En Sıcak Konular

Avrupa rahat bir nefes aldı

30 Haziran 2010 13:30 tsi
Avrupalı bankalar ECB'nin sınavından geçti

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugün gerçekleştirdiği üç aylık kredi ihalesine Avrupalı bankalardan gelen 131.9 teklif beklentilerin altında kaldı. Bu miktar piyasaların rahat bir nefes almasını sağlarken, euro da dolar karşısında değer kazandı.

Reuters haber ajansı ihaleye toplam 171 bankanın katıldığını ancak en fazla krediyi hangi finans kuruluşunun aldığını belirtmedi.

Euro ise dolar karşısında yüzde 0.54’lük yükselişle, 1.22,65 seviyesine çıktı. 

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarın geri ödemesi yapılacak olan 12 ay vadeli kritik fonlama kredileri öncesinde borcunu çevirmek isteyen bankalar için vadeyi 3 aya çekecek. Gelecek olan talep, Avrupalı bankaların mali durumuna da ışık tutatacak.

Avrupalı bankaların yarın, ECB’ye 442 milyar euroluk geri ödeme yapması gerekiyor. ECB, bu krediyi bir yıl önce küresel kriz şartlarının yarattığı sorunlarla boğuşan bankaları rahatlatmak için sağlamıştı.

Yatırımcılar ve ekonomistler de bugün üç aylık kredilere gelecek talebin bankaların finansman konusunda ECB’ye hâlâ ne kadar bağlı olduğunu göstereceğini dile getirmişti.

KRİTİK ÖNEMDE

İtalya’nın en büyük bankası UniCredit’in kıdemli analistlerinden Luca Cazzulani, “ECB’nin açıklayacağı miktar, Avrupalı bankaların ne kadar sağlıklı olduğuna yönelik önemli bulguları ortaya koyacak” dedi.

Cazzulani aynı zamanda, “Piyasadaki faiz oranları, ECB’nin uyguladığı yüzde 1’den daha düşük olduğu için sadece likidite erişimi sınırlı olan bankaların ECB’ye başvurmasını bekliyoruz… Bankalar şu anda birbirlerinden yüzde 0.76 faizle üç ay vadeli krediler alabiliyor” dedi.

FİNANS KURULUŞLARI TEDİRGİN

Diğer yandan finans kuruluşları, Avrupa’daki borç krizinin bazı hükümetleri borçlarını çevirmekte zor durumda bırakacağına yönelik endişeler ve yatırımcıların İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerin devlet tahvillerini satın almaktan kaçınması nedeniyle birbirlerine borç vermeye çekiniyor.

İngiliz bankası Barclays Capital’ın Avrupa analistlerinden Laurent Fransolet, açıklama öncesinde “Üç aylık kredilere olan talebin 300 milyar euroyu geçmesi durumunda, kredi piyasalarında yeni bir riskten kaçma dalgasının baş gösterdiğini görebiliriz. Çünkü bu durum bankaların hâlâ kendi kendilerine finansman bulmakta zorlandıklarına işaret edecek” demişti.

Fransolet aynı zamanda, “Piyasanın ilk tepki olarak: ‘Rakam çok büyük. Demek ki bir sorun var’ diyecek” diye konuştu ve bankaların kredi talebinin 250 milyar ile 300 milyar euro arasında değişeceğini tahmin etmişti.

Almanya’nın en büyük ikinci bankası Commerzbank AG’nin sabit gelir stratejileri masasının eş başkanlarından Christoph Rieger ise “Piyasa genelinde kredi talebinin 200 milyar euro civarında olacağına yönelik bir algı var” demişti.

DESTEK İHTİYACI DEVAM EDİYOR

ECB, Avrupa finans sistemine ucuz kredilerle destek sağlamayı, ABD’li yatırım bankası Lehman Brothhers’ın 2008’deki çöküşünden sonra başladı. Artık bankalara 12 ay vadeli krediler vermiyor olsa da bu yıl euro bölgesindeki kilit ekonomilerde görülen borç krizi, bankanın kendi standartlarının ötesine geçip, yeni yöntemlerle sisteme destek olmasına neden oldu. ECB, bütçe açığı oldukça yüksek olan ülkelerin tahvillerini de almaya başladı.

İngiliz Royal Bank of Scotland bankasının ekonomistlerinden Silvio Peruzzo, euro bölgesinin güneyinde yer alan ülkelerin bankacılık sisteminin hâlâ ciddi bir desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Peruzzo, ECB’nin üç aylık kredilerine gelecek talebin ise 250 milyar euro civarında olacağını söylemişti.

*Bu haber, 30 Haziran tarihinde Bloomberg/Businessweek dergisinin internet sitesinde "Health of Europe’s Banks May Be Exposed by ECB 3-Month Loans" başlığıyla yayımlanmıştır. Haber daha sonra CNBC.com'da yayımlanan "Euro Banks Borrow Less than Expected from ECB" haberiyle güncellenmiştir.     



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs