterdi. Terörle mücadelenin farklı boyutlarına da bakmamız lazım.

"ASIL SORUN İŞSİZLİK"

- Güvenlik boyutunda ne yapılması lazım?
- Bizim elimizde istihbarat örgütleri yok, bürokrasi bizim emrimizde değil. Olayların ayrıntılarını çok iyi bilmiyoruz, illa şu olacak, bu olacak diye bir düşünceyi şu aşamada ortaya koymak doğru olmayabilir. Ama CHP iktidar olduğunda bu sorunu kesinlikle çözeceğiz. Olayın ekonomik, sosyal, psikolojik, kültürel boyutunu değerlendireceğiz. Teröre bütüncül politikalarla yaklaşacağız. Sorunun yurttaş tarafından algılanma tarzı değişebilir. Bir entelektüelin soruna bakışı ile oradaki bir işsizin bakış açısı farklı olabilir. Yapılan anketlerde de görüyorsunuz, birinci sorun işsizlik. İkinci ya da üçüncü sıralarda terör yer alıyor.

"TAMPON BÖLGE KURULMASI LAZIM"

- Sınırın kaydırılması, tampon bölge gibi önerilere nasıl bakıyorsunuz?
- Tampon bölge önerisi ABD Irak’a girmeden önce dile getirilmişti. O dönemde sınırın ötesinde düz alanda bir tampon bölge oluşturulması sayın Baykal tarafından dile getirilmişti. Son derece tutarlı bir politikaydı. O dönemde bu yapılmadı. Ama şimdi iktidarın aklına geliyor. Şimdi de ABD’yi ikna etmek gerekiyor. Tampon bölgenin şöyle bir avantajı vardı, siz daha sağlıklı, daha az masrafla güvenlik önlemi alabilirdiniz, terör örgütünün Türkiye’ye girişini engellemiş olurdunuz. Ama bu yapılmadı.

- Hâlâ yapılabilir mi?
- Bence yapılabilir.

- Çözüm olur mu?
- En azından eğer siz Türkiye’ye terör örgütü mensuplarının gelmesini önlemede daha başarılı bir hat oluşturacaksınız demektir. Bu şehitlerimizin azalmasına yol açacak, terör örgütünün Türkiye’ye girişinde elinde var olan geçiş kapıları bir anlamda engellenmiş olacak.

"İKTİDAR OLURSAK ABD'Yİ İKNA EDERİZ"

- İktidar olursanız ABD’yi ikna edebilir misiniz?
- Anlatırız. Şunun için anlatırız. Eğer PKK’nin terör örgütü olarak Türkiye ve ABD açısından düşman olduğu, terör örgütü olduğu söyleniyorsa, terörün önlenmesi açısından makul ve mantıklı önerilerin ABD tarafından reddedilmemesi gerektiğini söyleriz. Nesine itiraz edecek? Ben düz alanda bir tampon bölge oluşturuyorum, benim bu topraklarda gözüm yok, terör bittiği zaman zaten geri çekileceğim dediğiniz zaman herhangi bir sorun çıkmaz. Zaten o bölgede bizim şu anda küçük de olsa bir birliğimiz var



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,436 µs